Nyheter om sosiale medier uke 4

Amerikanske myndigheter saksøker Google for misbruk av sin dominerende markedsmakt. I søksmålet heter det at Google bruker sin markedsmakt til å hindre konkurrenter i å etablere en posisjon i markedet for søkeannonser. De føderale myndighetene og åtte stater står bak søksmålet.

I praksis mener myndighetene at Google har opparbeidet seg monopolistisk makt, som de misbruker for å tvinge konkurrenter til å bruke Googles verktøy.

Google svarer i en bloggpost at de er helt uenige, og at de konkurrerer på helt ordinære vilkår. De mener også at de ikke har monopolistisk makt.

De norske hjerneforskerne May-Britt og Edvard Moser får støtte av Mark Zuckerberg og hans kone Priscilla Chan. Facebook-gründeren og kona opprettet i 2015 stiftelsen Chan Zuckerberg Initiative, som har som formål blant annet å utrydde sykdommer. De har lovet å gi 99 prosent av sine Meta-inntekter til stiftelsen, og nå får de norske hjerneforskerne mellom 5 og 6 millioner kroner i støtte.

Pengene skal brukes til å spre de norske forskernes mikroskopteknologi til hjerneforskere rundt i verden.

LinkedIn økte inntektene med 10 prosent i siste kvartal, sammenlignet med året før. Det kom frem i Microsofts resultatpresentasjon tirsdag. LinkedIn har nå passert 900 millioner brukere, hvorav over 80 prosent er fra andre steder enn USA. Ifølge analyseselskapet Ipsos er ca. 1,15 millioner av disse i Norge.

Instagram lar deg nå ha både et bilde og en avatar på profilen din. De som besøker profilen din kan veksle mellom de to. Avataren vil være animert, og vinke når den er synlig.

Donald Trump får tilbake sine kontoer på Facebook og Instagram. Det offentliggjorde Meta i en pressemelding onsdag. Trumps kontoer ble stengt 7. januar 2021, etter angrepet på den amerikanske kongressen dagen før.

Metas uavhengige innholdsråd vurderte utestengingen i fjor. De kom da frem til at det var riktig å utestenge Trump, men at det var urimelig at straffen ikke var tidsbegrenset. Meta bestemte derfor at den skulle gjelde i to år.

Nå har de altså vurdert at det ikke lenger er grunnlag for å utestenge eks-presidenten fra Facebook og Instagram. Meta har også utarbeidet nye retningslinjer for hvilke konsekvenser det vil få om Trump eller andre i tilsvarende situasjon bryter retningslinjene eller deler innhold som vurderes som farlig igjen. Disse konsekvensene inkluderer blant annet ytterligere utestengelse, sletting av innhold eller begrensning av spredning av innhold.

Fire tidligere ansatte i Facebook Norway fikk medhold i retten. De mente at de første oppsigelsene de mottok fra selskapet var ugyldige. Det var retten enig i. I praksis betyr det at de fire får lønn for en måned mer, enn det de opprinnelig fikk.

TikTok i Norge. Fra Ipsos SoMe Tracker Q4 2022

Ipsos publiserte sin SoMe Tracker for fjerde kvartal på torsdag. Rapporten viser at Facebook fortsatt er den største plattformen i Norge, foran Snapchat, Instagram, YouTube og TikTok.

Blant de under 30 år er Snapchat mest populært, med TikTok like bak. TikTok har imidlertid en voldsom vekst, så det spørs om ikke de to bytter plass allerede neste kvartal.

Fredag ble Vixen awards delt ut i Gamle Logen i Oslo, hvor årets influensere i 18 ulike kategorier ble kåret. Den gjeveste prisen, Årets influenser, gikk til Julie Lorent erzen, og årets hederspris gikk til Emilie «Voe» Nereng.

Twitter offentliggjorde «nye» retningslinjer for håndtering av uønsket innhold. De skriver at de heretter vil ha mindre inngripende reaksjoner på brudd på reglene. Reduksjon i rekkevidde og sletting av tweets, som er de «nye» reaksjonene, er imidlertid de samme reaksjonene som Twitter allerede har brukt i flere år. Det skal også bli enklere å klage hvis kontoen din blir stengt.

Forsidebilde: Geir Mogen/NTNU


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.