Nyheter om sosiale medier uke 39

Nå kan ChatGPT både se, høre, snakke og sjekke internett. Google fylte 25 år, og Snap Inc. må si opp flere ansatte. Meta lanserte flere nye produkter på årets Connect-konferanse, og Spotify kaster seg på AI-bølgen. Datatilsynet vil at EU skal være enda strengere mot Meta. Det er noen av nyhetene fra sosiale medier i uken som gikk.

Fortsetter etter videoen.

Nå kan du snakke med CharGPT og sende den bilder. I en oppdatering mandag be det mulig å snakke med ChatGPT i mobilappen, omtrent som du snakker med Siri (Apple) eller Alexa (Amazon). Det positive er at ChatGPT snakker norsk uten problem. Ulempen er at den er litt treg.

Du kan også laste opp et bilde, og be ChatGPT beskrive bildet eller be om en forklaring basert på bildet. Det fungerte grei, men jeg satt igjen med ett spørsmål etter å ha testet: Hva skal jeg med dette?

ChatGPT har nå også muligheten til å søke for å sjekke oppdatert informasjon på internett. Browse with Bing er foreløpig bare tilgjengelig for de som betaler for ChatGPT Plus, men skal etter hvert også rulles ut til alle brukere.

YouTube fjerner Premium Lite-abonnementet. Med Premium Lite har du kunnet slippe reklame for bare 69,- kroner pr. måned. Nå forsvinner det billige abonnementet. Vil du slippe reklamen på YouTube etter 25. oktober, må du ut med 119,- kroner for et vanlig Premium-abonnement.

Onsdag var Googles offisielle 25-års dag. På denne dagen i 1998 så Google dagens lys. Det fantes allerede mange søkemotorer, men Larry Page og Sergey Brins nye måte å rangere søkeresultatene på skapte en revolusjon. I stedet for å rangere nettsider etter hvor mange ganger de nevner søkeordet på siden, så Google på hvor mange andre og hvilke sider som lenket til hver side.

Snap Inc planlegger visstnok å si opp flere ansatte. Denne gangen er det snakk om 150 ansatte i selskapets AR-divisjon. Snap reduserte antall ansatte med 20 prosent i fjor høst, men har fortsatt å tape penger. Snap Inc har ikke svart på spørsmål om kommentar fra The Verge.

Meta Connect bød ikke på de store overraskelsene i år, men noen nyheter skilte seg likevel ut.

Metas nye VR/AR-briller Quest 3 ble lansert. I tillegg til å være slankere og ha mye bedre grafikk enn forgjengeren, kan Quest 3 kombinere den virkelige verdenen med virtuelle bilder, såkalt Mixed Reality. Du kan ikke se direkte gjennom brillene, men kameraer på forsiden gir deg likevel et bilde av virkeligheten, og kvaliteten er ganske bra. Quest 3 kommer også med mindre håndkontroller.

Quest 3 vil koste 6 695,- i Norge, og er leveringsklare i oktober.

Meta kommer også med en ny serie RayBan-briller som lar deg spille inn video, live-streame, ta bilder og kommunisere via Meta-appene. Brillene har fått et mye bedre kamera, og kommer i en rekke ulike varianter. Spørsmålet er imidlertid det samme som det var under den forrige RayBan-lanseringen i 2021: Er det greit å gå rundt med briller som filmer andre?

En rekke chatbots med ulike personligheter ble lansert. Kjente personligheter, som Kendall Jenner, Mr. Beast, Snoop Dogg og Paris Hilton, har lånt både stemme og personlighet til Metas nye chatbot.

Avatarene har endelig fått ben. Ikke animerte tegneserieben, men realistiske ben som beveger seg naturlig. Quest 3 har fortsatt ikke sensorer som kan følge brukerens benbevegelser, men Meta bruker en AI-modell til å simulere naturlige benbevegelser.

Det var også veldig tydelig hva Meta ikke fokuserte på i år: Metaverse.

Metaverse er fortsatt et satsingsområde for Mark Zuckerberg, og ble nevnt 33 minutter (!!!) inn i presentasjonen hans, men det er ganske tydelig at Metaverse nå er mindre en separat virtuell verden du går inn i, og mer en komponent i en Mixed Reality hverdag.

Spotify vil oversette og transkribere podcastene dine. De var de to største nyhetene plattformen kom med denne uken. Spotify vil bruke AI til å simulere stemmen din på teksten som oversettes. Dessverre står ikke norsk på listen over språk du kan oversette til eller fra.

Automatisk transkribering av podcast-episoder kommer også, og her vil det være mulig å få lagt inn tidsmarkeringer, så lytteren kan følge fremdriften i teksten. Spotify opplyste ikke om denne tjenesten vil støtte norsk.

BeReal hevder å ha over 25 millioner aktive brukere. Appen som tok verden med storm i fjor høst ved å være et alternativ til Instagrams perfeksjonisme-jag, skal ha slitt med at brukerne har gått lei i det siste. Analysebyrået Similarweb hevder at BeReal bare ha 3 millioner daglige aktive brukere i USA, og 16 millioner månedelige aktive brukere i hele verden.

Nå slår imidlertid BeReal tilbake, og sier de har over 25 millioner aktive brukere i hele verden.

Bruker du BeReal fortsatt?

Datatilsynet har bedt EU om å gjøre vedtaket deres mot Meta permanent. Tech-giganten ble ilagt bøter på 1 million per dag, frem til de endrer praksis for å innhente samtykke til å samle brukerdata. Men Datatilsynet har bare lov til å fatte et midlertidig vedtak i inntil 90 dager. Nå ber de EU om å gjøre vedtaket permanent, så Meta må fortsette frem til endringene er gjennomført.

Meta har protestert, og hevder det er urimelig at de skal ilegges bøter mens de jobber med å rette seg etter reglene.

Google Podcast legges ned. I stedet vil Google bruke YouTube Music som podcast-plattform. Google Podcast vil forsvinne iløpet av 2024, ifølge selskapet. Endringen er ingen stor overraskelse, etter at Google har lansert en rekke podcast-funksjoner i YouTube det siste året.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.