Meta Connect 2023

Connect er Metas årlige teknologikonferanse, der de presentere nye produkter og teknologier, og gir oss et innblikk inn i hva de jobber med. Årets utgave av Connect ga oss få overraskelser, men inneholdt noen spennende produktlanseringer. Mer overraskende var det de ikke snakket om.

I 2021 sjokkerte Mark Zuckerberg hele verden med å fortelle at Facebook hadde byttet navn til Meta, og at kjernevirksomheten fremover ikke skulle være sosiale medier, men noe han kalte Metaverse. To år og mange milliarder kroner senere er det mixed reality og kunstig intelligens som står i sentrum. Metaverse må nå finne seg i å være statist på Meta Connect.

Det Meta har mistet av luftige fremtidsvisjoner, har de imidlertid tatt igjen i form av konkrete produkter med avansert teknologi. Her er de viktigste nyhetene fra Meta Connect 2023:

Meta Quest 3

Quest 3

Den nye utgaven av Metas VR-briller spilte hovedrollen på årets konferanse. Nå handler det ikke lenger bare om virtuell virkelighet, men om blandet virkelighet – Mixed Reality.

Meta Quest 3 har to teknologiske nyvinninger som gjør dem mange ganger bedre enn forgjengeren: Mye bedre grafikkprosessor og en ny linse-teknologi. Det gjør at bildet du ser i brillene blir mye bedre, både de virkelige og de kunstige elementene, og at de fysiske brillene blir mye slankere.

Mixed reality er standarden i Quest 3. Det vil si at du ser rommet du står i, samtidig som du ser de virtuelle elementene. To kameraer og en dybdesensor foran kartlegger rommet du står i, slik at spill og andre applikasjoner kan foregå i rommet. Du kan også plassere digitale elementer fast i rommet, slik at de står der neste gang du tar på deg brillene.

Håndkontrollene har blitt mye mindre enn de var tidligere, og hvis du vil kan du helle bruke hendene uten kontroller.

Mixed Reality med Quest 3

Det finnes allerede mange spill og applikasjoner til Quest 3, og i tillegg vil hundrevis av spill fra Xbox Cloud snart kunne spilles med Quest 3. En raskere grafikkprosessor, flere bildepunkter i linsene og bedre kameraer gjør at spillopplevelsen er mye bedre med Quest 3, enn med forgjengeren.

For de som er mer opptatt av jobb enn spill, vil Microsoft 365 snart også kunne brukes med Quest 3. Da vil du kunne skrive Word-dokumenter på et virtuelt tastatur på kjøkkenbenken og henge regnearket ditt opp på veggen i stua.

Meta Quest 3 blir tilgjengelig 10. oktober, og vil koste kr 6 695,- i Norge. Du kan bestille her.

Meta RayBan briller

Meta RayBan briller

For et par år siden presenterte Mark Zuckerberg et samarbeid med RayBan, hvor solbrillene ble utstyrt med kamera og mikrofon. Idéen var at du skulle kunne filme og ta bilder uten å måtte ta opp telefonen.

Det gikk ikke så bra. Bruksområdene var begrenset, og folk syntes det var ganske creepy at noen skulle gå rundt og filme dem med brillene uten at de visste om det.

Nå kommer neste generasjon av Metas RayBan-briller. Konseptet er det samme, men både kamera, lyd og programvare har blitt mye bedre. Med de nye brillene kan du også live-streame, og brillene er utstyrt med en liten chatbot drevet av kunstig intelligens. Etter hvert skal du kunne spørre brillene hvilken bygning du ser på, få dem til å oversette skiltene du ikke forstår eller live-streame det du gjør direkte til Facebook og Instagram.

På toppen av den tekniske utviklingen, kommer brillene nå i over 150 ulike kombinasjoner av farger og design.

Metas RayBan-briller har blitt mye bedre, men fortsatt snakker de ikke om den største utfordringen: Er det greit at noen går rundt og filmer deg uten at du vet om det? Det er riktignok en lite rødt lys som lyser når brillene er i bruk, men likevel. Hva om noen utstyrer brillenes AI med ansiktsgjenkjenning?

