Slik kan bedriften din bruke GPT-4

I det siste har ChatGPT tatt verden med storm. Chatroboten forstår hva du skriver, og svarer som et menneske. Det er fascinerende, og kanskje litt skremmende. Men hva kan språkmodeller som GPT egentlig brukes til? Hvordan kan bedriften din ha nytte av denne banebrytende teknologien?

Fortsetter under videoen.

Nylig ble den nyeste versjonen av språkmodellen GPT-4 lansert. Den skal være ti ganger bedre enn forgjengeren, og har bestått advokateksamen i USA. Google og Meta har like gode språkmodeller som allerede er lansert, og de andre techgigantene følger like bak i løypa.

Den største nytten av de nye språkmodellene ligger imidlertid ikke i at du og jeg kan stille spørsmål og får imponerende, velformulerte svar. Det er mulighetene den nye teknologien har til å forandre arbeidshverdagen vår som utgjør det største potensialet.

Utviklingen av kunstig intelligens har nå kommet så langt at helt vanlige bedrifter også kan bruke den til å jobbe smartere. Du trenger ikke være ingeniør eller ha millionbudsjetter for å bruke kunstig intelligens. Hver eneste dag kommer det nye verktøy som gjør at du og din bedrift også kan ta i bruk den nyeste teknologien.

Her er noen eksempler på hva du kan bruke GPT-4 til:

Personlig assistent

Torsdag lanserte Microsoft Copilot, en personlig assistent bygget på GPT-4. Den kan skrive et Word-dokument for deg, basert på en forespørsel du har fått på epost. Den kan lese et dokument og lage en PowerPoint-presentasjon av innholdet. Mangler du en tabell eller en graf i Excel, lager Copilot det også helt automatisk. Har du Teams-møte, kan Copilot automatisk lage referat av hva som ble sagt i møtet.

Copilot kan også systematisere all informasjonen du har i dokumenter, eposter og notater, så du bare kan spørre den når du trenger noe.

Ifølge Microsoft blir Copilot tilgjengelig som et tilleggsprodukt til Microsoft 365 i løpet av våren.

Et ekstra par øyne

Foto: Be My Eyes

Be My Eyes er en dansk app som hjelper blinde og svaksynte i hverdagen. Den virtuelle assistenten kan navigere brukeren til riktig sted i et kjøpesenter eller en flyplass, lese skilt og kjenne igjen produkter. Med GPT-4 har Be My Eyes kunnet gi appen enda flere nyttige funksjoner.

– Hvis brukeren tar bilde av innholdet i kjøleskapet sitt, vil Be My Eyes ikke bare kjenne igjen produktene, den vil også komme med forslag til oppskrifter på retter du kan lage med ingrediensene du har i kjøleskapet, forteller selskapet i en bloggpost.

Oversette til andre språk

Kunstig intelligens har vært brukt til oversettelse i mange år allerede, men med GPT-4 er også dette et område som revolusjoneres. Glem unaturlige Google Translate-oversettelser, med de nye språkmodellene kan lange tekster oversettes til hundrevis av språk med en kvalitet vi ikke har sett før.

Duolingo leverer språkkurs på 40 ulike språk. Med GPT-4 har de laget en chatrobot som kan føre avanserte samtaler med studentene på det språket de studerer. I stedet for forprogrammerte modeller med standardiserte fraser, kan den kunstige intelligensen føre naturlige samtaler om de temaene som passer studenten.

Gjennom rollespill får studenten prøve seg i naturlige samtalesituasjoner. Språkmodellen kan spille rollen som servitør på en restaurant, ansatt i en butikk eller noe annet studenten ønsker å trene på. Hvis hun ønsker det, kan språkmodellen også forklare studenten de grammatiske reglene for ulike ord og uttrykk.

Kunnskapsbank

Morgan Stanley Wealth Management forvalter penger for kundene sine. Å gi kundene best mulig avkastning med riktig risiko og investeringsprofil, krever enorme mengder kunnskap. Hvert år publiserer de tusenvis av rapporter med analyser, investeringsstrategier og annen innsikt. Dette må investeringsrådgiverne holde seg oppdatert på.

Med GPT-4 lar Morgan Stanley kunstig intelligens ta seg av mye av denne jobben. Språkmodellen leser og tolker innholdet i hver eneste rapport, og lager sammendrag til investeringsrådgiverne. Det gjør at hver enkelt rådgiver ikke trenger å lese hver enkelt rapport, men i stedet kan få skreddersydde dokumenter til hver enkelt kunde, basert på innholdet i hundrevis av ulike rapporter.

Bevarer det islandske språket

Foto: OpenAI

Med bare 370 000 innbyggere er Island og det islandske språket under et konstant press fra sine naboland. Engelsk brukes i stor grad til å kommunisere med omverdenen, og det engelske språket sniker seg også inn i hverdagen til folk flest gjennom at stadig mer av språket i media, programvare og produkter er på engelsk.

Nå har islandske myndigheter tatt i bruk GPT-4 for å bevare det islandske språket.

– Det er ikke nok at vi lager vår egen programvare på islandsk; vi må få språket vårt inn i produktene folk bruker hver eneste dag, forteller Jóhanna Vigdís Guðmundsdóttir, leder av et senter for språkteknologi.

Selv GPT-4 er ikke godt nok trent på det islandske språket, så prosjektet har selv tatt initiativ til å trene språkmodellen på islandsk. Ved å bruke en prosess som kalles Reinforcement Learning from Human Feedback, får GPT-4 tilbakemelding på tekstene den foreslår. Etter hvert vil den lære både hva som er riktig grammatikk, og bli bedre på kunnskap om Island og islandsk kultur.

Nye løsninger hver eneste dag

Dette er bare et lite knippe av de prosjektene som allerede bruker GPT-4 til å jobbe smartere. Det dukker opp nye løsninger hver eneste dag.

Hvis du vil ta i bruk GPT-4 i din bedrift, kan du gjøre det på flere måter:

Det lanseres fortløpende nye verktøy som bruker GPT-4, slik som Microsoft Copilot. Disse verktøyene er ofte klare til bruk, og koster ikke all verden.

Både GPT-4 og andre tilsvarende modeller har programmeringsgrensesnitt som gjør at bedrifter kan integrere dem med eksisterende programvare. Det krever noe mer teknisk kunnskap, men ikke mer enn at det er mulig for de fleste bedrifter å gjøre det.

Uansett hvilken vei du velger, er det viktig å huske at digitalisering handler om prosessene, ikke teknologien. Det handler om å jobbe smartere, ikke kjøpe en IT-løsning.

You may also like...

1 Response

  1. 20. mars 2023

    […] Her kan du lese mer om GPT-4. […]

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.