Nyheter om sosiale medier uke 34

Meta møtte Datatilsynet i retten, BeReal kom med en ny funksjon, Meta lar deg oversette mellom over 100 språk, nå kan du chatte kryptert i Messenger, Donald Trump er tilbake på Twitter og EUs Digital Services Act trådte i kraft. Det er bare noen av nyhetene som kom i uke 34.

Fortsetter etter videoen.

Denne uken startet rettssaken mellom Meta og Datatilsynet. Datatilsynet har ilagt Meta dagbøter på en million kroner om dagen, og Meta ber retten stoppe bøtene. Tech-giganten har akseptert å endre praksis, så de følger kravene fra EU, og Meta mener derfor at det ikke er grunnlag for å gi dem dagbøter mens de jobber med å utføre de nødvendige endringene. Dom i saken forventes å komme om to uker.

Jeg har skrevet en egen bloggpost om denne saken, som du kan lese her.

BeReal lar deg nå dele med venners venner. Den populære bilde-appen som lar deg dele hverdagslige øyeblikk med dine nærmeste venner får nå en funksjon som lar deg dele og se bilder med venners venner. Venners venner erstatter den tidligere Discovery-funksjonen, hvor du kunne se bilder fra ukjente, og krever at du aktivt tillater bildene dine å bli delt med vennes venner.

Slik starter du en kryptert chat i Messenger

Meta har begynt å teste ende-til-ende-kryptering i Messenger. Det vil si at Messenger-samtalene dine ikke kan leses av Metas systemer, kun av deg og den du chatter med. Meta sier målet er at kryptering skal være standard i Messenger ved utgangen av året, slik det er i WhatsApp, men allerede nå kan du chatte kryptert med vennene dine.

X @Support sa mandag at de har funnet og løst feilen som fjernet bilder fra tweets fra før desember 2014. De sa videre at bildene vil være på plass igjen i løpet av noen dager. Om det også betyr at de forkortede lenkene vil fungere igjen, sa tweeten ingenting om.

Elon Musk bekreftet tirsdag at X vil fjerne tittel og ingress fra nyhetsartikler det lenkes til. I stedet vil kun bildet og URLen til artikkelen vises. Musk begrunner det med at endringen vil «forbedre estetikken». En ansatt i X antydet i en kommentar til Forbes at det ikke var et populært forslag:

– Det er noe Elon vil ha. De la det frem for annonsørene, som ikke likte det, men det kommer til å skje.

Meta har lansert AI-modellen Seamless M4T. Den kan oversette tekst og tale mellom en rekke språk. Seamless M4T kombinerer en lydmodell med en språkmodell, slik at tekst og tale kan tokles og genereres om hverandre. Ifølge Meta skal den også kunne håndtere flere språk i samme setning.

Seamless M4T kan tolke norsk bokmål og nynorsk som både tekst og tale, men kan bare generere tekst på norsk. Norsk tale kan den foreløpig ikke generere.

Når du starter en ny chat i Messenger vil du finne en liten bryter øverst til høyre med en hengelås. Skru den på, så opprettes det en kryptert samtale.

TikTok skal visstnok vurdere å blokkere lenker til nettbutikker som Amazon. Det er The Information som skriver dette i en sak, der de også rapporterer at TikTok Shop ligger an til å tape en halv milliard dollar i USA år. Blokkeringen av lenker til eksterne nettbutikker skal være et forsøk på å holde kjøpelystne brukere på plattformen.

Slik slipper du de irriterende CAPTCHA-testene. Hvis du bruker Googles nettleser Chrome, skal du nå kunne slippe de irriterende testene for å beise at du ikke er en robot ved at Chrome i stedet bekrefter at du er et menneske. Ifølge Google må du godta at Chrome utveksle informasjon om hvem du er med nettstedet, men til gjengjeld slipper du de irriterende spørsmålene om å klikke på alle bildene med et trafikklys.

 For å skru på den automatiske verifiseringen som lar deg slippe CAPTCHE-testene, går du til Innstillinger – Personvern og sikkerhet – Site settings. Nederst, under Flere innstillinger, finner du Auto-verify. Åpne den og skru på funksjonen.

X tester ut stillingsannonser på plattformen. Verifiserte organisasjoner skal kunne legge ut ledige stillinger, som blir liggende øverst på profilsiden. Ikke helt LinkedIn, men enda et steg i retning av å gjøre X til «the everything app».

Donald Trump delte sin første post på X siden januar 2021

Fredag la Donald Trump ut sin første post på X siden januar 2021. Elon Musk gjenåpnet Trumps konto etter å ha overtatt Twitter, men kontoen har ikke blitt brukt før nå. I stedet har Trump sverget til sitt eget sosiale medium Truth Social.

Samtidig delte han flere poster på Truth Social med teksten «Jeg elsker Truth Social. Det er mitt hjem!». Utfordringen hans er imidlertid at Truth Social bare har 2 millioner aktive brukere, mens X (Twitter) har 240 millioner. Med en kommende valgkamp foran seg vil det nok være fristende å bruke den plattformen som når flest potensielle velgere.

Fredag trådte siste del av Digital Services Act (DSA) formelt i kraft. EUs regulering av digitale tjenester inneholder en rekke krav som blant annet skal gi brukerne flere rettigheter, gi økt innsyn i plattformene og tilgang til data for forskning.

De største plattformene er underlagt ekstra strenge krav, og det er disse som trådte i kraft fredag. 19 plattformer står på listen over plattformer som blant annet må tilby algoritmefrie alternativer, datadeling og ekstern revisjon av hvordan de etterfølger reglene.

Du vil sannsynligvis ikke merke noe, for plattformene har brukt det siste året på å tilpasse seg gradvis.

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.