Nyheter fra sosiale medier uke 46

Google har inngått forlik med 40 stater i USA om å betale nesten $400 millioner for å ha sporet brukeres posisjonsdata ulovlig. Brukerne trodde hadde skrudd av posisjonering, men Google fortsatte å registrere posisjonsdata. I tillegg til å betale kjempeboten, har Google lovet å gjøre det enda enklere å skru av lagring av posisjonsdata.

YouTube tester shopping i Shorts. Foreløpig er det bare amerikanske kreatører som kan tilby produkter for salg i Shorts, og kun brukere i USA, India, Brasil, Canada og Australia som kan kjøpe.

Onsdag trådte Digital Services Act i kraft. Den stiller krav til alle plattformer som retter seg mot forbrukere i Europa. De aller største plattformene får ekstra strenge krav til åpenhet og rapportering. Effekten av DSA vil vi ikke merke før neste sommer, når de største plattformene må begynne å etterleve kravene.

Facebook fjerner fire felter fra brukerprofilene. Religion, politisk syn, adresse og interessert i (seksuell legning) fjernes fra 1. desember. Meta begrunner endringen med at de ønsker å gjøre plattformen enklere å bruke.

Det nye Twitter Blue-abonnementet varte bare i to dager før det ble stengt igjen. Et rush av falske «verifiserte» kontoer, blant annet et knippe med falske Elon Musk’er, skapte så mye kaos at Twitter valgte å stoppe muligheten til å kjøpe Twitter Blue og det blå verifiseringsmerket. De skal etter sigende åpne opp igjen 29. november. To av endringene som har vært nevnt er at nye Twitter-kontoer må vente 90 dager før de kan kjøpe Twitter Blue, og at Blue-kontoer som bytter navn vil miste verifiseringsmerket frem til det nye navnet er sjekket.

4400 innleide konsulenter i Twitter har blitt kastet ut. Mange av disse jobbet med moderering på plattformen.

Ansatte i Twitter som kritiserte Musk offentlig fikk sparken. Det skal også gjelde de som kritiserte Musk på Twitters interne Slack-kanaler. Totalt skal dette gjelde over 20 ansatte.

Elon Musk stilte ultimatum til de ansatte, og krevde at de måtte signere på en avtale om å jobbe hardt og lenge. Ifølge flere medier har flere hundre valgt å si opp i stedet. Flere av de som har sagt opp er nøkkelpersoner i selskapet. Det førte til at Twitter-kontoret igjen ble steng fredag. Musk har også gått tilbake på kravet om at ingen lenger kan jobbe hjemmefra.

Musk med ny innholdsstrategi for Twitter: Du kan si hva du vil, men negative tweets og hatprat vil ikke får spredning. Så er spørsmålet: Hvordan skal han identifisere tweets som skal begrenses nå som han har sparket alle som drev med moderering?

Musk gjenåpner tre kontoer som tidligere er stengt. Mediepersonligheten Jordan Peterson og det konservative satirenettstedet The Babylon Bee ble stengt i sommer for å rakke ned på transpersoner. Komiker Kathy Griffin ble blokkert for halvannen uke siden for å endre brukernavn til Elon Musk. Nå er alle tre tilbake på plattformen ifølge Elon Musk. Han svarte imidlertid et klart nei da en foreslo å slippe inn konspirasjonsteoretikeren Alex Jones igjen.

Oppdatering:

Natt til søndag fikk Donald Trump tilbake sin Twitter-konto etter at Musk hadde avholdt en avstemning på Twitter. Av 15 millioner stemmer var det 51,8% som ville la den tidligere presidenten komme tilbake.

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.