Nyheter om sosiale medier uke 47

Snapchat vil også la deg betale for å slippe annonser, Googles chatbot Bard kan nå se YouTube-videoer for deg, så du slipper, Meta trekker søksmålet mot Datatilsynet, emoji-hatere går mørkere tider i møte og nordmenn vil ikke betale for Facebook. Dette var noen av nyhetene fra sosiale medier i uke 47.

Fortsetter etter videoen.

Tale blir nå tilgjengelig i gratisversjonen av ChatGPT. Det fortalte OpenAI i en tweet tirsdag. Talefunksjonen er tilgjengelig i ChatGPTs mobilapper. Den bygger på den tekstbaserte chatboten, men konverterer tale til tekst og tekst til tale, slik at du kan prate med den.

Snapchat tester en betalt, annonsefri versjon i Norge.  Ad-Free Plan for Snapchat+ lar deg slippe annonser, i tillegg til at du får alle Snapchat+-fordelene. Men det er ikke billig å slippe annonser i Snapchat. I stedet for $3.99 per måned for det vanlige Pluss-abonnementer, må du ut med mer enn dobbelt så mye for Ad-free Snapchat+. Ifølge Snapchats supportside vil funksjonen bli rullet ut gradvis i Norge.

Sam Altman
Sam Altman Foto: TechCrunch

Sam Altman er tilbake som sjef i OpenAI. Etter at han overraskende fikk sparken på fredag, har det pågått intense forhandlinger for å få styret til å gå tilbake på beslutningen. Etter at nesten alle de 770 ansatte i selskapet truet med å slutte, snudde styret og lot Altman komme tilbake. Samtidig byttes styret ut.

Jeg har skrevet en egen bloggpost om alt som skjedde. Du kan lese den her.

Meta har trukket søksmålet sitt mot Datatilsynet. De sier samtidig at de vil betale regningen på 82 millioner som de fikk etter at Datatilsynet ila dagbøter i sommer. I en kommentar til NRK sier Meta at de i praksis setter søksmålet på pause mens de venter på behandlingen av en anke hos EU-domstolen.

Donald Trumps medieselskap saksøker 20 medier for å ha gjengitt feil tall om selskapets tap. Reuters meldte først at selskapet hadde tapt 800 millioner kroner siden starten, men det riktige tallet viste seg å være 340 millioner.

Jeg refererte også det uriktige tallet i forrige ukes nyhetsrapport, men har heldigvis ikke blitt saksøkt. Betyr det at Donald Trump ikke følger med på nyhetsoversiktene mine?

Stability AI tester nå en videomodell. Stable Video Diffusion genererer video ved å bruke bildemodellen Stable Diffusion til å animere bilder. Foreløpig kan den bare generere videoklipp på inntil 4 sekunder.

Googles chatbot Bard kan nå se YouTube-videoer for deg. En oppgradering av Bard gjør den i stand til å analysere innholdet i YouTube-videoer, og svare på spørsmål om det. Dermed kan du få oppskriften på favorittretten din fra en av YouTubes mange matinfluensere, uten selv å måtte se videoen.

Selv om oppgraderingen er nyttig for oss brukere på mange måter, så møtes den også med skepsis. Noen innholdsskapere frykter at de skal miste publikum, når seerne deres bare kan spørre Bard om innholdet i videoene de lager.

Mastodon tester en ny funksjon som skal begrense negativitet på plattformen. Hvis du svarer på en post fra en du ikke følger, vil Mastodon minne deg på å holde en respektfull tone. Kommenterer du på en post som er mer enn 3 måneder gammel, vil Mastodon gjøre deg oppmerksom på at den er gammel, og kanskje ikke relevant lenger.

Den nye funksjonen kommer først på Android, men skal rulles ut til flere etter hvert.

Nå kan du lagre offentlige Reels fra Instagram på telefonen din. Tidligere kunne du lagre Reels i appen, men ikke på telefonen. Reels du lagrer til telefonen vil ha et Instagram vannmerke og navnet på kontoen du lagret den fra.

Du kan blokkere dine egne Reels fra å bli lastet ned i Innstillinger. Hvis Reels bruker lisensiert musikk, vil musikken fjernes fra den nedlastede filen.

X skal begynne å vise tittel på lenker du deler igjen. Det skrev Elon Musk i en tweet torsdag. Tittel og ingress ble fjernet fra lenker på X tidligere i høst, fordi Musk mente at det så bedre ut å bare vise et bilde. Nå har han tydeligvis fått en enda bedre design-idé: Å vise tittel likevel. Det nye designet vil imidlertid ikke bli helt likt det gamle. Nå vil tittelen vises øverst på bilder, ikke under, som var tilfellet tidligere.

Frem og tilbake er like langt.

Nå blir det lettere å bruke emojis i Messenger. Meta tester å gjøre favorittemojiene dine lettere tilgjengelig nederst på skjermen, så du slipper å navigere inn på ‘nylig brukte’ i emoji-menyen.

Google gjør det enklere å komme til orde på nettmøter. Du har kanskje opplevd å ha lyst til å si noe på et nettmøte, og så måtte lete febrilsk etter hvor knappen med en opprakt hånd er på akkurat denne plattformen. Nå fikser Google det for deg i Google Meet. Rekk opp hånden din, så kjenner Googles kunstige intelligens igjen bevegelsen og rekker opp en hånd for deg i Google Meet.

En veldig nyttig funksjon, men samtidig er det lett å se at den også kan by på utfordringer. Vinker du til et barn, strekker deg etter noe i en hylle eller vifter bort en flue, kan du ende opp med å få ordet i møtet.

Meta ignorerte rapporter om over en million mindreårige på Instagram. Det kommer frem i et søksmål fra 33 amerikanske stater. Ifølge dokumentasjonen i søksmålet stengte Meta bare en liten brøkdel av kontoene. De fleste av de mindreårige brukerne fikk fortsette å bruke Instagram, og Meta samlet dermed personinformasjon om dem ulovlig.

4 av 5 nordmenn vil ikke betale for Facebook. Ipsos har gjennomført en spørreundersøkelse etter at Meta lanserte muligheten til å betale for å slippe annonser på plattformene deres. 79 prosent sier at de ikke vil betale for Facebook, mens bare 63 prosent sier det samme om Instagram. De unge er mer betalingsvillige enn de eldre. Blant de over 40 år er det bare 2 prosent som sier de er villige til å betale.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.