Nyheter om sosiale medier uke 49

Google jukset under lanseringen av Gemini, nå kan du kjøpe konsertbilletter på TikTok, Messenger få kryptering som standard, TikTok har 1,6 millioner brukere i Norge og EU-politikerne har blitt enige om regulering av kunstig intelligens. Det var noen av nyhetene fra uke 49.

Fortsetter etter videoen.

Nå kan du kjøpe konsertbilletter på TikTok. Billetter fra Ticketmaster blir nå tilgjengelige i TikTok-appen også i Norge. Bare klikk på billett-tagen i TikTok. Funksjonen har vært tilgjengelig som en begrenset test, men blir nå tilgjengelig i 20 land, inkludert Norge.

Google lanserte sin nye AI-modell Gemini. Ifølge Google skal Gemini være enda bedre enn GPT-4 på en rekke tester. I tillegg er modellen multimodal. Det vil si at den ikke bare er trent på tekst, men også bilder, video, lyd og datakode.

Gemini kommer i tre størrelser: Ultra, for datasentre, Pro, for generell bruk, og Nano for mobiltelefoner og andre bærbare enheter.

Googles chatrobot Bard vil ta i bruk Gemini Pro allerede nå i 170 land, men dessverre ikke i Europa. Ifølge Google vil den også bli tilgjengelig i Europa om kort tid. Googles mobiltelefon Pixel 8 Pro vil ha tjenester bygget på Gemini Nano.

Gemini Ultra vil bli tilgjengelig etter nyttår.

Du kan lese mer om Google Gemini her.

Google jukset under lanseringen av Gemini. Det kom frem et par dager ette presentasjon, da selskapet innrømmet at noen av de mest imponerende demoene i virkeligheten var redigert så de så mye bedre ut, enn de egentlig var.

Det handlet blant annet om at Gemini tilsynelatende kommenterte videobilder i sanntid. Det viste seg å ikke stemme. I virkeligheten ble modellen vis stillbilder, og fikk tydelige hint om hva den skulle se etter. Så ble svarene redigert sammen med videobildene, så det så ut som at Gemini analyserte video.

Hva står vi igjen med? Tiden vil vise, men inntrykket foreløpig er at Gemini bare er GPT med litt flere hestekrefter.

Meta lanserte også flere AI-nyheter. Det handlet mest om små produktforbedringer drevet av AI. Blant annet kan du nå leke med AI-genererte bilder i Messenger-samtaler. Hvis en i samtalen genererer et AI-bilde, kan de andre i samtalen lage nye varianter av det samme bildet ved å gi AI-modellen tilleggsinstruksjoner.

Du kan også få hjelp av AI til å finne Reels om et bestemt tema. Bare spør Meta AI om hvilke Reels du leter etter, så vil AI-modellen lage en spilleliste til deg.

Meta AI vil også snart kunne hjelpe deg med å generere tekst og bilder til Facebook-poster, og foreslå svar på Instagram-kommentarer. Bildemodellen vil også bli tilgjengelig utenfor Messenger, men dessverre kun i USA foreløpig.

Nå blir ende-til ende-kryptering standard i Messenger. Kryptering av samtaler har vært et tema i over ti år, og i 2016 ble det mulig å velge kryptering av enkelte samtaler. Nå vil imidlertid alle samtaler krypteres som standard, slik at ikke en gang Meta kan lese innholdet i dem.

Samtidig kommer Messenger med flere nye funksjoner. Det viktigste er kanskje redigering av meldinger. De første 15 minuttene etter at en melding er sendt, har du mulighet til å redigere den.

Du vil også kunne sende flyktige meldinger, som forsvinner etter 24 timer, og velge om avsender skal kunne se at du har lest en melding. Meta lover også bedre kvalitet på bilder og video, samt bedre mulighet til å respondere på dem.

På WhatsApp kan du nå sende flyktige talemeldinger. Det vil si at en talemelding forsvinner etter at mottakeren har spilt den av én gang. Denne muligheten finnes allerede for bilder og video på WhatsApp, og blir nå også tilgjengelig for talemeldinger.

TikTok har 1,6 millioner aktive brukere i Norge. Det er første gang TikTok selv forteller hvor mange som bruker plattformen. I pressemeldingen trekker plattformen frem flere norske brukere og videoer som har utmerket seg i 2023. Alan Walkers Endless Summer var den mest populære musikkvideoen i Europa, og Peder Elias’ Paper Plane er mest brukt som bakgrunnsmusikk blant norske innholdsskapere.

EU-politikerne har blitt enige om AI Act. Diskusjonene rundt regulering av kunstig intelligens har pågått i flere år, og på fredag ble de endelig enige. Det gjenstår fortsatt en del formaliteter, så reguleringene vil nok ikke tre i kraft før 2025.

AI Act er risikobasert. Det vil si at systemer som utgjør liten risiko ikke omfattes av reguleringen, mens systemer som utgjør en stor risiko har strenge krav. Systemer med høy risiko inkluderer blant annet modeller knyttet til vann- og energiforsyning, medisin, utdanning, rekruttering, justissektoren, grensekontroll og demokratiske prosesser. Biometriske systemer, som ansiktsgjenkjenning, regnes også som høyrisiko-modeller.

Disse systemene vil underlegges strenge krav til dokumentasjon, åpenhet, sikkerhet og risikovurdering.

AI Act inneholder også forbud mot visse typer modeller. Det gjelder modeller som utgjør en trussel mot fundamentale menneskerettigheter. Blant systemene som blir forbudt er ansiktsgjenkjenning på offentlige steder (med enkelte unntak).

Det stilles også krav til merking av innhold som produseres av kunstig intelligens, slik som deepfakes og AI-drevne chatboter.

Torsdag kl 12:00 blir Threads tilgjengelig i Norge. Går du på plattformens nettside, ser du nå en klokke som teller ned til lanseringen.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.