Bildeformat for video i sosiale medier

De ulike plattformene støtter forskjellige bildeformater for video. Horisontal video, vertikal video, kvadratisk video. Hvilket format bør du velge når du skal lage video til sosiale medier? Her er noen tips.

Jeg spurte min yngste sønn om hans generasjon bare ser vertikal video, eller om det også er greit med video som er filmet på «gamlemåten».

– Det er ikke så vanskelig å snu mobilen over på siden, var hans svar.

Likevel viser flere undersøkelser av vertikal video øker avspillingstid og engasjement i sosiale medier, siden folk flest bruker sosiale medier på mobilen. Så, hvilket bildeformat bør du velge når du lager video til sosiale medier?

Svaret er at det kommer an på målgruppen, kanalen og innholdet ditt.

Bildeformater

Det finnes nesten like mange standard bildeformater som det finnes plattformer, men det er noen formater som fungerer bra på stort sett alle. Skal du lage vertikal video, så er det 9:16 som gjelder, med 1080 x 1920 bildepunkter (full HD). Det fungerer på TikTok, Reels, YouTube Shorts, i stories og som vertikal video på alle plattformene med vanlig feed.

I Facebook-feeden fungerer også 4:5 bra som vertikalt format. Det gir deg litt mer bredde på horisontale skjermer, samtidig som det fungerer veldig bra på mobil. Facebook angir også 1280×720 og 720×1280 som standard oppløsning på henholdsvis horisontal og vertikal video, men det fungerer fint med full HD.

Skal du lage horisontal video, fungerer 16:9 (1920 x 1080) bra på de fleste plattformer. En del av plattformene støtter også andre formater, men med 16:9 er du stort sett trygg på alle plattformene.

Kvadratisk video er standard i Instagram-feeden. Det fungerer også bra som kompromiss på andre plattformer, hvis du skal publisere flere steder og ikke har mulighet til å lage ulike versjoner. Ulempen er, som med alle kompromisser, at det ikke er optimalt for noen (bortsett fra Instagram).

Produksjon

Du kan gjøre livet veldig mye lettere for deg selv hvis du tenker ulike formater allerede under innspillingen. Selv om det er mulig å fikse på mange ting i redigeringen, så blir resultatet best hvis du gjør ting riktig allerede når du filmer videoen.

Ha nok luft rundt objektet, så du kan klippe videoen til ulike formater.

Ha godt med luft rundt objektet du filmer. Hvis objektet fyller mesteparten av skjermen, er det vanskeligere å klippe den til et annet format i redigeringen. Ta heller et par skritt bakover, og ta med litt av omgivelsene. Samtidig gjelder fortsatt de grunnleggende reglene for komposisjon, som tredjedelsregelen og dybde i bildet.

Hold objektet på samme sted i bildet. Du har kanskje sett vertikal video av sceneshow, hvor artisten forsvinner ut og inn av bildet underveis. Det ser ikke veldig bra ut. Slike problemer kan også løses i redigeringen, men du sparer veldig mye jobb hvis du heller flytter kameraet underveis, så objektet holder seg på samme plass i bildet.

Film med høy oppløsning. Selv om du skal publisere i HD, kan det være en fordel å filme i 4K hvis du kan. Da kan du ta utsnitt av bildet, uten at kvaliteten blir dårlig.

Klippbilder er en videofotografs beste venn. De kan bryte opp ensformige opptak, og gir en god overgang når du skal redigere sammen flere ulike sekvenser. Klippbilder kan for eksempel være avstands- eller miljøbilder fra der du filmer objektet, eller nærbilder av sekvenser som er relevante for temaet i videoen. Filmer du klippbilder både horisontalt og vertikalt, kan det hjelpe deg når du skal redigere videoen til ulike formater.

Du kan aldri få nok klippbilder, og du kommer til å trenge minst dobbelt så mye som du tror.

Publisering

For noen kanaler er det åpenbart hvilket format du bør velge. Lager du en video til TikTok, Reels, YouTube Shorts eller stories, er det vertikal video som gjelder. Det er mulig å publisere både kvadratisk og horisontal video på disse plattformene, men det børe du bare gjøre hvis innholdet ditt ikke fungerer vertikalt.

På Instagram er kvadratisk standardformatet i feeden, men du kan også bruke 4:5 (1080x1350px).

Hva så med alle de andre plattformene? Facebook, LinkedIn, Pinterest, X og mange andre plattformer støtter både horisontal, vertikal og kvadratisk video. Her bør du la publikummet ditt og innholdet bestemme.

Retter du deg primært mot et ungt publikum, bruker de sannsynligvis mobilen uansett hvilken plattform du treffer dem på. Da vil vertikal video fungere best. Retter du deg mot et mer voksent publikum, er det større sannsynlighet for at de foretrekker horisontal video, både fordi de bruker PC/Mac i større grad og fordi de er vokst opp med horisontal video.

Er du veldig usikker, kan du alltid gå for kvadratisk. Det er ikke perfekt for noen (bortsett fra Instagram), men fungerer for alle.

Uansett kanal og publikum, må du ta hensyn til innholdet ditt. Hvis innholdet kun fungerer i et bestemt format, må du velge det. For innholdet trumfer alt i sosiale medier.

Forsidebilde: Josh Rose


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.