Nyheter om sosiale medier uke 15

Stor lansering fra Instagram, Elon Musk går til krig mot redaktørstyrte medier, LinkedIn tilbyr brukerne verifisering, Pinterest får kritikk. OpenAI får en ny konkurrent og en stat i USA vil forby TikTok helt. Det er bare noen av nyhetene fra sosiale medier i uken som gikk.

Fortsetter etter videoen

Twitter har markert flere nyhetsmedier som ‘Government funded media’. Amerikanske NPR ble først merket som ‘Government-affiliated media’, det samme merket som brukes på blant annet russiske og kinesiske statsmedier. Senere ble merket endret til ‘Government-funded media’, og BBC og flere andre medier fikk den samme merkelappen. Etter et intevju Musk gjorde med BBC endret Musk BBC-merkingen til ‘Publicly funded media’, men lot de andre beholde den gamle merkelappen.

Musk har lenge vært kritisk til redaktørstyrte medier, og har flere ganger uttalt at han mener de lar seg påvirke av myndighetene og sensurerer høyresiden i politikken. I intervjuet med BBC sa han at han mener ‘folk flest’ er mer til å stole på enn redaktørstyrte medier.

Både NPR og PBS har sagt at de vil slutte å bruke Twitter, siden de ikke lenger har tillit til ledelsen der.

TikTok tester en STEM-feed. Feeden inneholder videoer om Science, Technology, Engineering og Math. Den blir først tilgjengelig for brukere i USA. Dette er en av flere tester TikTok gjør med tematiske feeder. De har fra før av laget egne feeder for sport, mote, gaming og mat.

TikTok tester også å erstatte Venner-feeden med en ny Ecplore-side, hvor brukerne kan finne nytt innhold.

Pinterest har lansert nye sikkerhetsfunksjoner etter at NBC News avslørte at pedofile bruker appen til å samle bilder av unge jenter. NBC avslørte at Pinterest ikke bare tillater at overgriperne lager samlinger med bilder av barn, men at plattformens algoritmer aktivt foreslår liknende bilder.

I tillegg til forbedret foreldrekontroll, lover Pinterest både å øke antallet moderatorer og å lansere nye rapporteringsmuligheter. De sier også at de har slettet tusenvis av kontoer.

LinkedIn gir brukerne mulighet til å verifisere sin identitet. I motsetning til Meta og Twitter vil LinkedIn imidlertid ikke ta betalt for å verifisere brukere. Verifiserte brukere vil få et eget verifiseringsfelt på profilen sin, men ikke noe blått merke som følger dem rundt på plattformen.

Nesten halvparten av postene fra influensere inneholdt reklame. Nesten halvparten av reklamepostene var ikke merket som reklame. Det var stort sett de utenlandske influenserne som ikke merket reklamepostene, mens de norske var flinke til å merke. Det viser en undersøkelse Retriever har gjort for Medietilsynet. De har gått igjennom over 800 poster fra de 22 mest populære influenserne.

Twitter har økt grensen for tweets til 10 000 tegn for Twitter Blue-abonnenter. De har også lagt inn støtte for fet og kursiv skrift. De har også døpt om betalingsmur-funksjonen «Super follows» til «Subscriptions». Selv om Twitter ikke har sagt noe offentlig, kan endringene tyde på at de rigger seg til konkurranse mot nyhetsbrev-plattformen Substack.

Twitter kjøpte nyhetsbrev-plattformen Revue i 2021, men produktet ble nedlagt etter at Elon Musk kjøpte Twitter. Nå kan det se ut til at han likevel bygger nyhetsbrev-funksjonalitet i Twitter.

Parler har fått ny eier, og er samtidig tatt av luften. Den nye eieren, Starboard, skriver i en melding at Parler ble tatt ned mens de går gjennom en strategisk vurdering.

Twitter-klonen Parler ble populær blant konservative som ble kastet ut fra Twitter i forbindelse med valget i USA i 2020. Etter stormingen av Kongressen forsvant den en periode, etter å ha blitt kastet ut av server-leverandøren.

Starboard er et mediehus som eier en rekke konservative publikasjoner.

Staten Montana i USA har vedtatt et totalt forbud mot TikTok. Det er forventet at vedtaket blir utfordret i retten, og at saken er en god test på om det er praktisk mulig å forby TikTok i USA. Donald Trump forsøkte å forby TikTok da han var president, men ble stoppet av rettssystemet.

Elon Musk er i ferd med å etablere en konkurrent til OpenAI. Det nye selskapet, som ble registrert i Nevada i mars, heter X.AI. Musk var en av gründerne da OpenAI ble etablert, men trakk seg ut i 2018 etter uenigheter med ledelsen.

Nylig ble det avslørt at Musk har bestilt 10 000 prosessorer fra NVIDIA, den største leverandøren av prosessorer til kunstig intelligens. Han skal også ha vært i kontakt med flere fremtredende AI-eksperter for å forsøke å få dem med på laget.

Instagram lanserte en rekke nye Reels-funksjoner. Den største nyheten er et nytt redigeringsverktøy, som lar deg redigere video, lyd, tekst og stickers i en felles tidslinje. Den nye redigeringsfunksjonen minner om den du har på TikTok.

De kommer også med en utvidelse av Innsikt. Nå kan du se gjennomsnittlig tid og total tid som hver Reel er sett. I tillegg er musikk og hashtags som trender samlet på ett sted, og de utvider Gifts til flere land. Gifts er fortsatt ikke tilgjengelig i Norge.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.