Ansiktsgjenkjenning på Facebook

Facebook vil bruke ansiktsgjenkjenning for å tagge deg automatisk i bilder som lastes opp, og som vanlig blir det heftige diskusjoner: Bør du akseptere at Facebook bruker ansiktsgjenkjenning eller ikke? Svaret er avhengig av hva som er mest viktig for deg.

Ansiktsgjenkjenning vil si at Facebook bruker såkalte biometriske data til å kjenne igjen bilder av deg. Når Facebook finner et bilde som ligner på deg blir du varslet.

Hvorfor vil Facebook gjenkjenne deg på bilder?

Facebook mener at bildegjenkjenning vil gi en enda bedre brukeropplevelse. Ved å gjenkjenne deg på bilder og video kan Facebook foreslå at bildet tagges med ditt navn. Bilder som tagges med navn skaper mer engasjement. Da vil du kunne få varsel når venner laster opp bilder eller video av deg, og de som laster opp vil få forslag om å tagge deg.

Ansiktsgjenkjenning gjør at Facebook kan gjenkjenne deg på bilder og video som lastes opp uten at du vet om det. Det kan hjelpe deg å oppdage om fremmede laster opp bilder av deg mot din vilje eller om noen bruker et bilde av deg i en falsk profil.

I tillegg vil dine biometriske data kunne brukes når Facebook velger hvilke annonser de skal vise i nyhetsstrømmen din. Bruker du briller, vil du for eksempel kunne se promoterte poster fra optikere.

Bildegjenkjenning vil også gi Facebook detaljert informasjon om utseende ditt som de vil kunne bruke når de utvikler nye tjenester.

Hva er ulempen med ansiktsgjenkjenning?

Hvis du lar Facebook bruke ansiktsgjenkjenning, så vil de samle inn enda mer data om deg. Dine biometriske data gjør at Facebook kan kjenne deg igjen på bilder og video, også i situasjoner hvor du kanskje ikke ønsker det.

Noen mener du risikerer at Facebook, som et amerikansk selskap, kan dele dine biometriske data med amerikanske myndigheter, som dermed kan bruke informasjonen til å kjenne deg igjen på bilder og video i andre sammenhenger, utenfor Facebook.

Jeg mener personlig at det ikke er noe å bekymre seg for. Det er flere grunner til det:

  • Erfaringene viser at Facebook og Google har vært standhaftige på brukernes vegne når amerikanske myndigheter har forsøkt å hente ut data.
  • Dine biometriske data er allerede lagret i passregisteret som er tilgjengelig verden rundt. Når du går gjennom passkontrollen blir dine biometriske data brukt til å identifisere deg. Det gjelder også den nye passkontrollen på Gardermoen.

Hvordan skru av og på ansiktsgjenkjenning på Facebook?

Du kan enkelt skru ansiktsgjenkjenning av og på

Du kan selv bestemme om Facebook skal bruke ansiktsgjenkjenning for å kjenne igjen bilder av deg. Du kan enkelt skru funksjonen av og på under innstillinger.

Nå du klikker på Innstillinger får du opp en meny i venstre kant. Et stykke ned på listen finner du Ansiktsgjenkjenning (Face Recognition).

Vil du vite mer om Facebooks ansiktsgjenkjenning, kan du klikke på Lær mer (Learn more). Da får du opp en kort informasjon om hva Facebook bruker ansiktsgjenkjenning til.

Under beskrivelsen står det angitt om du har ansiktsgjenkjenning av eller på. Klikke på Endre (Edit) for å endre innstillingen.

Du kan skru ansiktsgjenkjenning av og på så ofte du vil.

Hva bør du gjøre?

Om du vil at Facebook skal bruke ansiktsgjenkjenning for å kjenne igjen deg på bilder er avhengig av hva som er viktig for deg.

Synes du at det er greit at Facebook gir beskjed når noen laster opp et bilde av deg, og ikke er så bekymret for å la Facebook lagre informasjon om deg, så kan du skru ansiktsgjenkjenning på.

Er du opptatt av å begrense mengden data Facebook lagrer om deg, så bør du skru ansiktsgjenkjenning av.

Selv har jeg ansiktsgjenkjenning på. Jeg er nysgjerrig av natur, og ikke så bekymret for personinformasjonen Facebook samler om meg.

Facebook DeepFace

DeepFace er Facebooks system for ansiktsgjenkjenning. DeepFace bruker en 3D-modell og analyserer 120 millioner parametere på et ansikt for å skape en modell som kan identifisere personen på bilder og video.

DeepFace setter sammen dataene fra alle de 120 millioner parameterne til å lage en modell av ansiktet ditt. Hver eneste person i verden har et ansikt som gir en unik kombinasjon av parametere. Dermed får hver eneste person på Facebook sin unike modell som kan brukes til å identifisere personen i bilder som lastes opp.

Når et bilde lastes opp på Facebook, lager DeepFace en tilsvarende modell av alle ansiktene på bildet. Modellene av ansiktene på bildet sammenliknes med modellene Facebook har lagret på sine brukere. Når de finner en modell som er lik, har de identifisert personen på bildet.

Facebook brukte 4 millioner bilder av over 4000 personer for å lære opp systemet. I dag mener Facebook at DeepFace kan gjenkjenne en person med 97,35% nøyaktighet, nesten like bra som oss mennesker.

Hver gang en person tagges i et bilde på Facebook lærer DeepFace litt mer. Hver gang du bekrefter eller avkrefter at et bilde virkelig er deg, blir modellen av ditt ansikt i DeepFace litt mer nøyaktig.

Det lastes opp ca. 300 millioner bilder på Facebook hver dag, så mens du har lest dette har DeepFace gjenkjent millioner av mennesker og blitt enda mer nøyaktig.

Hva er biometriske data?

Biometri er en teknikk som konverterer biologiske egenskaper til data. Ansiktsgjenkjenning er én gren av biometrien. Fingeravtrykk, DNA og irisgjenkjenning er andre grener som brukes ofte.

Biometriske data brukes stadig oftere for å identifisere personer og redusere muligheten for identitetssvindel. Alle nye pass bruker biometriske data for å bekrefte identitet. Når du går gjennom den automatiske passkontrollen scannes ansiktet ditt og sammenlignes med den biometriske modellen som er lagret i passregisteret.

Bruken av biometriske data er regulert i Personopplysningslovens §12. Vil du vite mer om biometri, så er denne artikkelen fra Datatilsynet bra.

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.