Nyheter om sosiale medier uke 8

Halvparten av de voksne brukerne på TikTok har aldri delt en post, Google tester kunstig intelligens rett i nettleseren, EU undersøker TikTok igjen, TikTok-funksjon kommer endelig til Norge og Google Gemini skriver bedre norsk enn ChatGPT. Det er noen av nyhetene fra uke 8.

Fortsetter etter videoen.

Google Gemini Advanced skriver bedre norsk enn ChatGPT Plus. Det er konklusjonen i en test Aftenposten har gjennomført. De har bedt de to chatbotene om å forbedre språket i tre stiler fra videregående skole, og fått en språkekspert til å analysere endringene som ble foreslått. Resultatet gir Google Gemini en karakter på 4,75 (fra 1 til 6), mens ChatGPT får 4,25.

Testen er gjort med de betalte utgavene av begge chatbotene. De bruker en kraftigere språkmodell enn gratisversjonene.

Det er viktig å merke seg at begge chatbotene gjorde feil, men ChatGPT gjorde flere feil enn Gemini. Det er derfor alltid viktig å sjekke språket før du bruker teksten, uansett hvilken chatbot du bruker.

Google tester funksjonen «Help me write” for Chrome. Funksjonen bruke språkmodellen Gemini til å tolke innholdet på siden du besøker, og foreslår tekst for deg når du fyller ut skjemaer på siden. Når du begynner å skrive i et skjema på en nettside, vil «Help me write» fungere som en avansert Autocomplete og komme med forslag til tekst som kan fullføre eller forbedre det du har begynt å skrive.

«Help me write» testes foreløpig på et begrenset antall brukere i USA.

EU skal undersøke om TikTok bryter Digital Services Act. EU mistenker blant annet at plattformen ikke gjør nok for å beskytte unge brukere mot skadelig innhold. Det er ikke første gang TikTok er i EUs søkelys. I høst fikk de en milliardbot for å slurve med behandlingen av unges personopplysninger.

TikTok mener at de gjør mye for å beskytte unge, og vil samarbeide med EU i undersøkelsene.

YouTube fornyer designet på store skjermer. Det er kanalenes forsider på TV som har fått en «makeover». Det nye designet vil vise et større bilde, og gjøre abonner-knappen lettere tilgjengelig. Endingen skal allerede være rullet ut til alle brukere.

Flere Mastodon-servere har vært utsatt for omfattende spam-angrep. Angriperne registrerer store mengder spam-kontoer, og fyller kanalene med spam. Mens tidligere angrep har rettet seg mot Mastodons sentrale servere, er det denne gangen mindre servere som er offer. Mastodon-gründer Eugen Rochko anbefaler administratorer av Mastodon-servere å stenge muligheten for åpen registrering av kontoer for å få bukt med problemet.

Meta tester kryssposting fra Facebook til Threads. Selskapet bekreftet testen til TechCrunch. Kryssposting kan bidra til økt aktivitet på Metas Twitter-konkurrent, som tidvis har slitt med å holde på oppmerksomheten til brukerne.

Meta tester nye funksjoner i Threads. Ifølge Mark Zuckerberg tester de både en mulighet til å lagre halvferdige poster som utkast, og en innebygget kamera-funksjon. Med sistnevnte kan du ta bilder direkte fra Threads-appen.

Bluesky åpner opp for distribuerte servere. Twitter-klonen er bygget som en distribuert plattform, men hittil har det kun vært den ene, sentrale Bluesky-serveren som har drevet hele plattformen. Nå åpner de opp for at noen utvalgte brukere kan opprette sine egne servere. Foreløpig er det kun en begrenset test, men etter hvert er det meningen at hvem som helst skal kunne sette opp sin egen Bluesky-server, slik man kan på Mastodon.

Google har midlertidig stoppet muligheten til å generere bilder av mennesker med Gemini. Det skjer etter at bilder produsert av modellen har fått sterk kritikk. På spørsmål om å generer bilder av tyske Nazi-soldater fra 1943, svarte Gemini med bilder av mørkhudede og asiatiske mennesker i Nazi-uniform. Tilsvarende skjedde da modellen skulle generere bilder av amerikanske senatorer fra 1800-tallet. Igjen genererte den bilder av mørkhudede og asiatiske mennesker, i tillegg til en person i indianer-drakt. Verken den tyske Nazi-hæren eller Senatet på 1800-tallet var så mangfoldig som Gemini vil ha det til.

I en bloggpost forklarer Google hva som skjedde:

– Det var to ting som gikk feil. Vi har trent Gemini til å vise et bredt spekter av mennesker, men tok ikke hensyn til tilfeller der den ikke burde vise et mangfold av mennesker. I tillegg har modellen etter hvert blitt mer forsiktig enn det som var hensikten, og nektet å respondere på enkelte forespørsler fordi den feilaktig har oppfattet ordinære forespørsler som sensitive.

Selskapet skriver videre at de jobber med å gjøre Gemini bedre, og at det vil bli mulig å generere bilder igjen når de har løst problemene.

TikTok lanserer «Add to Music app» i Norge. Funksjonen, som frem til nå kun har vært tilgjengelig i USA og Storbritannia, lar deg legge til musikk fra en TikTok-video i din foretrukne musikk-app, som Spotify og Apple Music.

Nesten halvparten av de voksne brukerne på TikTok har aldri delt en post. Det viser en undersøkelse blant 2 745 amerikanske brukere over 18 år fra Pew Reseach Center. 48% av de spurte sier at de aldri har delt noe på plattformen, og mange av dem har heller ikke oppdatert bioen sin.

Andelen som aldri poster er omtrent den samme blant de mellom 18 og 34 år, som de mellom 35 og 49 år.

Tallene underbygger er kjent fenomen i sosiale medier, at det er noen få brukere som poster det meste av innholdet. Tall fra TikToks egne undersøkelser viser at de 25% mest aktive brukerne står for 98% av alle videoer på plattformen. Twitter har tidligere offentliggjort tilsvarende tall.

Google testet å fjerne nyhetsfilteret i søkemotoren. Det bekreftet selskapet til Gizmodo, men understreket at det bare var en begrenset test. Noen av brukerne som var en del av testen fikk i stedet en AI-knapp, så kunne generere et sammendrag av søkeresultatene. Google forsikret Gizmodo at de ikke har planer om å fjerne nyhetsfilteret permanent.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.