Facebook Timeline – et førsteinntrykk

Jeg er en lykkelig bruker av Facebook Timeline, «den nye Facebook». Jeg hadde sett Mark Zuckerbergs presentasjon fra f8-konferansen, og såvidt begynt å lese om endringene når Facebook avbrøt meg med spørsmålet «Vil du prøve Timeline ?».

Nå har jeg prøvd Facebook Timeline i et par timer, og jeg er overbevist. Dette er bra ! Det er veldig bra ! Det er ikke en forbedring, det er en liten revolusjon. (fortsetter under bildet…)

I praksis så erstatter Timeline den gamle profilen. Veggen (nyhetsstrømmen) er som før, men profilen er erstattet av Timeline. Jeg brukte sjelden den gamle profilen. Det var på vegge alt skjedde. Med Timeline tror jeg det vil endre seg. Veggen vil fortsatt være viktig, men kombinasjonen Timeline og den nye «tickeren» vil gjøre at jeg bruker mindre tid på Timeline.

Toppen av Timeline er dominert av et stort cover-bilde, med profilbilde, personlig informasjon og linker til venner, bilder, kart og sider man liker. Til høyre finner man en komprimert tidslinje, som gjør det mulig å hoppe bakover ti tid med et klikk.

Over chat-listen i høyre marg finner man nå en «ticker». Den viser fortløpende alle oppdateringer fra venner, og ser derfor ut som en børsticker på en travel dag. Konseptet Facebook har valgt er at de bare oppdaterer Timelinen med de postene de mener er viktige (kan konfigureres), mens alle oppdateringer vises i tickeren. Ser man noe i tickeren som er interessant, så klikker man bare på posten. Da åpnes den, og man ser kommentarer og kan like, dele eller kommentere selv. Mitt førsteinntrykk er positivt. Jeg er i utgangspunktet litt skeptisk til at Facebooks algoritmer skal vurdere hva jeg er interessert i, men tickeren og mulighetene for konfigurering gjør at jeg føler jeg har tilstrekkelig kontroll.

Under toppbanneret er tidslinjen. Den viser hele ditt liv, fra du ble født til i dag. Det vil si, de delene av ditt liv som eksisterer på Facebook. Det var to ting som slo meg når jeg så tidslinjen for første gang:

  1. Wow, så mye informasjon Facebook har klart å samle om livet mitt
  2. Hvorfor har jeg ikke delt mer ?

Tidslinjen er organisert slik at den siste tiden vises ganske detaljert, mens tidligere år vises som sammendrag. For eksempel så tar den siste uken større plass enn 2007 og 2008 til sammen i min tidslinje. Men jeg har full kontroll over hva som vises i tidslinjen. Jeg kan legge til og fjerne elementer, utvide sammendrag og markere spesielle hendelser. En nyttig og nødvendig mulighet, for det er ikke alle deler av historien som er et like hjertelig gjensyn. (fortsetter under bildet…)

Tidslinjen fortsetter helt tilbake til du ble født. Selv om Facebook ikke så dagens lys før 2004, så viser tidslinjen hendelser langt tilbake i tid. For min del tilbake til 1969.

En viktig nyhet er muligheten til å legge til hendelser i tidslinjen. I tillegg til det obligatoriske babybildet i begynnelsen av tidslinjen, så kan man legge inn hendelser knyttet til jobb, utdanning, familie, reiser, helse og masse andre hendelser. (fortsetter under bildet…)

Geolokalisering har fått en sentral plass i Facebook. Tidligere var dette forbeholdt de som brukte Facebook på mobiltelefonen, men nå kan alle markere hendelser i kartet. En egen kartfinksjon viser Hendelser på tidslinjen i kartet, og ved å flytte seg på tidslinjen og zoome i kartet kan man se tydelig hva man har gjor hvor og når. (fortsetter under bildet…)

En funksjon jeg ikke har fått testet, men som vil være sentral i nye Facebook er integrasjonen mot applikasjoner og eksterne kilder. Facebook har utvidet sitt Open Graph-grensesnitt, slik at større deler av vårt sosiale liv kan deles på Facebook. Musikken mine venner hører, filmene de ser og artiklene de leser vil deles med meg, og integrasjon mot eksterne tjenester vil la meg dele de samme opplevelsene. Et eksempel på dette er at hvis en av mine venner høses på en sang på Spotify, så vil det komme opp i tickeren på Facebook. Hvis jeg vil høre, så klikker jeg bare på posten i tickeren, og Spotify vil spille sangen for meg (og lagre hendelsen på tidslinjen).

Jeg gleder meg til denne integrasjonen blir mer utbredt. Nå i begynnelsen er det en håndfull (stort sett) amerikanske partnere av Facebook som har laget nye tjenester, men det tar nok ikke lang tid før vi kan dele Wimp-spillelister, Hotell Cæsar-episoder og joggeturer på Facebook.

Utvidelsen av Open Graph-grensesnittet vil åpne en rekke muligheter for bedrifter for å tilby nye nyttige tjenster på Facebook. De nevnte selv blant annet medier og underholdning, men jeg tror vi vil se en lang rekke kreative og nyttige tjenester.

Dette var et lite førsteinntrykk etter et par timers bruke av Facebook Timeline. Det er fortsatt en beta-funksjon, så mye er ustabilt og bærer preg av å være under utvikling. Men jeg er frelst. Facebook har klart det igjen; de har tatt sosiale medier til et nytt nivå.

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.