Power to the people!

Fake news

Nå vil Facebook at du og jeg skal bestemme hvilke medier som får plass i nyhetsstrømmen. Fredag annonserte Facebook at neste steg i kampen mot falske nyheter, klikkfisking og sensasjonsjournalistikk er at brukerne skal få bestemme hvilke kilder som er troverdige, og hvilke som ikke er det. Troverdige kilder vil bli mer synlige, mens de kildene som brukerne ikke stoler på vil bli mindre synlige. Jeg mener at det er et bra tiltak som kan gjøre både Facebook og nyhetsbildet bedre, mens andre mener at det er et idiotisk tiltak.

Nyheten kommer en uke etter at Facebook annonserte at de gjøre store endringer i nyhetsstrømmen i tiden fremover. Heretter skal vi se mer fra venner og mindre fra sider. For å opprettholde rekkevidden fremover må sider bidra til dialog blant brukere.

Facebook skriver videre at nyheter i dag utgjør ca. 5% av postene i nyhetsstrømmen, og at de forventer at dette vil bli redusert til ca 4% etter endringene. For seriøse medier kan endringene bety et oppsving i oppmerksomheten de får fra Facebookbrukere, med større rekkevidde på postene og færre useriøse konkurrenter. Samtidig vil hverdagen bli tøffere for de som har satset på klikkfisking og sensasjonelle overskrifter.

I praksis vil rangeringen skje ved at Facebook spør et utvalg personer hvor troverdige de mener en nyhetskilde er. Det vil altså ikke være slik at man selv velger hvilke medier man skal stemme på. Det er for å hindre misbruk av systemet.

I tillegg til troverdighet så er Facebook opptatt av hvor informative poster er. De vil derfor også be deg om å gi enkelte poster en karakter fra 1 til 5, hvor 1 er lite informativ og 5 er veldig informativ. Disse karakterene vil også brukes i rangeringen av sider og poster i nyhetsstrømmen.

Er det positivt eller negativt?

Jeg velger å se positivt på tiltaket, og tror det kan føre til en bedre nyhetsstrøm. Å bli kvitt falske nyheter og useriøse aktører er bra, men enda viktigere er det at jeg tror det kan får de seriøse mediene til å skjerpe seg også. Et av områdene Mark Zuckerberg peker på som problematisk er sensasjonsjournalistikken, og her synder de seriøse mediene like mye som de useriøse. Når vi som er lesere kan stemme ned medier som driver med klikkfisking og sensasjonsjournalistikk, så håper jeg at det får journalister og redaktører til å tenke mer på troverdighet og mindre på å lure leserne til et ekstra klikk eller to.

Ikke alle er like positive til Facebooks forsøk på å luke ut useriøse nyhetskilder. Gizmosos Bryan Menegus mener det er et idiotisk tiltak, og at brukere som lar seg lure av falske nyheter ikke kan brukes til å vurdere nyhetsmedienes troverdighet.

I tillegg tester Facebook ut en egen seksjon med lokale nyheter. Her vil man plukke ut sider som godkjennes som lokale nyhetskilder i ulike områder. Poster fra disse kildene vil vises i en egen nyhetsstrøm som heter «I dag i…» (I dag i Oslo, I dag i Bergen osv.)

Funksjonene vil rulles ut i USA allerede i neste uke. Hvis det er vellykket så vil det komme i resten av verden i løpet av året.

Illustrasjon: Frederick Burr Opper

 

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.