Når synsing blir «fakta»

– Eksperter mener at 90% av innholdet på internett vil være generert av AI i løpet av få år.

Påstanden har blitt gjentatt en rekke ganger av medier, offentlige virksomheter og meningsbærere den siste tiden, og er ganske dramatisk. Tror virkelig ekspertene at det vil bli så ille? Det viser seg at svaret er nei. Påstanden er ren synsing fra en enkelt person.

Selv kom jeg over påstanden i en artikkel i nettavisen Axios, som refererte til en annen nettavis, som igjen refererte til en rapport fra EUs politisamarbeid Europol. Jeg har også hørt den gjengitt i diskusjoner.

Jeg var imidlertid litt skeptisk, fordi ingen av de ekspertene jeg har hørt eller lest om har nevnt en slik spådom. Hvis det var et anerkjent standpunkt blant AI-eksperter burde vel flere nevne det?

Jeg bestemte meg for å finne ut av hvor påstanden kommer fra, og om det virkelig er en faglig begrunnelse for den. Det tok ikke mange minuttene å avdekke at det er en «sannhet» med store modifikasjoner.

Påstanden stammer opprinnelig fra boken «Deepfakes: The Coming Infocalypse» av Nina Schick, som kom ut i 2020. Hun er en konsulent og foredragsholder innen blant annet generativ kunstig intelligens.

I boken skriver Schick at hun tror 90% av innholdet på internett vil være kunstig generert innen 2030, altså ti år etter at hun skrev boken.

To år senere, da verden fikk se hvor menneskelig ChatGPT kunne skrive og hvor troverdige bilder modeller som DALL-E og Midjourney kunne lage, ble Schick intervjuet av flere medier, og nå var spådommen hennes blitt enda mer dramatisk:

– Jeg har endret syn på det. Jeg tror nå at 90% av innholdet på internett vil være generert av AI innen 2025, sa hun til Yahoo! Finance i januar.

Påstanden, i ulike varianter, ble gjengitt av en rekke medier, og fikk sitt kvalitetsstempel da også Europol brukte den. (Av en eller annen grunn skrev Europol ‘innen 2026’ i rapporten, men henviste til boken hvor hun skriver 2030.)

Jeg har imidlertid ikke klart å finne en eneste annen ekspert som bekrefter Schicks påstand. Ingen av de anerkjente internasjonale eller norske AI-ekspertene har, så vidt jeg har klart å finne, gjentatt eller kommentert påstanden. Schick har heller ikke vist til noen andre kilder enn sin egen synsing som grunnlag for påstanden. Ingen forskere har, så vidt jeg vet, kommet med en tilsvarende påstand.

Nina Schick har åpenbart mye kunnskap om kunstig intelligens. Hun er en ettertraktet foredragsholder, hun har skrevet bok om temaet og hun har helt sikkert gjort grundig research i forbindelse med at hun skrev den.

Men påstanden om at 90% av innholdet på internett vil være generert av AI innen 2025 (eller 2026 eller 2030) fremstår som ren, udokumentert synsing.

Er det egentlig et problem at Nina Schick synser om AI? Nei, ikke i seg selv. Men påstander som denne er egnet til å skape frykt i samfunnet, spesielt når de fremstilles som fakta.

Kanskje får Schick rett, kanskje tar hun feil. Jeg vil uansett oppfordre alle som produserer innhold på nett til å skrive selv og bruke ekte bilder. ChatGPT, DALL-E og Midjourney imponerer ved første øyekast, men i praksis er AI-modellene fortsatt et stykke unna å male de mentale bildene for publikum som journalister, forfattere, fotografer og kunstnere gjør når de skriver og skaper bilder.

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.