Nyheter om sosiale medier uke 22

Meta lanserer nye VR-briller, får en viktig rettsavgjørelse mot seg og truer nok en gang med å blokkere nyheter. Twitter lanserer Community Notes for bilder og mister nok en modereringssjef. Det var nyhetene i sosialemedier i uke 22.

Fortsetter under videoen.

Twitter innfører Community Notes for bilder. Community Notes er Twitters faktasjekk-funksjon, hvor brukere kan legge inn kommentarer på tweets som inneholder faktafeil. Nå utvides ordningen til også å omfatte bilder som deles på plattformen.

Endringer kommer etter at et AI-generert bilde av en eksplosjon utenfor Pentagon gikk viralt, blant annet på Twitter. Det førte til at flere medier meldte om eksplosjonen, som aldri hadde skjedd.

Meta truer med å blokkere nyheter i California. Politikerne i Metas hjemstat har fremmet et lovforslag som pålegger plattformen en ekstra skatt på annonseinntekter generert fra poster med lenke til nyhetssaker. Skatten skal finansiere støtte til nyhetsmedier.

Denne saken føyer seg inn i rekken av tilsvarende saker fra blant annet Australia og Canada. Meta blokkerte nyheter i Australia, og har truet med å gjøre det samme i Canada og nå California. De sier at nyheter ikke er en viktig del av innholdet deres, og at det er prinsipielt feil at de skal betale for å drive trafikk til nyhetsmediene.

Meta offentliggjorde denne uken at det vil teste blokkering av nyheter for noen brukere i Canada. Testen vil omfatte inntil 5 prosent av canadiske brukere. Hvis Canada vedtar lovforslaget Online News Act, vil de utvide blokkeringen til å gjelde alle canadisk brukere.

Meta offentliggjorde Quest 3, deres nye VR-headset. De nye VR-brillene blir 40 prosent slankere enn forgjengeren Quest 2. De er utstyrt med en mye kraftigere prosessor og skal ha høyere oppløsning enn Quest 2. De nye VR-brillene skal være kompatible med Quest 2-spillene. Men Quest 3 blir en del dyrere. Med en listepris på $499 i USA, må vi nok forvente en pris på minst 6-7000 kroner til norske kunder. Quest 3 blir ikke tilgjengelig før til høsten.

Twitters sjef for innholdsmoderering, Ella Irwin, sa opp torsdag. Oppsigelsen kom etter at Elon Musk, på Twitter, kritiserte og overstyrte en avgjørelse teamet hennes hadde tatt. Også Irwins forgjenger, Yoel Roth, sa opp i protest mot Elon Musks impulsive overstyring av egne ansatte.

Stridens kjerne er den trans-kritiske dokumentarfilmen ‘What is a Woman?’, fra det ytre høyreorienterte mediehuset Daily Wire. Twitters moderatorer mente at filmen fremmet hat mot transpersoner, og blokkerte den. Da Daily Wire klaget til Elon Musk, på Twitter, fikk de full støtte, mens Musks egne ansatte fikk en reprimande.

Meta er å regne som arbeidsgiver for eksternt ansatte moderatorer. Det har en kenyansk rett slått fast i forbindelse med en arbeidskonflikt i selskapet Sama, som har drevet innholdsmoderering for Meta.

Dette er en viktig sak fordi den utfordrer den modellen de fleste tech-gigantene bruker, hvor den krevende jobben med å moderere uønsket innhold settes ut til eksterne leverandører. De har dermed kunne skyve ansvaret for moderatorenes arbeidsmiljø og de psykiske påkjenningene jobben innebærer over på de eksterne leverandørene.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.