Twitter merker statsstyrte medier og offisielle kontoer

I en bloggpost torsdag annonserte Twitter at de vil begynne å merke kontoer fra statsstyrte medier. Offisielle kontoer tilknyttet statlige myndigheter og ledere som uttaler seg på vegne av myndighetene vil også bli merket.

Twitter begrunner tiltaket med at de ønsker å gi brukerne mer kontekst når de leser tweets fra disse kontoene.

Endringen kommer i kjølvannet av flere diskusjoner om sosiale medier gjør nok for å stoppe spredningen av falske nyheter. Under protestene i Hong Kong i fjor sommer var nyhetene fra statsstyrte kinesiske medier vinklet sterkt til fordel for myndighetenes beskrivelse av situasjonen.

Tweets fra statsstyrte medier er tydelig merket.

Tilsvarende så har president Trump og hans støttespillere brukt Twitter aktivt for å spre påstander om blant annet koronapandemien, som har vært helt eller delvis usanne.

Twitter har fjernet noen tweets som har vært direkte usanne, men dette er en praksis som vekker sterke diskusjoner. Ved å merke kontoene gjør Twitter det litt enklere for brukere å tolke innholdet som twittres med kildekritiske øyne.

Merkingen er synlig både på kontoene, tweets fra kontoene og når kontoene dukker opp i ulike lister på Twitter. Klikker du på merkelappen så kommer det opp en forklaring på hvorfor Twitter har merket kontoen og hvilke konsekvenser merkingen har.

Twitter vil ikke lenger gi tweets fra disse kontoene økt synlighet som nyheter eller ta med kontoene i lister over anbefalte kontoer. (Likevel dukket flere av de merkede kinesiske mediene opp som anbefalinger da undertegnede jobbet med denne saken.)

Twitter definerer et medium som statsstyrt hvis statlige myndigheter utøver redaksjonell kontroll gjennom økonomi, politisk press eller kontroll med produksjon /distribusjon. Statsfinansierte medier som er redaksjonelt uavhengige merkes ikke. Det betyr at for eksempel BBC, Voice of America og NPR ikke merkes som statsstyrte medier.

Blant kontoene som allerede er merket, er de offisielle kontoene til USAs president, utenriksminister Mike Pompeo, Russlands tidligere statsminister Dmitry Medvedev og Storbritannias statsminister. Presidentens private konto er ikke merket. Det samme gjelder statsminister Boris Johnsons private konto.

Maffick har saksøt Facebook

En rekke kinesiske medier er merket som «China state-affiliated media». Blant disse er Global Times, CCTV og Peoples Daily. Twitter merker også kontoene til redaktører og ledende journalister i disse mediene.

Kinesiske medier omtaler Twitters beslutning som et politisk forsøk på å tilfredsstille Donald Trump. De begrunner det med at det kun er kinesiske og russiske medier som er merket, ikke vestlige statseide medier.

Maffick, et firma merket som russisk statskontrollert media, saksøkte nylig Facebook for å stoppe en tilsvarende merking av selskapets poster på plattformen.

Merkingen av kontoer fra offisielle myndigheter er foreløpig begrenset til kontoer fra de fem faste medlemmene i FNs Sikkerhetsråd: USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina. Twitter sier at de vil utvide ordningen til å gjelde flere land senere.

Boris Johnsons private konto er ikke merket, kun den offisielle statsministerkontoen.

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.