Når vi vet hvor strenge EU er med å regulere at Meta lagrer det vi klikker ‘Like’ på i Facebook, kan det bli interessant å høre GDPR-diskusjonene de skal ha med EU om disse brillene. Brillene blir (ikke overraskende) tilgjengelig kun i USA foreløpig.

Bilde generert av EMU

Kunstig intelligens

Meta har lenge satset på kunstig intelligens. Mens de tidligere brukte AI mest internt, har de det siste året lansert en rekke AI-produkter for publikum, som språkmodellen LLaMA 2. På årets Connect-konferanse hintet de også om at det kommer en LLaMA 3 neste år.

Minst like spennende er bildemodellen EMU, som ble presentert på Connect i år. De skal kunne generere avanserte bilder på bare fem sekunder, men en kvalitet som ikke står noe tilbake fra det vi har dett fra DALL-E, Midjourney og Stability AI.

Allerede i høst vil Instagram få nye redigeringsvektøy som bygger på EMU. Backdrop og Restyle er to funksjoner som lar deg bytte ut bakgrunnen på bildene dine og endre selve motivet ved hjelp av AI.

Flere av produktene som ble presentert på årets konferanse er bygget på disse grunnleggende modellene.

Meta AI

Chatbot

Alle teknologiselskaper med respekt for seg selv har sin egen chatbot drevet av kunstig intelligens. Nå har også Meta det, eller de har 28 chatboter. I praksis har de bygget en chatbot på LLaMA 2-modellen, og gitt den 28 ulike personligheter.

Utgangspunktet er chatboten Meta AI, som skal kunne gjøre alt du forventer av en chatbot. Svare på alle mulige spørsmål, komme med kreative innspill eller bare skravle. Meta AI vil også kunne bruke søkemotoren Bing til å finne oppdatert informasjon fra internett.

Meta AI er også integrert med EMU, så den kan lage bilder for deg.

I tillegg har Meta laget en rekke varianter av chatboten som har fått personligheten til kjente personer, som Kendall Jenner, Mr. Beast, Snoop Dogg og Paris Hilton. Hver chabot vil ha sin måte å svare på, og være trent spesielt på noen områder, som matlaging, trening og så videre. Disse chatbotene har ikke tilgang til internett gjennom Bing ennå.

Metas chatboter vil bli tilgjengelig i alle produkter, fra Messenger og WhatsApp til Horizon Worlds.

Meta annonserte også AI studio, hvor du kan trene og tilpasse din egen chatbot.

AI stickers

Stickers, eller klistremerker, er mye brukt i sosiale medier. Nå kan du snart lage dine egne stickers i Instagram og Messenger ved hjelp av EMU. Beskriv motivet, så spytter EMU ut fire helt unike alternativer til deg på sekunder.

Allerede før denne funksjonen er lansert for publikum, har selvfølgelig noen av testbrukerne klart å lure modellen til å produsere stickers med både bevæpnede tegneseriefigurer, barnesoldater, pupper og en nesten naken Justin Trudeau.

Metaverse

Like interessant som det Meta presenterte på Connect 2023, var det de ikke presenterte: Metaverse.

Metaverse, som for to år siden skulle bli det neste store for Facebook, ble riktignok nevnt flere ganger i presentasjonene, men da bare som en produktkategori blant mange. Ikke et eneste nytt Metaverse-produkt ble lansert, og ingen banebrytende nye Metaverse-teknologier ble presentert.

Selv presentasjonen av Quest 3, som er selve inngangsporten til Metaverse, inneholdt forbausende lite om Metaverse.

Mark Zuckerberg har flere ganger understreket at de ikke har gitt opp Metaverse, men det kom veldig tydelig frem av presentasjonene på Meta Connect 2023 at han har begynt å flytte eggene sine ut av Metaverse-kurven.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.