Nyheter om sosiale medier i uke 49

Meta truer med å blokkere nyheter fra Facebook i USA. Etter at en komité i Senatet godkjente et lovforslag som tvinger Meta til å betale for nyhetssaker som deles på Facebook. Andy Stone fra Meta skrev på Twitter mandag at selskapet heller blokkerer nyheter, enn å gi etter for en lov som ikke tar hensyn til den verdien nyhetsmediene får i form av trafikk og abonnementssalg når de selv velger å dele nyhetssaker på Facebook. Meta har kommet med tilsvarende utspill ovenfor canadiske myndigheter, som også jobber med et tilsvarende lovforslag.

Det eksterne innholdsrådet kritiserer Meta for å prioritere business fremfor trygghet på plattformene gjennom behandlingen av Donald Trump og andre prominente brukere. Programmet, som kalles Cross-check, gir utvalgte, profilerte brukere spesialbehandling når de bryter reglene på Metas plattformer.

Blant eksemplene på spesialbehandling var den brasilianske fotballspilleren Neymar, som delte nakenbilder av en kvinne som anklaget han for voldtekt. Bildene ble liggende på Facebook i flere dager før de ble fjernet, og Neymar ble ikke kastet ut av plattformen, slik andre brukere ville ha blitt.

Google introduserer kontinuerlig scrolling også i nettlesere på PC/Mac. Der med blir det slutt på jaget etter å havne på første søkeside i attraktive søk. Frem til nå har Google vist ti søkeresultater på hver side, slik at brukeren må klikke på ‘neste’ for å se de neste ti resultatene. Det har gjort at de aller fleste klikkene går til de nettsidene som havner på første side. Nå vil inntil 60 resultater lastes inn før brukerne får spørsmål om de vil se mer.

På mobil har Google hatt kontinuerlig scrolling siden i fjor. Endringen innføres først i USA, men det forventes at den rulles ut til resten av verden i løpet av kort tid.

Google vil også begynne å vise forslag til mer detaljerte kategorier når du søker.

EUs datatilsyn har bestemt at Facebook ikke kan vise tilpassede annonser uten eksplisitt tillatelse fra brukerne. Det er nå opp til det irske datatilsynet å komme med en endelig dom i spørsmålet innen en måned. Saken har sin opprinnelse i en klage fra den østerrikske personvernaktivisten Max Schrems. En talsperson for Meta sier i en kommentar at de mener GDPR gir selskapet lov til å bruke dataene slik de gjør i dag.

Tirsdag ble det kjent at Meta legger ned sitt kontor i Norge. Alle de ti ansatte rammes av nedbemanningene som ble annonsert i november.

Instagram vil opplyse innholdsskapere om postene deres er begrenset fra for eksempel å bli anbefalt til andre på Explore-siden. Kontoer som er begrenset vil heller ikke bli anbefalt i Reels. For å sjekke om din konto er begrenset, går du på Innstillinger – Konto – Kontostatus.

Del 2 av Twitter-files ble publisert på torsdag. Denne gangen var det journalist Bari Weiss som stod bak. Temaet denne gangen var hvordan Twitter i noen tilfeller reduserte spredningen av tweets fra kontoer som brøt reglene, i stedet for å stenge kontoen.

Igjen har jeg problemer med å se hva «avsløringen» er. Redusert spredning er et tiltak mange plattformer bruker, og Elon Musk har selv sagt at det er slik han vil moderere innhold på Twitter i fremtiden.

Del 3 av Twitter-files ble publisert fredag og del 4 natt til søndag. Igjen viste de bare normale interne diskusjoner knyttet til valget. Det ble lovet enda mer i løpet av helgen.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.