Vanskeligere å mobbe og spionere på Instagram

Savner du «Følger-fanen» på Instagram? Vet du ikke hva jeg mener? Da er du ikke alene. Funksjonen ble nylig fjernet fordi den ble lite brukt. Endringen er en av flere Instagram har gjort i det siste, som har til hensikt å redusere uønsket oppførsel.

Mobbing har blitt et betydelig problem i sosiale medier. Mange unge opplever å bli mobbet og trakassert, og har få muligheter til å slippe unna. Lar de være å bruke plattformene, mister de deler av sitt sosiale nettverk. Blokkerer de mobberne, gjør det ofte vondt verre fordi mobberne ser at de blir blokkert og eskalerer mobbingen.

For å gjøre det enklere å forhindre mobbing og annen uønsket oppførsel har Instagram derfor gjort en rekke endringer den siste tiden:

Følger-fanen er borte fra Instagram

Følger-fanen er borte

Ved siden av aktivitetsfanen, som viser hvem som liker og kommenterer bildene dine, hadde du tidligere Følger-fanen. Det var en liste over aktivitetene til kontoene du følger på Instagram. Der kunne du se hvilke bilder de liker og kommenterer på, og hvilke andre brukere de følger.

Følger-fanen, som i begynnelsen var et nyttig verktøy for å tips om nye brukere du kunne følge, har etter hvert blitt sett på som en kilde til å spionere på hva andre gjør på Instagram. De fleste Instagram-brukere ønsker ikke å hverken spionere på andre eller bli spionert på, så funksjonen har vært lite brukt.

Når Instagram nå har fjernet hele fanen, så gjør det brukeropplevelsen litt tryggere.

Begrense kontoer

I begynnelsen av oktober lanserte Instagram muligheten for å begrense kontoer. En konto du har begrenset vil kunne se bildene dine og kommentere, men kommentarene vil ikke være synlige for andre enn den begrensede brukeren selv.

Hensikten med å begrense kontoen er å stoppe mobbing uten at mobberen oppdager det selv.

Tidligere kunne du blokkere mobbere, men da ville mobberen også få vite at han var blokkert. Det fører ofte til at mobberen blir provosert, og at mobbingen eskalerer i andre kanaler. Ved å begrense kontoen til en mobber kan du stoppe mobbingen uten at mobberen får vite om det. Begrensede kontoer kan heller ikke som du er pålogget eller har lest meldingene deres.

Slik begrenser du en konto

Det er flere måter å begrense en konto. Det enkleste er å klikke på en kommentar (eller sveipe til venstre på iPhone). Hvis ikke valgene kommer opp med én gang, så klikker du på symbolet oppe til høyre. Da får du to valg: Rapporter kommentaren og Begrens kontoen. Klikker du på Begrens kontoen, så vil kommentarer fra kontoen begrenses.

Klikk på kommentaren eller sveip venstre for å begrense en konto

Du kan også begrense kontoer fra Innstillinger. Velg ‘Personvern’, og deretter ‘Begrensede kontoer’. Da får du opp en liste over kontoer du har begrenset. Du finner også et søkefelt som lar deg søke blant de som følger deg. Klikk på den blå knappen for å begrense en konto.

Du kan også begrense kontoer fra ‘Innstillinger’

Den tredje muligheten er å gå inn på kontoen du ønsker å begrense. Klikk på de tre prikkene oppe i høyre hjørne for å få opp menyen, og velg ‘Begrens konto’.

Bruk menyen oppe til høyre for å begrense en konto fra kontosiden

Varsel om støtende kommentarer

Tidligere i sommer fortalte Instagram at de fremover vil bruke kunstig intelligens for å identifisere støtende kommentarer. Hvis du forsøker å poste en kommentar som Instagram mener kan være støtende, så vil du få opp et varsel og må bekrefte at du likevel ønsker å poste kommentaren.

I følge Instagram har tidlige tester av funksjonen ført til at flere brukere har unnlatt å poste kommentarer som systemet identifiserte som støtende.

Jeg testet, men det ser ikke ut til at Instagram har lansert dette i Norge ennå. (Nå må jeg ringe datteren min og forklare at den slemme kommentaren jeg postet bare var en test…)

Instagram har forøvrig også gode muligheter for filtrere bort uønskede kommentarer automatisk. Du kan lese mer om det her.

Snart får du varsel hvis du prøver å poste en kommentar som er støtende.

Photo by Kate Torline on Unsplash, Instagram, Ståle Lindblad

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.