Nyheter om sosiale medier uke 23

TikTok kopierer en populær Snapchat-funksjon, Google må ta to steg tilbake med en ny AI-funksjon, Metas nye AI-policy ble møtt med protester, Instagram vil tvinge deg til å se annonser, nå er Donald Trump på TikTok, nå kan du swipe høyre og venstre på Threads, LinkedIn begrenser bruk av gruppedata i målretting av annonser og Meta lanserer fellesskapschat i Messenger.

Fortsetter etter videoen.

Metas nye AI-policy blir møtt med protester. Etter at Meta nylig informerte brukerne om at de har oppdatert sine retningslinjer for personvern, og med det nå kan trene sine AI-modeller på brukernes data, har flere gått ut i media og protestert. Mest oppmerksomhet har det vært etter at den velkjente AI-eksperten Inga Strümke sa til TV2 at hun nå vil slette sin Facebook-konto.

Hun understreket at det ikke var en oppfordring fra henne om at andre bør slette sin Facebook-konto, og la til at hun ville fortsette å bruke Instagram fordi «Jeg har det så sykt artig på Instagram».

Meta har forklart at de kun bruker poster merket som ‘Offentlig’ til å trene AI-modellene. Den enkleste måten å beskytte innholdet ditt på er derfor å endre synlighet på innholdet ditt fra ‘Offentlig’ til ‘Venner’.

Det er viktig å være klar over at offentlig tilgjengelige poster også er tilgjengelig for andre aktører som trener AI-modeller. Det betyr at for eksempel Google og OpenAI også kan trene sine modeller på sosiale medier-poster som er offentlig tilgjengelige på internett. Ved å endre synlighet på postene vil de heller ikke være synlige for andre aktører.

Et skjema som lar deg søke om unntak hos Meta har vært mye omtalt i pressen. Dette skjemaet vil imidlertid ikke forhindre at andre aktører kan bruke dine offentlige poster.

Jeg har skrevet en egen bloggpost om hvordan du kan beskytte innholdet ditt.

Google har fjernet AI-sammendragene fra flere søkeord. Bare en uke etter at Google lanserte AI-sammendrag i søk for amerikanske brukere, har de nå måttet ta flere steg tilbake. I tillegg til at sammendragene er fjernet fra flere søkeord, gjør de også en rekke endringer for å unngå de uheldige utslagene som har gått viralt på nettet i det siste.

Blant de mest virale eksemplene er at Googles AI anbefalte å blande lim i pizzasausen for å unngå at fyllet faller av.

Instagram tester annonser du ikke kan scrolle forbi. Instagram bekreftet testen til The Verge, etter at flere brukere på Reddit og X delte skjermbilder av «ad breaks» på Instagram. Når annonsene kommer opp, er det ikke mulig å scrolle videre før en nedtelling med merkelappen «ad break» er ferdig.

Donald Trump er på TikTok. Den tidligere presidenten, som stort sett kommuniserer på sin egen plattform, Truth Social, har delt sin første video på TikTok. Videoen ble delt i forbindelse med at Trump var til stede på et UFC-arrangement. Den verifiserte kontoen har i skrivende stund 4,8 millioner følgere. Til sammenligning har president Bidens TikTok-konto 353 500 følgere.

Etter at Trump ble kastet ut av de fleste store plattformene 7. januar 2021, har mange av de mindre plattformene håpet at han skulle velge nettopp dem. I stedet lanserte han Truth Social, som nylig ble børsnotert. I august 2023 delte han riktignok en enkelt post på X, men til tross for hyppige invitasjoner fra Elon Musk, ble det med den ene posten.

Nå kan du enkelt tilpasse feeden din på Threads. Ved å swipe til høyre og venstre på poster i feeden, kan du fortelle algoritmene om du vil se mer eller mindre av den typen innhold. Det fortalte Threads-sjef Adam Mosseri i en post denne uken. Swiper du til høyre, vil du like posten, swiper du til venstre, forteller du at du ikke er interessert. De signalene vil algoritmene bruke for å forbedre feeden din.

Google Gemini-appen er nå tilgjengelig i Norge. Foreløpig er det bare Android-appen som er tilgjengelig, men iPhone-versjonen skal være like rundt hjørnet også.

LinkedIn begrenser bruk av gruppedata for å målrette annonser. Etter anklager om at LinkedIn bryter EUs Digital Services Act, har plattformen sagt at de vil slutte å bruke data om hvilke grupper en bruker er medlem av til å målrette annonser.

TikTok tester streaks. En populær funksjon på Snapchat er streaks. Venner som sender direktemelding til hverandre hver dag har en streak. Går det mer enn 24 timer uten at du sender en melding, brytes streaken. Slik har Snap-streaks blitt et slags statussymbol på vennskap.

Nå tester TikTok en tilsvarende funksjon. Etter å ha sendt direktemelding til en venn tre dager på rad, vises et streak-symbol ved siden av chatten, med en teller som viser hvor mange dager streaken har holdt. Foreløpig testes TikTok streaks bare på et fåtall utvalgte brukere.

Meta lanserer fellesskapschat i Messenger. I 2022 lanserte Meta fellesskapschat for Facebook-grupper, hvor alle medlemmer i en gruppe ble en del av et felles chatrom. Nå utvides denne funksjonen, så man også kan opprette fellesskapschatter uten å ha en Facebook-gruppe. Hver fellesskapschat kan ha inntil 5000 medlemmer.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.