Sett riktige mål i sosiale medier

Jeg holdt en gang workshop med en stor bedrift i Oslo. Som vanlig startet jeg workshopen med å spørre hvilke mål de hadde satt seg. «Få flere likes enn konkurrenten» var svaret. Jeg svarte «ja, haha, men hva er det egentlige målet deres?» De holdt fast på at målet var å få flere likes enn konkurrenten.

Beskrevet så direkte, så kan det virke åpenbart at den aktuelle bedriften var litt på villspor, men faktum er at de ikke er alene. Alt for mange virksomheter setter dårlige mål for aktivitetene sine i sosiale medier. Enda flere setter ingen mål i det hele tatt.

Vil du har ordentlige resultater, må du sette ordentlige mål!

Grunnlaget for suksess i sosiale medier legges når du setter mål for aktivitetene. Vil du har ordentlige resultater, må du sette ordentlige mål! Setter du dårlige mål, får du dårlige resultater.

Den vanligste grunnen til at virksomheter setter dårlige mål er at de gjør ting i feil rekkefølge. De starter med aktivitetene, og setter mål etterpå. Da blir det veldig vanskelig å sette gode mål. Start med målet og målekriteriene før du planlegger aktiviteten. Da blir det mindre vanskelig.

Et godt mål er et mål som er direkte eller indirekte relatert til virksomhetens verdiskaping.

Likes, kommentarer, delinger osv. er som regel helt ubrukelig som hovedmål. Driver du en kommersiell virksomhet, så bør hovedmålet være noe som direkte eller indirekte hjelper virksomheten å nå sine kommersielle mål. (Salg, kunder inn i butikk, klikk til nettbutikken, abonnenter på nyhetsbrev osv.)

Tilsvarende gjelder for ikke-kommersielle virksomheter. Uansett om du jobber i offentlig virksomhet eller i en ideell organisasjon, så har du ett eller flere hovedmål. Målene i sosiale medier bør direkte eller indirekte bidra til at du når disse (nye medlemmer, nedlastinger av informasjonsmateriell, antall henvendelser osv.).

For at et mål skal egne seg som hovedmål i sosiale medier, så bør det ligge på nivå 4 eller 5 i modellen under:

Hovedmål bør ligge på nivå 4 eller 5

Hovedmål bør ligge på nivå 4 eller 5

En annen grunn til at virksomheter velger feil mål, er at det kan være vanskelig å måle gode mål med 100% nøyaktighet. Ikke la deg lure av det. Det er bedre å måle et bra mål 70% riktig enn å måle et dårlig mål 100%.

Oppsummering

Vil du har gode resultater må du sette gode mål. Det er mindre vanskelig å sette gode mål hvis du:

 1. Start med målet og målekriteriene
  Sett mål og målekriterier først, og planlegg aktivitetene rundt disse
 2. Sett ordentlige mål
  Hovedmål i sosiale medier skal direkte eller indirekte bidra til at virksomheten når dine hovedmål
 3. Det er bedre å måle et bra mål 70% riktig, enn å velge dårlige mål du kan måle med 100% nøyaktighet

 

You may also like...

11 Responses

 1. Grete sier:

  Veldig bra, Ståle! Min opplevelse er også at det fortsatt er veldig mye å gå på, for en rekke bedrifter, i å sette gode mål. Kanskje det kan være en god inspirasjon at du gir noen eksempler på mål du opplever som gode?:) beste hilsen fra Grete

  • slindbla sier:

   Hei Grete,
   tusen takk 🙂

   Jeg foretrekker ofte å bruke målene som bedrifter har generelt. F.eks. Oliviers & co i Stavanger og Sandnes, som måler salg i butikkene. Andre mål kan være antall nye kunder eller påmeldinger til et arrangement.

   Mekansimene for å skille ut hva som kommer fra sosiale medier kan være en utfordring. En måte å gjøre det på er å lage spesielle tilbud som kun markedsføres gjennom sosiale medier, eller spesielle rabattkoder. Men kan ha en fane/app med bestilling/påmelding på FB, eller dele linker med en trackingkode som kan gjenkjennes f.eks. i en nettbutikk.

 1. 13. oktober 2015

  […] Målet skal ikke være «flere likes». Målet skal direkte eller indirekte bygge opp under virksomhetens ordinære hovedmål, og ingen virksomheter eksisterer for å få likes. Vil du ha ordentlige resultater må du sette ordentlige mål! […]

 2. 14. oktober 2015

  […] Se Ståle Lindblad sin bloggpost om målsetting i SoMe. […]

 3. 2. juni 2016
 4. 10. april 2019
 5. 10. april 2019
 6. 2. mai 2019

  […] Definer hva du ønsker å oppnå med din tilstedeværelse på sosiale medier. Spør deg selv: Hva er målene for sosiale medier? Det er viktig at du setter deg mål, for uten mål, har du ingen mening. Da vet du ikke hva du prøver å oppnå, hvordan eller når du har oppnådd noe. målet skal også bidra til å gi en god pekepinn på hvilken kanal du bør bruke. Har du for eksempel et mål om å øke salget, vil det være hensiktsmessig å tenke på en kanal som egner seg til dette. Les mer om hvordan du kan sette gode mål for sosiale medier her. […]

 7. 20. mai 2019

  […] Kilde: http://www.stalelindblad.no/2015/10/sett-riktige-mal-i-sosiale-medier/  […]

 8. 20. mai 2019

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.