Meta innrømmer å ha hindret spredning av poster om Israel/Gaza på Facebook og Instagram

Flere brukere har klaget på at poster som uttrykker støtte til den palestinske sivilbefolkningen blir blokkert eller får lite spredning på Metas plattformer. Nå viser det seg at de har et poeng.

Også norske brukere opplever at deres poster om konflikten i Israel/Gaza undertrykkes av Meta.

– Er det flere som har opplevd at rekkevidden på poster og stories som handler om krigen mellom Palestina og Israel har minsket? Vi har følgere som ikke har sett poster eller stories fra oss denne helgen, noe de vanligvis gjør, skrev Hilda Klaveness i en post på Facebook.

Hen forteller at de fikk tilbakemeldinger fra følgere om at innholdet deres ikke dukket opp slik det pleier.

Ifølge New York Times har tusenvis av pro-palestinske brukere opplevd det samme. De siterer brukere som hevder at pro-palestinske kontoer de følger har blitt blokkert eller fått innholdet sitt skjult på Facebook og Instagram.

I en post på X innrømmer Metas Andy Stone at en feil i deres systemer har ført til at stories-poster som ikke bryter plattformenes regler likevel har blitt skjult. Han hevder dette ikke handler om innholdet, men er en ren teknisk feil.

I en bloggpost om håndteringen av situasjonen i Israel og Gaza innrømmer imidlertid selskapet at det store volumet av poster kan føre til at poster som ikke bryter plattformenes regler likevel kan bli fjernet feilaktig.

– På grunn av det store volumet av innhold som blir rapportert, er vi klar over at innhold som ikke bryter våre retningslinjer kan bli feilaktig fjernet, skriver de i bloggposten.

De insisterer imidlertid på at modereringen av innhold er uavhengig av hvilket synspunkt postene fremmer.

Det er ikke første gang Meta anklages for å undertrykke pro-palestinsk innhold på sine plattformer. En analyse Business for Social Responsibility gjennomførte på oppdrag for Meta etter sammenstøt mellom palestinere og Israel i mai 2021, konkluderte med at pro-palestinsk innhold var utsatt for over-moderering i større grad enn pro-israelsk innhold.

Rapporten konkluderte med at Metas ansatte ikke bevisst forskjellsbehandlet de to sidene, men at det likevel var en ubevisst forskjellsbehandling som påvirket palestineres ytringsfrihet. Forskjellsbehandlingen begrunnes med at Hamas er definert som en terrororganisasjon i USA, og at Meta derfor, av frykt for å bryte amerikanske terrorlover, er ekstra forsiktige med innhold som støtter palestinske synspunkter.

Forsidefoto: Michael Künne, PRESSCOV picture agency

You may also like...

5 Responses

 1. 23. oktober 2023

  […] Du kan lese mer om saken her. […]

 2. 31. desember 2023

  […] er ikke første gang Meta har utfordringer med håndtering av konflikten i Gaza. Tidligere i høst innrømmet selskapet å feilaktig ha begrenset pro-palestinske […]

 3. 14. mars 2024

  […] Stalelinblad, (2023, 17. oktober). Meta innrømmer å ha hindret spredning av poster om Israel/Gaza på Facebook og Instagram. https://www.stalelindblad.no/2023/10/meta-innrommer-a-ha-hindret-spredning-av-poster-om-israel-gaza-… […]

 4. 15. mars 2024

  […] Stalelinblad, (2023, 17. oktober). Meta innrømmer å ha hindret spredning av poster om Israel/Gaza på Facebook og Instagram. https://www.stalelindblad.no/2023/10/meta-innrommer-a-ha-hindret-spredning-av-poster-om-israel-gaza-… […]

 5. 17. mars 2024

  […] Stalelinblad, (2023, 17. oktober). Meta innrømmer å ha hindret spredning av poster om Israel/Gaza på Facebook og Instagram. https://www.stalelindblad.no/2023/10/meta-innrommer-a-ha-hindret-spredning-av-poster-om-israel-gaza-… […]

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.