Google har ulovlig skaffet seg monopol
Mandag avgjorde en dommer at Google på ulovlig vis har fått monopol innen søk og søkeannonser, og at selskapet utnytter sin dominerende posisjon til å hindre konkurranse. Dommen vil bli anket, men ekspertene mener at den likevel vil få store konsekvenser både for internett generelt og for flere lignende saker som er på vei.
Dommen kommer etter en rettssak som gikk over 10 uker høsten 2023, etter at Justisdepartementet saksøkte Google for å ulovlig misbruke sin monopolmakt til å hindre konkurranse i markedet for søk og søkeannonser. Ifølge analyseselskapet Similarweb har Google over 90 prosent markedsandel innen søk i verden.
Google skal også ha utnyttet sin dominerende posisjon til å drive opp prisene på søkeannonser, og at de brukte de økte inntektene til å betale for å beholde sin dominerende posisjon.
Dommer Amit P. Mehta ga Justisdepartementet medhold i de viktigste anklagene. I en nesten 300 sider lang utredning begrunner han hvorfor han mener at Google bruker ulovlige metoder for å opprettholde et monopol innen søk og søkeannonser.
Det er ikke ulovlig i seg selv å ha monopol. Men det er ulovlig å hindre konkurranse for å skaffe seg monopol, og det er ulovlig å bruke monopolmakten til å gjøre det vanskelig for konkurrenter. Det er dette dommeren har slått fast at Google har gjort.
Dette er den første kjennelsen i sitt slag siden Microsoft ble dømt i en tilsvarende sak i 1998, det samme året Google ble grunnlagt. I utredningen fra dommeren er det flere referanser til Microsoft-saken. Selv om deler av dommen mot Microsoft senere ble reversert, er det en gjengs oppfatning at dommen bidro til å redusere selskapets dominans og sikre en mer åpen utvikling av internett.
Har betalt milliarder
Ifølge dommen har Google betalt telefonprodusenter og nettleserprodusenter store summer for å sette Google som standard søkemotor i sine produkter. Bare i 2021 skal Google ha betalt 26 milliarder dollar til blant annet Apple og Samsung. Apple alene skal ha fått 18 milliarder i 2021 og 20 milliarder i 2022.
Siden veldig få brukere endrer på standardinnstillingene, har dette bidratt til at sikre at Googles søkemotor har beholdt den dominerende markedsposisjonen.
Den dominerende posisjonen har en selvforsterkende effekt, ved at Google kan samle mer data enn konkurrentene. Data er helt avgjørende for kvaliteten på søkemotorer, siden mer data gir bedre søkeresultater. Dette har skapt ytterligere hindringer for konkurrentene.
Google hevdet at deres søkemotor ble valgt fordi den er best, ikke fordi de la press på produsentene. Selskapet slet imidlertid med å forklare hvorfor de da måtte betale så mye til produsentene.
– Denne beslutningen bekrefter at Google har den beste søkemotoren, men konkluderer med at vi ikke har lov til å gjøre den lett tilgjengelig, skrev Kent Walker fra Google i en kommentar. Han sa også at Google vil anke avgjørelsen.
Myndighetene fikk imidlertid ikke medhold i alle sine påstander. Google fikk blant annet medhold i at de ikke forfordeler sin egen søkemotor i verktøyene som brukes til å administrere søkeannonser.
Kan få store konsekvenser
Selv om Google nå er kjent skyldig, har ikke dommeren bestemt hvilken straff de skal få. Det vil bli avgjort etter flere runder med forhandlinger.
En mulig konsekvens er at Google ilegges bøter. De fleste kommentatorer tror imidlertid at konsekvensene kan bli enda større. Dommeren kan kreve at Google endrer sin forretningspraksis, slik at konkurrentene får de samme mulighetene som Google til å bli valgt som standard søkemotor. En annen mulighet er at dommeren krever at Google selger deler av sin virksomhet.
Uansett hva som blir den endelige konsekvensen er det ventet at den vil få stor innvirkning på den videre utviklingen av internett. Google har den samme dominansen innenfor søk og nettlesere som Microsoft hadde i PC-markedet på 90-tallet. Selv om dommen mot Microsoft ble kraftig redusert etter hvert, var den en viktig grunn til at Microsoft ikke fikk den samme dominerende posisjonen på internett.
En tilsvarende effekt er det forventet at den endelige dommen får på Googles dominerende posisjon. Mer like konkurransevilkår kan åpne opp for nye aktører og mer innovasjon.
Det er også forventet at utfallet i denne saken vil påvirke flere tilsvarende saker som er på vei gjennom rettssystemet. Justisdepartementet har saksøkt Google for tilsvarende lovbrudd innenfor annonseteknologi, der Google også har en dominerende posisjon. Den rettsaken er ventet å starte i september i år.
Myndighetene har også fremmet tilsvarende saker mot Apple, Amazon og Meta.
Foto: Anthony Quintano og U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr
1 Response
[…] Les mer om saken her. […]