Nyheter om sosiale medier i uke 6

Microsoft slo knockout på tech-verden, mageplask fra Google, norske Opera kaster seg på AI-bølgen og Elon Musk sparker ansatt fordi han ikke når mange nok brukere med sine tweets. Det er bare noen av nyhetene fra sosiale medier i uken som gikk.

Fortsetter under videoen.

Vil du ha det gullfargede verifiseringsmerket for bedrifter på Twitter, må du ut med 10 000 kroner per måned. Twitter har nå begynt å sende ut epost til bedrifter som har sagt at de er interessert i tilbudet, hvor de forteller at det koster 1000 dollar per måned, og 50 dollar ekstra per måned for assosierte kontoer.

Google skal lanserer Bard, en konkurrent til ChatGPT. Googles chat-robot basert på kunstig intelligens skal først testes på noen få utvalgte brukere, før den lanseres for allmennheten om noen uker. Bard er basert på Googles språkmodell LaMDA, men produktet som blir tilgjengelig for alle er bygget på en redusert utgave av den store språkmodellen.

En utfordring Google må løse, er at språkmodeller ikke ser forskjell på fakta og fantasi. Det har ført til at ChatGPT av og til gir svar som er usanne. Vi er vant til å bruke Google til å finne riktige svar på spørsmålene våre, så det vil være naturlig å forvente at også svarene fra Bart vil være sanne, ikke bare godt formulert.

Google fikk erfare dette da det ble avslørt at et av svarene fra Bard som ble brukt i lanseringen var feil. Konsekvensen var at aksjen til Googles eierselskap Alphabet falt nesten 8 prosent på børsen dagen etter.

Noen lurer kanskje på hvor Meta er i dette kappløpet. De har utviklet en tilsvarende teknologi, men valgte å gjøre den utilgjengelig etter bare noen dager, nettopp fordi den kunne brukes til å produsere tekst som var usann eller uakseptabel. For Meta, som allerede er sterkt kritisert for å bidra til å spre falske nyheter og hatprat på sine plattformer, ble det en uakseptabel konsekvens.

Pinterest har passert 450 millioner aktive brukere, en vekst på 4 prosent fra året før. Plattformen har ca. en halv million aktive brukere i Norge, ifølge analyseselskapet Ipsos.

Pinterest-sjef Bill Ready sa under selskapets resultatpresentasjon at deres mål er å gjøre alle pins (Pinterest-poster) «shoppable». Pinterest har satset mye på å være en netthandelsvennlig plattform, og Ready fortalte at de vil gjøre det like enkelt å handle fra videoer, som det er fra bildeposter i dag.

Tinder lanserte nye sikkerhetsfunksjoner. Inkognitomodus og Blokker profil gir brukerne nye verktøy for å unngå uønsket oppmerksomhet. I tillegg har sjekkeappen strammet inn på reglene for upassende språk, og vil sende advarsler til brukere som tråkker over grensene.

Nye Bing analyserer innholdet i søkeresultatene for deg

Microsoft lanserte en ny versjon av søkemotoren Bing på tirsdag. Ved å kombinere søkemotoren med teknologien bak ChatGPT vil Bing nå kunne gi deg fyldigere informasjon og ferdig skrevet tekst om et tema i tillegg til de vanlige søkeresultatene. Den nye løsningen skal ha bedre ytelse og kvalitet enn ChatGPT og, ikke minst, være oppdatert med dagsaktuell informasjon.

Microsoft-sjef Satya Nadella sa at dette vil gjøre Bing til en reell konkurrent for Google, og at det også markerer starten på en utvikling hvor Microsoft vil gjøre sine eksisterende produkter bedre ved hjelp av kunstig intelligens.

Det er allerede nå mulig å sette seg på venteliste for å prøve den nye versjonen av Bing, men du må bruke Microsofts egen nettleser Edge for å teste den. Over en million mennesker satte seg på ventelisten i løpet av 48 timer etter lanseringen, og Bing var den tredje mest populære appen i AppStore på torsdag.

Du kan lese mer om lanseringene her.

Også Opera, den norskutviklede nettleseren, han sagt at de vil bruke GPT-teknologien i kommende versjoner av nettleseren. I følge selskapet tester de nå en funksjon som gir deg et sammendrag av innholdet på nettsiden du besøker.

Også Baidu, Kinas svar på Google, sa denne uken at de vil lansere sin egen AI-baserte chatbot. Baidus løsning har fått navnet Ernie på engelsk og Wenxin Yiyan på kinesisk. Selskapet sier de vil være ferdige med interne tester i mars, og at Ernie deretter vil lanseres for publikum. Baidu-aksjene spratt opp 13 prosent etter meldingen.

Onsdag hadde Twitter igjen tekniske problemer. Brukere over hele verden meldte om problemer med å sende tweets. Selskapet selv beklaget problemene i en Tweet. Mange har vært kritiske til at Elon Musk har sagt opp tusenvis av ansatte og lagt ned et av selskapets tre datasentere, og stilt spørsmål ved om det vil gå ut over stabiliteten.

Twitter fikk også kritikk av EU denne uken. 30 ulike plattformer har rapportert til EU hvordan de håndterer feilinformasjon, etter at EU strammet inn kravene til slik rapportering i fjor. Ifølge EU var rapporten fra Twitter mangelfull.

I sin tilsvarende rapporten avslørte TikTok at de har fjernet et nettverk av 1704 russiske kontoer som spredde russisk propaganda i Tyskland, Italia og Storbritania. Kontoene hadde opparbeidet seg mer enn 133 000 følgere, og delte pro-russisk innhold på tysk, italiensk og engelsk.

Twitter plasserer annonser ved siden an tweets fra nynazizter og Holocaust-fornektere. Det er organisasjonen Media Matters som dokumenterer dette i en rapport. Organisasjonen har funnet annonser fra kjente selskaper, som The Wall Street Journal, Nokia og Mailchimp plassert ved siden av tweets fra kjente nynasister og Holocaust-fornektere, som alle er Twitter Blue-abinnenter.

Elon Musk ga en utvikler sparken fordi hans egen rekkevidde på Twitter har falt. I et møte Musk innkalte til for å løse dette «alvorlige problemet», forsøkte utvikleren å forklare at Twitter-eieren rett og slett ikke var så populær lenger. Han dokumenterte det ved å vise til Google Trends, hvor tallene viser at publikum ikke er like interessert i Elon Musk lenger. “You’re fired, you’re fired”, skal ha vært Musks respons på forklaringen, før han beordret de gjenværende utviklerne til å finne ut av hvor ofte Twitter-algoritmen anbefaler hans egne tweets.

Twitter-bruken i USA har falt med nesten 9 prosent etter at Musk tok over selskapet. En undersøkelse utført av fire universiteter viser at det primært er demokrater som har forlatt plattformen, mens bruken blant republikanere og politisk uavhengige er tilnærmet uendret.

Den indiske sosiale medier-appen Slick har latt brukerdata fra mindreårige ligge åpent i flere måneder. En database med navn, mobilnummer, fødselsdato og profilbilder av 153 000 brukere har ligget åpent tilgjengelig, uten passordbeskyttelse, siden 11. desember i fjor. Slik er, i likhet med den populære appen Gas, en plattform hvor brukerne kan gi hverandre komplimenter.

Forsidefoto: James Duncan Davidson


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.