Nyheter om sosiale medier uke 27

TweetDeck skal koste penger, EU har bestemt hvilke selskaper som er gatekeepere i Digital Markets Act, Threads ble lansert og passerte 100 millioner brukere, og OpenAI og Meta blir saksøkt. Det er nyhetene fra sosiale medier i uke 27.

Fortsetter etter videoen.

TweetDeck sluttet å virke mandag. Det populære Twitter-verktøyet brukes av både journalister og andre som er aktive på plattformen. Twitter begrunnet sammenbruddet med at de hadde stengt de gamle grensesnittene sine, som TweetDeck brukte. De lovet i stedet å lansere en ny versjon av TweetDeck, men sa den ville bli en del av Twitter Blue, og dermed kreve at man betaler minst 83 kr pr måned.

Samtidig registrerte Google at de ikke kunne indeksere store deler av Twitter i sin søkemotor. Det førte til at færre tweets dukker opp i Google-søk.

Søndag begynte imidlertid TweetDeck å virke som normalt igjen. Utviklerne hadde tatt i bruk et gammelt Twitter-grensesnitt som ikke er stengt ennå. Det forventes imidlertid at dette bare er midlertidig, og at Twitter snart vil stenge det også, og tvinge TweetDeck-brukere over på den betalte versjonen.

EU har offentliggjort listen over DMA gatekeepers. Digital Markets Act (DMA) er EUs regulering av digitale markedsplasser. Den skal sikre at markedsplasser ikke misbruker sin markedsmakt. De største markedsplassene, såkalte ‘gatekeepers’, er underlagt ekstra streng regulering, som blant annet skal sikre at mindre aktører kan konkurrere på like vilkår. Nå er listen over hvilke selskaper som defineres som gatekeepers klar. De syv selskapene er:

  • Alphabet
  • Amazon
  • Apple
  • ByteDance
  • Meta
  • Microsoft
  • Samsung

Threads ble lansert torsdag. Men vil ikke komme til Norge med det første. Storbritannia er det eneste landet i Europa som får Threads foreløpig.

Men selv uten Europa ble Threads en kjempesuksess. Når du leser dette, har Threads allerede passert 100 millioner brukere.

Threads er en blåkopi av Twitter. Du kan poste tekster på inntil 500 tegn, bilder og video på inntil 5 minutter. Du kan like, dele og kommentere andres poster. Foreløpig mangler en del funksjoner vi kjenner fra Twitter, som hashtags, direktemeldinger og kronologisk følgerfeed, men Meta lover at de vil komme snart.

På grunn av EUs personvern- og markedsreguleringer vil det ta tid før Threads blir tilgjengelig i Norge. Det er imidlertid fullt mulig å få tilgang til Threads likevel. Hvordan du gjør det, og flere detaljer om plattformen, kan du lese i denne bloggposten.

Forfatter og standup-komiker Sarah Silverman og to andre forfattere saksøker Meta og OpenAI. De mener at selskapene har brukt deres bøker ulovlig til å trene sine kunstig intelligens-modeller.

Søksmålet vil ha prinsipiell betydning, siden de største språkmodellene er trent på store mengder av innholdet på internett. Hvis Silverman får medhold, vil det kunne bety at millioner av opphavspersoner til innhold på internett også vil kunne kreve erstatning.

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.