Nyheter om sosiale medier uke 20

Skattesmell for OnlyFans-profiler, bekymring for valgpåvirkning i Norge, TikTok-forbud, Instagram med Twitter-konkurrent og et knippe Twitter-nyheter. Det er blant sakene som preget uke 20 i sosiale medier.

Fortsetter etter videoen.

Skatteetaten har kontroller 26 norske OnlyFans-profiler. 18 av profilene hadde stor omsetning på plattformen, som ikke er oppgitt til beskatning. Ifølge E24 skal det totalt dreie seg om 22,1 millioner kroner som ikke er oppgitt til beskatning.

Twitter har gjort sitt første oppkjøp etter at Elon Musk overtok som eier. De har kjøpt selskapet Laskie, som matcher jobbsøkere med potensielle jobber. Prisen er ikke bekreftet, men skal være over 10 millioner dollar. Flere eksperter ser på oppkjøpet som et steg mot å gjøre Twitter til «the everything app», som Musk har sagt er målet hans.

Nordmenn er bekymret for at sosiale medier skal påvirke valget. Det viser en undersøkelse Nkom har gjort. 1 av 3 nordmenn uttrykker bekymring i undersøkelsen. I aldersgruppen 18-29 år er andelen som er bekymret hele 42 prosent.

Google vil begynne å slette ubrukte kontoer. De begrunner det med at slike kontoer ofte har gamle, usikre passord, som er enkle å bryte. Google sier imidlertid at de vil starte forsiktig, og bare slette personlige kontoer som ikke er brukt etter at de ble opprettet.

Har du en gammel Google-konto du ikke bruker, kan det derfor være lurt å logge seg inn, hvis du vil beholde den.

Staten Montana i USA har nå vedtatt et totalforbud mot TikTok. Den nye loven skal tre i kraft 1. januar 2024, og forbyr blant annet Apple og Google å tilby appen i sine Appstores. Loven krever også at TikTok blokkerer appen for bruk i staten. Det gikk bare timer fra forbudet ble vedtatt til fem TikTokere fra Montana leverte inn et søksmål som krever at loven kjennes ugyldig.

Denne saken ligger an til å bli den store syretesten på om amerikanske myndigheter kan forby TikTok, eller om et slikt forbud går ut over befolkningens rettigheter. Donald Trump forsøkte å forby TikTok da han var president, men ble stoppet av domstolene.

Høyesterett i USA har avvist to søksmål mot Google og Twitter. Hvis søksmålene førte frem ville det innebære en svekkelse av beskyttelsen plattformene har under loven som kalles «Section 230», som innebærer at plattformer ikke kan holdes ansvarlig for innhold brukere deler. Loven har vært avgjørende for utviklingen av det moderne internett. Nå har altså høyesterett avgjort at beskyttelsen Section 230 gir plattformene fortsatt gjelder.

Twitter Blue tillater nå opplasting av 2 timer lange videoer. Videofilen kan være maksimalt 8 GB. Etter utvidelsen ble flere kommersielle filmer, som siden er tatt ned. Store videofiler er kun mulig å laste opp via web eller iOS. På Android er grensen fortsatt 10 minutter.

Instagram jobber visstnok med en Twitter-konkurrent. Det er Lia Haberman som avslører dette i nyhetsbrevet sitt. Prosjektet, med kodenavn P92, lar brukeren dele poster på inntil 500 tegn, i tillegg til lenker, bilder og video. Ifølge Haberman kan appen bli lansert allerede til sommeren.

Appen skal bruket et standardisert meldingsformat som gjør at den vil kunne kommunisere med andre tilsvarende plattformer, som Mastodon.

Meta lanserte ChatLock for WhatsApp. Det er en funksjon som lar deg skjule de chattene du ønsker i en egen folder som kun kan åpnes med din personlige kode eller biometri. WhatsApp har allerede ende-til-ende kryptering som standard, men med ChatLock er det mulig å legge på enda et lag med sikkerhet for dine mest personlige samtaler.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.