Nyheter om sosiale medier uke 26

De store AI-modellene tilfredsstiller ikke kravene i EU reguleringer for kunstig intelligens, Twitter får skryt av EU, sosiale medier endrer nyhetsvanene våre, det er nyhetskrig mellom politikerne i Canada og plattformene, og Twitter begrenser hvor mange tweets du får se hver dag. Det er noen av nyhetene fra sosiale medier i uke 26.

Fortsetter etter videoen.

De store AI-modellene tilfredsstiller ikke kravene i EUs AI Act. Det kommer frem i en rapport fra Stanford. EU vedtok nylig reguleringer for kunstig intelligens, og forskerne fra Stanford har vurdert i hvilken grad ti av de store AI-plattformene tilfredsstiller disse kravene. Plattformene har fått en karakter fra 0 til 4 på 12 ulike kriterier.

Ingen av plattformene får godkjent på alle områdene. Alle de mest kjente plattformene fra OpenAI, Google, Meta og Stability.AI får mellom 21 og 27 poeng, av maksimalt 48 mulige.

Twitter får skryt av EU etter en innledende stresstest. Det er EU-kommisjonær Thierry Breton som forteller dette etter et møte i Twitters hovedkontor. Møtet var en forberedelse før EU skal gjennomføre den formelle testen 25. august. Testen er en del av kravene som ligger i Digital Services Act.

– Selskapet tar denne testen veldig seriøst. Tilstrekkelige ressurser vil være avgjørende, skriver Breton i en tweet.

Meta lanserte nye sikkerhetsfunksjoner for unge i Instagram og Messenger. Instagram har allerede flere verktøy som gir foreldre kontroll med hva barna deres gjør på appen. Nå får også Messenger slike verktøy. Gjennom Meta Family Center kan foreldre blant annet se hvor mye tid barna bruker på Messenger, hvem de har i kontaktlisten sin og om de blokkerer en bruker. Funksjonene blir først tilgjengelig i USA, Canada og UK, men skal rulles ut til hele verden etter hvert.

På Instagram kommer det også nye sikkerhetsfunksjoner. For å sende direktemelding til en som ikke følger deg, må du nå først sende en meldingsforespørsel. Du kan ikke sende flere forespørsler til samme person. Tenåringer som scroller på Reels om natten vil få en forespørsel om de ikke bør ta en pause, og Quiet Mode rulles ut til hele verden. I tillegg vil verktøyene for foreldrekontroll få noen nye funksjoner.

TikTok legger ned BeReal-klonen TikTok Now. Det kommer frem av en meldinger enkelte brukere har fått opp i Appen. TikTok Now ble lansert i september i fjor, og fikk dermed et kort liv.

Både Elon Musk og Mark Zuckerberg ser ut til å forberede seg på slåsskamp i Las Vegas. Begge de to milliardærene har de siste dagene trent Jiu Jitsu med Lex Fridman, en kjent podcaster og AI-forsker som har svart belte i kampsporten.

– Jeg mener det er best om de trener kampsport, men ikke slåss i et bur. Men Elon sier at det mest underholdende utfallet er det mest sannsynlige, skrev Fridman i en tweet onsdag.

Det er, med andre ord, mye som tyder på at det faktisk blir et milliardærmøte i Vegas.

Sosiale medier endrer nyhetsvanene våre. Det kommer frem i Digital News Report 2023 fra Reuters Institute. Det er spesielt de unge som bør gi grunn til bekymring i mediene. Utfordringen er ikke bare at de får nyhetene sine fra sosiale medier, men at de sosiale mediene som er mest brukt av de unge, ikke sender trafikk videre til medienes hjemmesider.

Facebook er fortsatt mest brukt som nyhetskilde totalt, men faller i popularitet. Instagram og TikTok øker kraftig, og er dominerende som nyhetskilde hos de yngste aldersgruppene.

Du kan lese mer om rapporten her.

Meta Verified blir nå tilgjengelig i hele verden, også i Norge. Utrullingen vil ta noe tid, så foreløpig må du sette deg på venteliste hvis du vil kjøpe det blå verifiseringsmerket til Facebook- eller Instagram-kontoen din.

Meta Verified vil koste kr. 129,- per måned for hver konto du vil verifisere. Da får du det blå verifiseringsmerket, etiketter til Reels og Stories som bare er tilgjengelige for Meta Verified-abonnenter, utvidet støtte, ekstra kontobeskyttelse og økt rekkevidde på kommentarer og anbefalinger (ikke poster).

Google vil også blokkere nyheter i Canada. Det skrev selskapet i en bloggpost tirsdag. Beslutningen gjelder både i søk, Google News og Discover, og kommer bare dager etter at Meta sa at de også vil blokkere nyheter på Instagram og Facebook i Canada.

Reaksjonen kommer etter at canadiske myndigheter vedtok en lov som tvinger tech-selskapene å betale for å lenke til nyheter.

Google argumenterer med at å måtte betale for å lenke til innhold strider med grunnprinsippene på internett, og utsetter selskapet for en grenseløs økonomisk risiko.

Denne saken handler ikke bare om milliarder av kroner, den handler også om hvordan selve internett vil fungere i fremtiden.

Du kan lese mer om saken her.

Twitter begrenser antall tweets du kan se per dag. Det bekreftet Elon Musk i en tweet. Verifiserte kontoer kan se inntil 6000 tweets per dag, uverifiserte kontoer kan se maks 600 tweets per dag og nye kontoer kan se kun 300 tweets per dag. Musk begrunner begrensningen med at noen bedrifter leser så mye data fra Twitter, at det går ut over ytelsen for ordinære brukere.

Senere lørdag kveld økte Musk grensene til 10000/1000/500.

Flere brukere, også norske, klager over at de ikke får oppdateringer fra Twitter fordi de har overskredet begrensningene.

Twitter krever også at du logger deg på for å se tweets. Tidligere kunne du gå inn på twitter.com og se tweets uten å logge inn. Nå blir du sendt rett til en innloggingsskjerm i stedet.

Du kan lese mer om saken her.

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.