Facebook – det er fali’ det

Protestplakat fra et "Facebook-opprør" i 2008.

Protestplakat fra et «Facebook-opprør» i 2008.

Nylig annonserte Facebook sin nye søkefunksjon Graph Search. Med en enorm database av informasjon om oss og våre relasjoner er Facebook i stand til å tilby en søkemotor som er annerledes alt vi kjenner fra tradisjonelt websøk. Graph Search kan svare på spørsmål som «restauranter i Kristiansand som vennene mine liker». Ettersom vi alle har ulike relasjoner og preferanser på Facebook, så vil søkeresultatet variere fra person til person.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Pressen tok frem krigstypene og advarte om at Facebook nå vil avsløre dine innerste hemmeligheter for verden, eksperter og bloggere tegner skrekkscenarier og oppmerksomhetssøkende kommentatorer tar høylytt farvel med Facebook (igjen).

Hørt det før?

5. september 2006 lanserte Facebook News Feed (nyhetsstrømmen), den kanskje viktigste funksjonen i dagens Facebook. Før det var Facebook en samling profilsider som man kunne søke på. Reaksjonene var enorme: Over 10% av Facebooks 8 millioner brukere meldte seg inn i protestgrupper (på Facebook) og pressen spådde at Facebook ville miste mesteparten av brukerne hvis de ikke skrudde av denne nye «kikker-funksjonen». Paradoksalt nok var det nettopp News Feed som gjorde det mulig å samle så mange brukere til protest.

Facebook slik det så ut i 2005. Kilde: Wikipedia

Facebook slik det så ut i 2005.
Kilde: Wikipedia

Facebook beholdt News Feed, og i dag er det vel ingen som kunne tenke seg et Facebook uten.

Det samme har gjentatt seg nesten hver gang Facebook gjør betydelige endringer. Men som Facebook sier selv: «Hvis ikke vi gjør endringer vil andre gjøre det for oss.» (Facebook tester ut nye funksjoner hver eneste uke.)

Felles for News Feed, tidslinjen og det nye Graph Search er at de gjør informasjonen din på Facebook tilgjengelig på nye måter. Personverninstillingene dine gjelder fortsatt, så informasjon som ikke var tilgjengelig for andre tidligere vil ikke være tilgjengelig i Graph Search heller. Den største forskjellen er at informasjon som tidligere «forsvant» fordi den ble skjøvet nedover i nyhetsstrømmen nå blir lettere tilgjengelig gjennom søk.

Så istedenfor å bekymre seg hver gang Facebook lanserer en endring (noe de vil gjøre jevnlig) vil jeg anbefale at man gleder seg over de nye mulighetene som kommer. Hvis du følger noen enkle forholdregler har du lite å bekymre deg for:

  • Ha et aktivt og bevisst forhold til dine Personverninnstillinger. De regulerer hva andre kan se av din informasjon – også i Graph Search. Personverninnstillingene er lett tilgjengelig ved å klikke på den lille hengelåsen øverst til høyre på Facebook.
  • Ikke del informasjon du ikke vil at andre skal se i morgen. Selv om du er flink med personverninnstillingene kan «dårlige venner» omgå dem.
  • Ikke aksepter venner du ikke kjenner.
  • Bruk aktivitetsloggen. Der kan du se alt som «skjer» med deg på Facebook. Der kan du også fjerne «tagger» av deg på andres bilder, be om å få bilder fjernet og ta bort «gamle synder». Du finner aktivitetsloggen oppe til høyre på tidslinjen din.

Hvis du vil lese mer om Graph Search, så finner du det her: http://www.facebook.com/about/graphsearch

Facebook har lagt ut denne videoen som forklarer litt mer om personvern og Graph Search: http://newsroom.fb.com/News/567/Protecting-Your-Privacy-in-Graph-Search

Hva mener du om nye Graph Search?

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.