En sekretær i lomma

Er du litt lei av å sitte og transkribere lyden for å tekste videoer? Har du av og til ønsket deg en sekretær som tar notater mens du prater? Det har Google fikset for deg. Google transkribering er en app til mobilen din som lager tekst av det du sier. Det beste av alt er at den forstår norsk.

Google transkribering ble opprinnelig laget som et verktøy for hørselshemmede. I fjor sommer la Google til en mulighet for å lagre transkribert tekst i inntil tre dager. Det gjør det enklere å gjenbruke teksten, og plutselig har du din egen sekretær i lomma.

Appen er superenkel bruke. Installer den, åpne den og prat i vei.

Du må jobbe litt med teksten, men Google transkribering gir deg et utgangspunkt.

Du må regne med å renskrive teksten etterpå, for Google transkribering er ikke feilfri. Den bommer på ord, og er elendig på tegnsetting. Men du får i hvert fall et utgangspunkt du kan jobbe videre med. Det er mulig å korrigere teksten fortløpende i appen, men jeg foretrekker å heller redigere etterpå.

Du kan enten diktere rett til Google transkribering, eller du kan holde mobilen mot høyttaleren når du spiller av en lydfil eller video. Teksten slettes automatisk etter 3 dager, så du må kopiere den inn i et dokument hvis du vil ta vare på den eller bruke den videre.

Google transkribering forstår en rekke språk, inkludert norsk. Du må velge primærspråk før du begynner for å få best mulig kvalitet på teksten. Du kan også sette et sekundærspråk, og bytter enkelt språk underveis med et klikk.

Kvaliteten på transkriberingen blir best hvis talen er tydelig og det ikke er for mye bakgrunnsstøy. Appen kjenner igjen musikk, applaus osv., og kan legge inn merknader om dette hvis du ønsker det. Er det for mye bakgrunnsstøy, så vil Google transkribering hoppe over ord og setninger.

Selv om du er nødt til å jobbe med teksten etterpå, så gjør Google transkribering jobben mye enklere. Du har et utgangspunkt å starte med. Hvis du prater relativt tydelig, blir kvaliteten på teksten brukbar. Da gjenstår det å gå igjennom teksten, rett opp skrivefeil, sette inn punktum og komma her og der og dele teksten i avsnitt. Selv med litt redigering så sparer du mye tid i forhold til å skrive teksten manuelt.

Google transkribering er dessverre kun tilgjengelig for Android-telefoner. Det finnes imidlertid noen tilsvarende gratisapplikasjoner for iPhone på AppStore (søk på «live transcribe»).

Denne bloggposten er selvfølgelig skrevet med Google transkribering. Jeg måtte jobbe litt med teksten etterpå, men det var merkbart enklere å renskrive en ferdig tekst enn å skrive den helt fra bunnen av.

Den største utfordringen for meg er å venne meg til å prate naturlig når jeg vet at samtalen tas opp. Jeg blir ubevisst litt anstrengt og kunstig i talen, akkurat som når jeg står foran et videokamera. Det er en treningssak, så jeg regner med at nytten av appen vil øke etter hvert som jeg selv blir flinkere til å prate naturlig med en app.

You may also like...

2 Responses

  1. Så spennende, mener du at den er bedre enn mikrofonfunksjon i word eller mikrofonen i notatene til Apple? Mvh Morten

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.