Hva er egentlig The Twitter-files?

De siste dagene har det vært mye snakk om «The Twitter-files». Hva er egentlig The Twitter-files?

New York Posts sak om Hunter Bidens laptop

Det hele startet da Elon Musk overtok Twitter. Han, og mange konservative, mener at de store plattformenes moderering av hatefulle ytringer, konspirasjonsteorier og annet uønsket innhold i praksis er sensur av konservative stemmer.

En av de mest kontroversielle sakene var historien om The Hunter Bide Laptop, en sak som ble publisert av den konservative avisen New York Post i 2020. Saken bygget på at en bærbar PC som skulle ha tilhørt Joe Bidens sønn, Hunter, var levert inn til reparasjon på et PC-verksted. Da PCen ikke ble hentet, gikk eieren av verkstedet inn på PCen. Der skal han ha funnet masse kompromitterende dokumenter og bilder av Hunter Biden.

Det var mye usikkerhet knyttet til historien da den ble publisert. Ingen visste om det var sant, om PCen virkelig tilhørte Hunter Biden og om dokumentene og bildene som ble omtalt var ekte. Siden det kun var noen få dager til presidentvalget i USA, valgte de fleste store plattformene å merke poster som omtalte historien med at det var usikkerhet knyttet til den. Twitter gikk litt lenger. De blokkerte for deling av historien.

For et par uker siden varslet Musk at han ville offentliggjøre interne dokumenter som viste hvordan den aktuelle saken var blitt håndtert internt i Twitter. Han kante avsløringene for The Twitter-files.

Sist fredag delte den uavhengige journalisten Matt Taibbi en serie tweets med de interne Twitter-dokumentene. De inneholdt i hovedsak to ting:

  1. At demokratiske politikere hadde sendt eposter hvor de rapportert tweets som de mente brøt med Twitters regler.
  2. At det var interne diskusjoner blant ledere i Twitter om beslutningen de hadde tatt var riktig eller ikke.

Konservative medier og meningsbærere mener at The Twitter-files beviser at ansatte i Twitter har samarbeidet med demokratene for å sensurere konservative stemmer.

De fleste andre medier har stort sett ignorert saken, og mener at The Twitter-files ikke avslørte noe som helst.

Jeg er enig i det siste: The Twitter-files avslørte ingenting. De bare dokumenterte helt ordinære diskusjoner internt i Twitter.

Hvem som helst kan rapportere tweets som man mener bryter med Twitters regler. At politikere med kontakter i Twitter gjør det via epost, i stedet for via en knapp på nettsiden, utgjør ingen forskjell. Det er fortsatt bare normal rapportering av tweets som bryter reglene.

At ledere i Twitter diskuterer om en vanskelig beslutning er riktig eller gal, er ikke et problem. Tvert imot, det er veldig bra at de diskuterer en beslutning de er usikre på. Det er jobben deres. I dette tilfellet viste det seg dessuten at de etter hvert konkluderte med at det ikke var riktig å blokkere for deling av saken, og omgjorde beslutningen. Twitter-sjef Jack Dorsey gikk ut etter noen dager og beklaget offentlig at de hadde overreagert da de blokkerte saken til New York Post.

Elon Musk har varslet at det vil komme flere avsløringer fra The Twitter-files. Vi har ikke sett noe til det ennå, men en ting er sikkert: Hvis resten av The Twitter-files er som det vi har sett allerede, så vil også den neste runden være en hel masse ingenting!

Foto: Runner1928


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.