Nyheter fra sosiale medier i uke 48

Mandag ble det kjent at Irlands datatilsyn ilegger Meta en bot på 2,7 milliarder kroner. Boten gjelder en lekkasje av dataene til 533 millioner brukere som ble kjent i april 2021, da dataene ble delt på et hackerforum. Over 475 000 norske brukere fikk navn, telefonnummer, epost, adresse, fødselsdato, brukernes Facebook-ID og annen profilinformasjon eksponert i lekkasjen.

Twitch lanserer ‘Shield Mode’, en sikkerhetsfunksjon som gjør det enklere å begrense trakassering. Shield Mode har noen nye funksjoner, men den viktigste effekten er at den lar deg aktivere eksisterende sikkerhetsfunksjoner enklere. Selskapet beskriver Shield Mode som en ‘panikknapp’ du kan bruke ‘trakasseringsstormer’ som en del brukere har opplevd.

Twitch har tidligere blitt kritisert for ikke å ta brukernes sikkerhet på alvor. Med denne lanseringen og andre tiltak den siste tiden, ser de ut til å forsøke å rette opp dette.

TikTok og datingappen Bumble har inngått et samarbeid med SWGfL, en organisasjon som jobber for å hindre misbruk på internett. Gjennom prosjektet Stop Non-Consensual Intimate Images (StopNCII) kan ofre for hevnpornografi og andre tilsvarende overgrep registrere bilder som plattformene vil blokkere fra å bli lastet opp og delt. Løsningen lager et digitalt fingeravtrykk av bildet, som sendes til plattformene. Det gjør at offeret slipper å laste opp selve bildet. StopNCII ble startet i samarbeid med Facebook og Instagram, som også bruker løsningen.

Twitter skal begynne å vise rekkevidde på alle tweets. Det skrev Elon Musk i en tweet torsdag. Han har i flere tweets kommentert at antall likes og retweets ikke reflekterer hvor mye engasjement det egentlig er på Twitter, og mener derfor at en synliggjøring av rekkevidde vil gi et bedre bile av hvor populært Twitter er.

Kanye West skal ikke kjøpe Parler likevel. Det opplyste selskapet torsdag. I oktober sa den omstridte rapperen at han hadde blitt enig med eierne av Parler om å kjøpe plattformen, men nå skal han ikke det likevel. Parler opplyste ikke hvorfor oppkjøpet gikk i vasken, men Axios har kilder som sier at Kanye Wests økonomiske situasjon spilte en rolle. Han har mistet en rekke sponsoravtaler etter sine antisemittiske utsagn den siste tiden.

Kanye West fikk sin Twitter-konto suspendert torsdag etter å ha delt et bilde av et hakekors inne i en davidstjerne. Tidligere på dagen hadde han sittet på Alex Jones’ show og sagt at han liker Hitler og elsker nazister. Elon Musk skrev i en tweet: «Jeg gjorde mitt beste. På tross av det brøt han reglene om å oppfordre til vold. Kontoen vil bli suspendert.»

Forskere i USA har avdekket at Facebook godkjente 15 av 20 annonser som oppfordret til vold mot valgmedarbeidere. Annonsene, som var laget både på engelsk og på spansk, brukte ord som ‘lynsje’, ‘drepe’ og ‘henrette’, men ble ikke stoppet av Facebooks automatiserte system. I en tilsvarende test på TikTok og YouTube alle annonsene avvist, og kontoene som delte dem ble suspendert.

En talsperson fra Meta sa at de aktuelle kontoene var blitt suspendert i ettertid, og at annonser kontrolleres også etter at de er godkjent av det automatiserte systemet.

Amnesty Norge gjennomførte nylig en tilsvarende test av Facebook-annonser med rasistisk innhold. Også der ble alle de tolv annonsene godkjent av det automatiske systemet.

LinkedIn kommer med en oppdatering av meldingssystemet. Nå vil innboksen din får to faner: Fokus og Andre. De nyeste og mest relevante meldingene vil ligge i Fokus, mens alle andre meldinger ligger under Andre. LinkedIn sier ikke noe om hvordan de vil velge ut meldingene som havner i Fokus-mappen, men andre plattformer som har innført et tilsvarende system har også gitt deg som bruker mulighet til selv å bestemme hvilke meldinger som havner hvor.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.