Sosialt søk i Facebook

fb_social_search

Oppdatert:
Facebook utvider nå Graph Search til også å inkludere innhold du poster på Facebook. Det vil si at for eksempel statusoppdateringer, bilder, kommentarer og innsjekkinger dukker opp i søkeresultatet. Peronverninnstillingene gjelder fortsatt, så innhold du har delt med venner vil bare dukke opp i søk hos venner. Se eksempler nedenfor.

Facebook presenterte i dag sin nye søkefunksjon. Med den kan du søke i informasjonen vennene dine og andre har delt på Facebook. Som eksempel nevnes søket «Restauranter i London som vennene mine har vært på», som vil gi deg en liste over nettopp det – restauranter i London som vennene dine har vært på. Man kan være mer spesifikk og søke etter «bilder av vennene mine fra Drammen fra før 1990» eller søke mer generelt etter «personer som liker sykling og er fra Hønefoss».

Det spesielle med Facebooks nye søkefunksjon er at den baserer seg på informasjonen og relasjonene folk har lagret på Facebook. Derfor kan man søke på ting som ikke er mulig på for eksempel Google. Søker du på «filmer som vennene mine liker», så får du et ubrukelig svar på Google. Men på Facebook får du det resultatet du er ute etter.

Hvis to personer søker på det samme i en vanlig søkemotor, vil de få relativt like svar. I Facebooks nye søkefunksjon derimot, vil to personer få helt ulike svar på det samme søket. Det er fordi alle har ulike venner, interesser og relasjoner på Facebook, og det vil påvirke resultatet.

Når Facebook nå også utvider søket til å gjelde innhold man poster på Facebook, så vil du også kunne søke på for eksempel poster skrevet om restauranten du vurderer å spise på eller hva en politiker skrev om en sak i fjor.

Facebooks sosiale søk tar hensyn til personverninstillingene dine, så ingen skal kunne se innhold i søkeresultater som de ikke allerede kunne se. Har du begrenset et bilde til kun å være synlig for vennene dine, er det kun vennene dine som vil finne det i et søk også. Vær imidlertid oppmerksom på at bilder du har skjult fra tidslinjen likevel vil kunne dukke opp i søk hvis det er merket som synlig for alle.

Oppdatert:
Graph Search er nå tilgjengelig for alle som bruker Facebook på engelsk. Vil du har Grapg Search med en gang, så endre språk til English (US) i «innstillinger».

Facebook har laget en norsk informasjonsside om den nye søkefunksjonen. Der kan du lese mer, se et par videoer og sette deg på venteliste for å bli blant de første som får prøve funksjonen.

Hva mener du? Er dette en nyttig funksjon, eller klarer vi oss med Google?

Resultatet av søket "Restauranter som vennene mine har vært på" for meg.

Resultatet av søket «Restauranter som vennene mine har vært på» for meg.

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.