Nyheter om sosiale medier uke 28

EU og USA har blitt enige om avtale for dataoverføring, Googles chatbot Bard er endelig tilgjengelig i Norge, Meta blokkerer europeiske brukere på Threads, Twitter fortsetter å tape penger og Datatilsynet truer Meta med millioner i dagbøter. Det er noen av nyhetene fra sosiale medier i uken som har gått.

Fortsetter etter videoen.

EU og USA har blitt enige om en ny avtale for dataoverføring. Det løser et stort problem for både de sosiale mediene og Google, og betyr at de igjen kan sende persondata lovlig over Atlanterhavet. Avtalen innebærer blant annet at det opprettes en ny rettsinstans i USA, som skal overvåke innsamling og bruk av europeiske borgeres person informasjon.

Etter at den forrige avtalen mellom EU og USA, Privacy Shield, ble kjent ugyldig, har det vært mye debatt knyttet til overføring av data mellom de to kontinentene. Meta fikk en bot på nesten 14 milliarder kroner og ble beordret til å stoppe overføringen av europeiske persondata til USA. Tidligere har tilsynsmyndighetene i flere europeiske land advart mot bruk av Google Analytics av samme grunn

Personvern-aktivist Max Schrems, som sørget for å få Privacy Shield kjent ugyldig, er ikke mer imponert over den nye avtalen. Han har allerede varslet nye søksmål for å få stoppet den nye avtalen også.

Twitter blokkerer enkelte lenker til Threads. Det skriver Techcrunch, etter at flere brukere har kommentert at Threads-lenker i flere tilfeller ikke dukker opp i søk på Twitter.

Flere selskaper som måler nettrafikk har meldt at trafikken på Twitter.com har falt merkbart etter at Elon Musk innførte begrensninger i antall tweets man kan se, men nyansatt twitter-sjef Linda Yaccarino hevder at Twitter tvert imot opplever en økning i trafikken.

Elon Musk har startet AI-selskap. Selskapet har fått navnet xAI, og Musk sier målet er «å forstå universet». Han har hentet eksperter fra blant annet Googles DeepMind, OpenAI og Microsoft.

Googles svar på ChatGPT, Bard, er tilgjengelig i Norge, på norsk. Det forteller Google i en pressemelding. Samtidig chatboten en rekke nye funksjoner. Under panseret er Bard nå basert på språkmodellen PaLM 2, en oppgradering som skal gi en generell forbedring i evnen til å forstå spørsmål og generere svar.

Blant forbedringene er at Bard nå vil bli mer visuell. Spør du om «The most popular places to visit in Oslo», får du bilder av severdighetene sammen med teksten. Dette fungerer imidlertid ikke på norsk. Stiller du det samme spørsmålet på norsk, får du bare tekst til svar.

Du kan også laste opp et bilde, og få en beskrivelse av innholdet i bildet. Da jeg testet denne funksjonen kjente Bard enkelt igjen den relativt anonyme Anne Holsens bro over Akerselva, men bommet litt på beskrivelsen av hvem Anne Holsen var. Også denne funksjonen er kun tilgjengelig på engelsk.

Bard skal også ha blitt flinkere til å generere datakode, og vil gi en bedre forklaring på koden som genereres, enn den gjorde tidligere.

Blant funksjonene som skal komme, men som fortsatt ikke er tilgjengelige, et muligheten til å generere bilder.

Hvis du vil prøve Bard selv, finner du den her.

Torsdag blokkerte Meta alle EU-borgere som har installert Threads. Selv om Threads ikke har vært tilgjengelig i Norge og EU, har en del likevel klart å installere appen og registrere en bruker ved å bruke VPN. Torsdag sluttet appen imidlertid å virke for disse brukerne. Andres poster er fortsatt synlige, men det er ikke mulig å poste selv.

Meta bekreftet til TechCrunch at de hadde blokkert Threads for bruk fra EU også gjennom VPN, og begrunnet det med risikoen for å bryte med Digital Markets Act.

Twitter saksøker fire IP-adresser for å samle inn data ulovlig fra appen. Det er ikke kjent hvilke personer som skjuler seg bak de fire IP-adressene. Twitter påstår at de har hentet data ulovlig gjennom såkalt data-skraping, og at dette har påført Twitter kostnader gjennom å belaste serverne deres.

To ulike rettsinstanser i USA har tidligere kommet til motsatte konklusjoner om hvorvidt data-skraping er ulovlig eller ikke.

Twitter skal endelig begynne å betale ut penger til de mest populære innholdsskaperne. Elon Musk lovet slike utbetalinger i februar, og har gjentatt det etterpå. Ingen har imidlertid sett noe til pengene. Nå skal imidlertid en del brukere ha fått melding fra Twitter om at det er penger på vei.

For å ha rett til utbetalinger fra Twitter må du blant annet abonnere på Twitter Blue og ha hatt minst fem millioner visninger i løpet av de siste tre månedene. Pengene representerer en andel av reklameinntektene dine tweets har bidratt til å generere.

Ifølge The Washington Post er det bare noen få utvalgte brukere som har mottatt penger foreløpig, blant dem Andrew Tate. Flere brukere som tilfredsstiller kriteriene, har ikke hørt noe fra Twitter.

Twitter fortsetter å tape penger. Det skriver Elon Musk på plattformen, og begrunner det med at halvparten av annonseinntektene er forsvunnet, samtidig som selskapet har enorm gjeld.

Datatilsynet truer Meta med en million i dagbøter. Datatilsynet har skrevet brev til Meta der de ber selskapet om å stoppe adferdsbasert reklame på plattformene innen 4. august. Hvis ikke det skjer vil Datatilsynet gi Meta dagbøter på 1 million kroner per dag frem til 3. november.

Saken bygger på en tvist mellom Meta og det irske datatilsynet. En rettsavgjøresle slår fast at Meta må be brukerne om eksplistitt tillatelse til å bruke deres data til å vise adferdsbasert reklame, mens Meta mener at brukerne har gitt en implisitt tillatelse når de bruker selskapets plattformer, siden det er en del av brukerbetingelsene.

Det norske Datatilsynet mener at deres irske kollegaer gjør nok for å tvinge Meta til å rette seg etter rettsavgjørelsen, og har derfor tatt skjeen i egen hånd. Ved siden av å legge ekstra press på Meta, spekuleres det blant eksperter på at Datatilsynet også håper at flere land vil henge seg på, og fatte tilsvarende vedtak.

Foto på forsiden: Jernej Furman

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.