Nyheter om sosiale medier uke 10

LinkedIn har laget en chatrobot som skal starte diskusjoner. Idéen er at skal generere starten på en post, og så kan brukere bidra i diskusjonen. LinkedIn bruker sin ‘Skills Graph’ for å koble brukere med kunnskap om spesifikke fagområder til relevante diskusjoner.

Flere unge Instagram-brukere er overrasket over at Instagram-postene deres har dukket opp på Facebook. Det skriver New York Times denne uken. De har intervjuet flere Instagram-brukere som er misfornøyd med Metas seneste forsøk på å skape mer liv på Facebook.

Mange har de siste ukene fått opp et spørsmål på Instagram om de ønsker å dele Instagram-postene på Facebook også. Hvis du ikke klikker på ‘Nei’, men i stedet bare klikker et annet sted på skjermen for å fjerne popupen, tolker Meta det som et ‘Ja’. Uten at du er klar over det, får alle tanter og onkler å Facebook nå se Insta-postene dine.

Microsoft har nå integrert nye Bing i søkefeltet på Windows 11. Oppdateringen er en del av den siste oppdateringspakken. Når du skriver noe i søkefeltet på oppgavelinjen vil Bing poppe opp med et svar skrevet av språkmodellen GPT. Det er mulig å velge bort Bing i innstillingene.

TikTok Series er en ny funksjon som lar innholdsskapere ta betalt for innhold. Du bestemmer selv hvor mye tilgangen til dine Series-videoer skal koste, og hver serie kan inneholde inntil 80 videoer som er maksimalt 20 minutter lange.

TikTok Series er foreløpig bare tilgjengelig for noen utvalgte innholdsskapere, og vil rulles ut til flere etter hvert.

Messenger blir igjen integrert som en del av Facebook. Ti år etter at Messenger ble skilt ut av Facebook som en egen app, snur Meta og slår appene sammen igjen. Endringen ble offentliggjort i en bloggpost som startet med «i motsetning til hva mange sier, så er ikke Facebook død eller døende».

Den åpningen sier vel alt om hvordan det føles å være Facebook-sjef om dagen.

TikTok legger et av sine europeiske datasentre til Norge. Det selskapet Green Mountain som bygger Norges største datasenter på Hamar og Løten. TikTok har skrevet kontrakt på tre av datasenterets fem datahaller. OSL2-Hamar, som anlegget heter, skal gi 350 arbeidsplasser.

Det norske datasenteret er, sammen med to datasentre i Irland, del av TikToks Project Clover, som skal tilpasse TikTok til strenge krav fra EU. Appen har de siste årene fått sterk kritikk for sine kinesiske eiere, blant annet fordi det knyttes usikkerhet til om kinesiske myndigheter får tilgang til brukerdata.

Slik skal TikToks nye datasenter på Hamar se ut

Elon Musk måtte be pent om unnskyldning, etter å ha rakket ned på en ansatt med funksjonshemminger. Haraldur Thorleifsson ble Twitter-ansatt etter at Twitter tidligere kjøpte selskapet hans. Da han ble kastet ut av Twitters internsystemer, spurte han i en tweet til Musk om han hadde fått sparken.

Elon Musk svarte at Thorleifsson var en latsabb som skyldte på funksjonshemming for å slippe å jobbe. Etter tilbakemeldinger om hvor skuffet folk var over denne responsen, tok Musk kontakt med Thorleifsson. Han la deretter ut en uforbeholden unnskyldning. Islendingen ble også tilbudt å få jobben tilbake.

Spotify satser på video-podcast. Etter å ha satset milliarder på å bli en dominerende aktør i podcast-markedet, går nå Spotify også etter YouTube. På et arrangement i Los Angeles nylig presenterte de en rekke video-podcaster, blant annet med kjente YouTubere.

– Vi har nå 70 000 videoskapere på plattformen, og det skal bli mange flere, sa Spotifys podcast-sjef Julie McNamara.

Fremover vil alle som oppretter en podcast-konto på Spotify få mulighet til å dele video-podcast. Dette var kun forbeholdt noen utvalgte podcastere tidligere.

Spotify presenterte også en ny hjemmeside på appen. Med det nye designet er det fokus på bilder og videoer, og brukeren kan scrolle gjennom innholdet, akkurat som på Instagram og TikTok.

Microsofts søkemotor Bing har passert 100 millioner daglig aktive brukere, etter at de lanserte en ny versjon integrert med språkmodellen GPT. Microsoft har ikke tidligere offentliggjort antall brukere, men når Google med over en milliard daglig aktive brukere har 93 prosent markedsandel, bør Microsofts markedsandel nå nærme seg 8-9 prosent. Det er i tilfelle en kraftig økning fra de 3 prosentene de hadde tidligere.

– Hvert prosentpoeng utgjør ca. 2 milliarder dollar i økt omsetning, sa Microsofts økonomisjef nylig.

Mye tyder derfor på at Microsoft allerede har fått god valuta for de 13 milliardene dollar de har investert i GPT-eier OpenAI.

Søkemotoren DuckDuckGo har også introdusert sin egen chatrobot basert på språkmodellen GPT. DuckAssist er foreløpig trent på Wikipedia-artikler, men selskapet sier at de er i gang med å teste andre informasjonskilder i tillegg.

Microsoft og Google har begge planlagt arrangementer med nye kunstig intelligens-presentasjoner denne våren. 16. mars skal Microsoft presentere «produktivitetsverktøy» med AI. Det er mye som tyder på at de da vil presentere hvordan Office-verktøyene også er integrert med språkmodellen GPT. Google har invitert til sitt årlige Google I/O-arrangement 10. mai. Der forventes det at de lanserer en rekke nye AI-verktøy.

Meta jobber med en desentralisert meldings-app. Prosjektet, som kalles P92, minner om det populære Twitter-alternativet Mastodon. En desentralisert app vil si at den er spredt rundt på en rekke frittstående servere, slik at ett firma eller én sentral aktør ikke har kontrollen.

Faktisk.no har lansert Tenk, en tjeneste som skal hjelpe ungdom med medie- og kildebevissthet. Bakgrunnen er at ungdom utsettes for mye feilinformasjon i sosiale medier. Målet til Tenk er at elevene utvikler solid kompetanse i kildebevissthet, og at de kan dra nytte av denne kompetansen både på skolen og i livet ellers, skriver de selv om tjenesten.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.