Video, video eller video?

Video dominerer i stadig større grad både sosiale og andre digitale medier. Både Facebook og Snapchat rapporterer at de har over 4 milliarder videovisninger per dag, mens YouTube viser mellom 7 og 8 milliarder hver dag.

Med fallende kostnader på utstyr og stadig enklere verktøy for produksjon er video i dag tilgjengelig for alle. Men hvor skal du poste videoen? Bortsett fra at de alle viser levende bilder, er de tre plattformene vidt forskjellige.
Hvor du poster videoen kan avgjøre om den blir en suksess eller ikke.

Produksjon

Både YouTube og Facebook lar deg laste opp videoer som er ferdig produsert. De støtter HD-video og har romslige begrensninger for lengde på videoen. På Snapchat må du lage videoen på sparket med mobiltelefonen, og du har en begrensning på 10 sekunder per video. Du kan imidlertid sette sammen flere 10-sekunders videoer til en lengre «story».

Hvordan finner brukerne videoen?

Brukerne finner YouTube-videoer primært gjennom tre kilder: Søk på YouTube, link fra andre nettsider og videoer som er innbygget (embedded) på ulike websider. Det betyr at de som begynner å se en YouTube-video, som regel gjør det fordi de er interessert i å se på videoen.

På Facebook vises videoene i nyhetsstrømmen til brukerne. Videoen spilles automatisk av uten lyd når posten vises. Hvis brukeren liker, deler eller kommenterer videoen, vises den tilsvarende i nyhetsstrømmen til brukerens venner. Det fører til at brukerne ser mange videoer som de egentlig ikke er interessert i, og som de fort scroller bort fra.

På Snapchat har brukeren mulighet til å se videoer fra brukere de følger eller er venn med. Brukeren må selv klikke for å se videoen. Det betyr at brukere stort sett bare ser videoer som de er interessert i å se.

Visninger

Selv om de tre plattformene alle rapporterer om milliarder av videovisninger per dag, så er definisjonen av en «visning» vidt forskjellig:

YouTube rapporterer visninger ut fra hvor mange som har klikket «Spill av» på videoen. De teller ikke med visninger fra automatisk avspilte videoer. Kombinasjonen av at brukerne aktivt må oppsøke videoene og at de ikke teller automatiske avspillinger gjøre at man gjerne får et lavere antall avspillinger, men at hver bruker ser mer av videoen.

Facebook teller avspillinger etter tre sekunder, uansett om videoen har startet automatisk eller brukeren har klikket «Spill av». Det gjør at mange brukere faller fra tidlig i avspillingen fordi de egentlig ikke så på videoen, de viste bare posten i mer enn tre sekunder før de gikk videre. Det gjør at Facebook-videoer har et stort antall visninger, men at antallet faller kraftig etter få sekunder. Andelen brukere som ser videoene ferdig på Facebook er derfor veldig lavt, anslagsvis 10-15%.

Snapchat teller videovisninger allerede etter ett sekund. Det høres veldig lite ut, men når en video kan være maksimalt 10 sekunder lang så er det ganske logisk å gjøre det slik. Snapchat oppgir ikke hvor stor andel som ser ferdig videoene, men siden brukerne kun ser videoer de selv velger så kan man anta at en relativt stor andel ser videoene ferdig.

Brukerne faller fort fra videoer på Facebook

Brukerne faller fort fra videoer på Facebook

Konklusjon

Når de tre største plattformene for video på nettet har stå ulike egenskaper, så er det helt avgjørende å velge riktig plattform å publisere videoen på. Hver plattform har sine fordeler og ulemper.

YouTube egner seg for videoer som har fokus på innholdet. Brukere som ser video på YouTube får med seg innholdet i større grad enn på Facebook. Selv om man når færre brukere, så får man større oppmerksomhet fra de man når.

Facebook egner seg for videoer som er korte og visuelle. Men automatisk avspilling uten lyd når Facebook-videoen ut til veldig mange mennesker, men det er vanskeligere å fange oppmerksomheten hos brukeren. Sørg for at poenget i videoen kommer tidlig og ikke er avhengig av lyd, og post korte videoer på Facebook.

Snapchat-video egner seg best til å bygge relasjoner med brukerne. Det er mer krevende å nå ut til brukerne, og plattformen er krevende å produsere for. Men når man først brukeren én gang, så er man «innenfor». Da kommer nye videoer opp i brukernes applikasjon hver gang de postes.

Selv om Facebook rapporterer mange visninger, er det ikke like mange som ser videoen ferdig.

Selv om Facebook rapporterer mange visninger, er det ikke like mange som ser videoen ferdig.

Tips: Du kan analysere hvor mange som ser ferdig Facebook-videoene dine med verktøyet SoMeStatus.com

 

You may also like...

2 Responses

  1. 23. oktober 2015

    […] Vil du lese mer om forskjellen på YouTube og Facebook, og hvor du bør poste videoen din, så bør du leste posten Video, video eller video. […]

  2. 28. mars 2017

    […] I dette blogginnlegget er det videoklippet jeg skal se nærmere på. Både i sosiale medier og i den digitale nyhetsformidlingen kommuniseres det mer og mer gjennom levende bilder som jo er et kraftfullt retorisk virkemiddel. Utfordringen er videoterskelen, som jeg har valgt å kalle det. Å faktisk se en video krever et mye mer aktivt og bevisst valg hos publikum. Kun en av fem VG nett-lesere konsumerer video (Martin Gaustad). Facebook har vært smarte og tatt høyde for videoterskelen ved at videoene avspilles automatisk ved scrolling i nyhetsstrømmen. Ofte uten lyd vel og merke, men de skilter med enorme videoseertall. Sannheten er at mindre enn én av fem rapporterte visninger er brukere som faktisk ser på videoen. Da er det interessant å merke seg at tallene er antatt å være høyere på YouTube fordi her må brukerne selv søke frem videoen og klikke for å spille den av. […]

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.