Nyheter om sosiale medier i uke 14

TikTok lanserer en ny feed, chatboter kan lures til å bryte sine egne regler, nå kan du bruke ChatGPT uten å logge inn, Facebook kommer med ny videospiller, bildemodellen DALL-E 3 lar deg redigere bilder, Meta vil merke mer AI-generert innhold og Snapchat skrur av funksjonen Solar System. Det er noen av nyheten fra sosiale medier i uke 14.

Fortsetter etter videoen.

Nå kan du bruke ChatGPT uten å opprette en konto eller logge inn. Det fortalte OpenAI i en bloggpost mandag. Det er kun gratisversjonen av ChatGPT som er tilgjengelig uten innlogging. Betalversjonen og bildemodellen DALL-E krever fortsatt innlogging.

I den samme bloggposten fortalte selskapet at det nå er over 100 millioner mennesker fra 185 land som bruker ChatGPT.

Trump Media & Technology Group tapte 630 millioner kroner i fjor. Selskapet, som eier Truth Social, måtte rapportere tall etter å ha blitt børsnotert i forrige uke. Omsetningen var bare på 45 millioner kroner i 2023.

TMTG steg kraftig de første dagene etter børsnoteringen, men har falt som en sten etter at tallene ble kjent.

TikTok lanserer STEM-feed i Europa. STEM, som står for Science, Technology, Engineering and Math, inneholder videoer de nevnte temaene. Feeden vil få en egen fane ved siden av For You- og Følger-fanen. Målet er å gjøre vitenskap inspirerende, lærerikt og underholdende, ifølge pressemeldingen.

Innhold som postes i STEM-feeden vil faktasjekkes av to uavhengige organisasjoner. Den nye feeden blir først tilgjengelig i Storbritannia og Irland, og skal rulles ut til resten av Europa etter hvert.

Telegram lanserte en rekke nye funksjoner for bedrifter. Telegram Business lar bedrifter legge inn åpningstider, lokasjon og en tilpasset startsiden på nye chatter. I tillegg kan bedrifter lagge inn standardiserte hurtigsvar og en åpningshilsen. Det skal også være mulig å koble Telegram til andre AI-styrte chatboter.

Nå kan du også tjene penger på Telegram. Kanaler med over 1000 abonnenter kan nå får 50% av inntektene fra annonser som vises i kanalen.

Anthropic har funnet en ny måte å lure chatboter. AI-selskapet Anthropic, som nylig lanserte en ny versjon av sin chatbot Claude, har nå publisert en rapport som dokumenterer hvordan de har klart å lure store språkmodeller til å bryte sine egne regler. Teknikken, som de kaller Many-shot jailbreaking, går ut på å «småprate» med chatboten en stund først, før man stiller spørsmål modellen egentlig ikke skal svare på. Resultatet er at chatboten i noen tilfeller svarer på spørsmål som den egentlig er trent til å ikke svare på.

Også hackere kan lure språkmodeller. Tall som nylig er offentliggjort fra hackerkonferansen DEF CON i fjor høst viser at 2 200 hackere som deltok i en konkurranse lyktes med å omgå språkmodellenes sikkerhetssystemer i 15,5 prosent av forsøkene. Deltakerne fikk 21 ulike utfordringer som skulle teste åtte ledende språkmodeller.

Hackerne brukte ulike strategier for å lure AI-modellene. Den mest vellykkede strategien gikk ut på å be språkmodellen om å fortelle en historie om et scenario som inneholdt informasjonen man var ute etter.

Snapchat skrur av Solar System. Funksjonen, som rangerer vennskap som planeter i solsystemet, har møtt mye kritikk den siste tiden. Selskapet skriver i en bloggpost at «…selv om det kan føles godt å se at du har en nær relasjon til noen, kan det også føles dårlig å se at relasjonen ikke er så nær som du skulle ønske. Vi har hørt, og forstår, at Solar System kan gjøre den følelsen verre, og det vil vi unngå.»

Solar System er kun tilgjengelig for de som betaler for Snapchat+. Tidligere var funksjonen skridd på som standard, men nå vil den altså være skrudd av som standard. De som ønsker det, vil imidlertid fortsatt ha mulighet til å skru på Solar System.

Nå kan du redigere bilder fra DALL-E 3. Bildemodellen, som er tilgjengelig gjennom ChatGPT for betalende kunder, lar deg nå redigere bildene den genererer. Klikker du på et bilde, får du opp et redigeringsverktøy. Klikk på det, marker området på bildet du vil rediger og beskriv endringen du vil ha gjort, så genereres det samme bildet på nytt med endringen du ba om.

Metas apper var nede i et par timer onsdag. Både WhatsApp, Messenger og Instagram skal ha blitt rammet. Etter mellom to og tre timer meldte Meta at problemene var løst.

Facebooks nye videospiller ligner veldig på TikTok. Onsdag lanserte Facebook en ny videospiller, som brukes på tvers av alle videoformatene på plattformen. Den nye videospilleren ligner veldig på TikTok, og vil i tillegg servere deg forslag til nye videoer basert på de nye AI-styrte algoritmene som legger mer vekt på interessene dine, enn relasjonene dine.

Den nye videopsilleren blir først tilgjengelig i USA og Canada, men skal rulles ut til resten av verden de neste månedene.

Meta vil merke AI-generert og manipulert media tydeligere. I en bloggpost begrunner de endringen med at de eksisterende retningslinjene er gamle, og med tilbakemeldinger de har fått fra det uavhengige innholdsrådet.

Fra og med mai vil mer innhold bli merket som «generert av AI», og merkingen vil være tydeligere. Samtidig vil de i mindre grad slette slikt innhold fra plattformene.

Meta Reality Labs fylte 10 år denne uken. Divisjonen, som kanskje er mest kjent for å bruke enorme summer på Metaverse, ble startet da Facebook kjøpte Oculus VR i 2014. Oculus VR regnes som en av de viktigste drivkreftene bak virtuell virkelighet de siste årene, og 3D-brillene Oculus Rift var lenge standarden i bransjen.

I 2020 samlet Facebook alle sine AR/VR-initiativer i Facebook Relity Labs. Året etter skiftet selskapet navn til Meta, og kunngjorde at de ville investere over 100 milliarder kroner i Metaverse, en verden av virtuell virkelighet.

Etter en periode med sviktende resultater har Meta redusert satsingen på Metaverse, og flyttet mange ressurser over på kunstig intelligens i stedet. Mark Zuckerberg holder imidlertid fast ved at Reality Labs fortsatt er en viktig satsing for Meta.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.