Video: YouTube eller Facebook?

Video er i vinden i sosiale medier. Aldri har det vært enklere å nå et stort publikum med levende bilder. Det startet med YouTube for 10 år siden, og tok helt av med Facebook i fjor. Begge plattformene rapporterer flere milliarder videovisninger hver dag. Et spørsmål mange stiller seg er derfor:

«Bør jeg poste videoen min på YouTube eller Facebook?»

Det korte svaret er: Begge steder!
YouTube og Facebook har ulike egenskaper. Hvis målet ditt er å nå ut til et størst mulig publikum, så bør du utnytte fordelene i begge kanaler. Det holder ikke å poste på YouTube og dele linken på Facebook. Vil du ha fullt utbytte av videoen på Facebook, så må du poste videoen din som en Facebook-video. Forklaringen finner vi ved å se nærmere på hvordan de to plattformene fungerer:

Facebook

Video er den typen innhold som gir størst effekt på Facebook. Video-poster når som regel flere brukere både organisk og viralt, enn både bilder, linker og statuser på Facebook. Siden videoene spilles av automatisk når brukeren stopper opp ved den i nyhetsstrømmen, så vises også videoene til en veldig høy andel av de som får posten i nyhetsstrømmen sin. Dette skyldes både at brukere generelt responderer oftere på videoer, og at Facebook prioriterer video ekstra høyt i nyhetsstrømmen.

Ulempen er at tallene blir ganske misvisende. Mange av de som begynner å se en video i nyhetsstrømmen går videre etter noen få sekunder, så antallet fullførte visninger (= brukeren så 95% av videoen eller mer) på Facebook er mye lavere enn det antallet visninger som rapporteres i statistikkene. Min erfaring er at fullførte visninger utgjør ca 18%* av totale visninger i gjennomsnitt på Facebook. Med andre ord: Har du 10.000 video-visninger på Facebook, så er det bare 1.800 som ser hele videoen.

Fullførte video-visninger er derfor en god måte å måle kvaliteten på video-postene dine: Høyere andel fullførte visninger (> 18%) betyr at brukerne liker videoen din. Lavere andel betyr at du har potensiale for forbedring.

Facebooks detaljerte statistikk og prioritering i nyhetsstrømmen gjelder bare videoer som lastes opp direkte til Facebook. Poster du link til en YouTube-video går du glipp av disse fordelene.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Facebook gir deg detaljert statistikk om når brukerne faller fra

Facebook gir deg detaljert statistikk om når brukerne faller fra

YouTube

YouTube er veteranen i video-markedet på internet. De har etablert et helt system rundt deling av video, som hjelper deg med å redigere, tilpasse og spre video på utallige plattformer. YouTube er også verdens nest største søkemotor, bare overgått av Google. Brukerne kan se YouTube-videoer på flere måter: De kan søke på YouTube direkte, de kan får varsel fordi de abonnerer på en kanal, de kan se videoen på en ekstern webside eller de kan finne videoen som en link i en Facebook-post.

Fordi brukeren aktivt må søke etter eller klikke på en link for å se en YouTube-video, så er antallet videovisninger som regel mye lavere på YouTube enn på Facebook. Det er imidlertid en mye større andel av visningene på YouTube fullføres, enn tilfellet er på Facebook, siden brukeren aktivt må starte videoen selv. YouTube oppgir gjennomsnittlig visningstid på hver video, og denne er erfaringsmessig betydelig høyere enn på Facebook.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

YouTube gir deg statistikk over gjennomsnittlig visningstid

YouTube gir deg statistikk over gjennomsnittlig visningstid

Sammenlikning

Ettersom Facebook  og YouTube har så ulik tilnærming til video, så vil videoen din også nå ulike brukergrupper i de to kanalene. På YouTube vil du nå de som aktivt ser etter videoen din, enten fordi de søker den opp eller fordi de klikker på en link for å se den. På Facebook når videoen din brukere som ikke aktivt ser etter den. De ser videoen din fordi de har likt siden din eller fordi en venn har sett den og likt, kommentert eller delt den videre.

På Facebook er det enkelt å få et høyt antall visninger av videoen, men fordi mange hopper av tidlig er det egentlig «fullførte visninger» du bør fokusere på. Fullførte visninger kan du se i Facebook Insights, eller i verktøy som SoMeStatus.com. Andelen fullførte visninger i forhold til totale visninger er en god indikasjon på kvalitetene på videoen din. Over 18% er bra.

På YouTube får man som regel færre visninger enn på Facebook, men andelen fullførte visninger er høyere. YouTube har ikke like detaljert statistikk som Facebook, men gjennomsnitlig visningstid er greit å bruke som erstatning for fullførte visninger.

Andre kanaler

Det finnes en rekke andre kanaler å poste video i. Før Facebook kom på banen var Vine den største konkurrenten til YouTube. Stort sett alle sosiale medier lar deg dele video, og både SnapChat og Instagram er store aktører. For de fleste bedrifter er imidlertid denne typen video mer som nisjekanaler å regne. Muligheten for redigering, konvertering og måling er begrenset, og man når stort sett et mye smalere publikum.

*Oppdatering: En analyse av 336 videoer med totalt 1,8 millioner visninger gir en gjennomsnittlig andel fullførte visninger på 18%.

 

 

You may also like...

6 Responses

 1. 7leirdal sier:

  Takk for bra post Ståle. Men tida då vi delte YouTube-videoar på Facebook er kanskje over? I så fall er dette dramatisk for YouTube. Eg delte min første film via Facebook før helga og det var veldig interessant å sjå utviklinga samanlikna med YouTube der den vart delt via Twitter. På Facebook 3200 visningar (1100 såg heile filmen), medan YouTube berre hadde 60 visningar.

  • slindbla sier:

   Takk, Bjørn 🙂
   Ja, Facebook gir en helt annen respons på egne videoer. Gjelder å utnytte de ulike egenskapene i de to kanalene for å få best utbytte.

 2. Det eneste dumme er at kvaliteten på videoen på Facebook er så dårlig, om de ikke har fått forbedret det i det siste. Deler artikkelen på https://www.facebook.com/buzzmedia.no.

  • slindbla sier:

   Det var tilsvarende med bilder tidligere, men der har Facebook forbedret kvaliteten etterhvert. Vi få håpe de gjør det samme med video.

 1. 1. mai 2016

  […] David-Andersen poster video sjeldent, men de har de to siste gangene fått 2000 og 4000 visninger I følge Ståle Linblad er video den type innhold som har størst effekt på Facebook. Video-poster når flere brukere organisk og viralt, enn bilder, linker og statuser. Facebook prioriterer video ekstra høyt i nyhetsstrømmen. Det som er viktig å huske på at tallene for antall visninger er misvisende, da det er mange som går videre etter noen få sekunder når de ser videoen (http://www.stalelindblad.no/2015/07/video-youtube-eller-facebook/). […]

 2. 18. desember 2016

  […] bruker både Facebook og YouTube til å distribuere videoene sine. Skal man dra nytte av den økte rekkevidden som videoposter får […]

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.