Nyheter om sosiale medier uke 10

Snart kommer det helt nye algoritmer i Facebook og Instagram, Apple har fått bot av EU på 20 milliarder kroner, Elon Musk saksøker OpenAI og blir selv saksøkt for milliardbeløp, Nå kan du redigere direktemeldinger på Instagram og flere sosiale medier var nede i uken som gikk. Det er bare noen av nyhetene fra sosiale medier.

Fortsetter etter videoen.

Nå kan du redigere direktemeldinger på Instagram. Har du sendt en direktemelding, og oppdaget en dårlig formulering eller skrivefeil rett etter at meldingen er sendt? Klikk og hold på meldingen, så får du mulighet til å redigere meldingen.

Det er mulig å redigere direktemeldinger i inntil 15 minutter etter at de er sendt.

Du kan også feste inntil tre samtaler til toppen av innboksen din. Samtalene kan være både enkeltsamtaler og gruppesamtaler. Klikk og hold på samtalen, og velg «Pin» fra menyen.

Nå kan du også skru av lesebekreftelse på direktemeldinger, slik at den som sender deg DM ikke kan se om du har lest den. Under Innstillinger, velger du Meldinger. Der finner du et valg som heter Lesebekreftelser.

Anthropic lanserte en ny versjon av sin chatbot Claude. Claude 3 Opus skal spesielt være god på forskningsdata og datakode, ifølge Anthropic. Claude er dessverre ikke tilgjengelig i Norge ennå, men det er mulig å sette seg på venteliste, og bli varslet når den blir tilgjengelig.

Anthropic ble startet av en gruppe avhoppere fra OpenAI, som mente at OpenAI begynte å bli for kommersielle. De har som formål å lage AI-løsninger som er samfunnsnyttige.

Apple fikk bot på 20 milliarder kroner av EU. Boten var et resultat av at EU mener Apple har villedet brukere til å betale for mye for strømmetjenester gjennom App Store. Apple har nektet app-utviklere å informere brukere om muligheten til å betale mindre for abonnement utenfor appen, fordi de da ville unngå Apples 30 prosent provisjon.

Apple er uenige i beslutningen, og sier at de vil anke boten.

Facebook og Instagram var nede tirsdag. Det var på ettermiddagen tirsdag at meldingene begynte å strømme inn, om at flere av Metas plattformer var nede. Etter hvert innrømmet Meta at de hadde tekniske problemer, og først etter et par timer ble feilen funnet og rettet.

Onsdag var LinkedIn nede. Halvannen time etter at brukere begynte å rapportere problemet til DownDetector, meldte LinkedIn på X at de hadde fikset problemet.

Meta har begynt å utvikle en ny generasjon AI-algoritmer til alle sine plattformer. Ambisjonen er at AI skal erstatte de tradisjonelle algoritmene i alle Metas produkter. Det betyr at alle videoer på Facebook, Instagram og Threads, ikke bare Reels, vil styres av AI-drevne algoritmer i fremtiden.

En test av den nye arkitekturen ga 8 til 10 prosent økning i tiden brukere så på Reels, noe Meta mener er et bevis på at den nye generasjonen algoritmer er flinkere til å lære hva brukerne ønsker å se.

I tillegg til en ny generasjon algoritmer, jobber Meta også med å bruke sine språkmodeller og chatboter mer i de ulike produktene.

Nå kan ChatGPT lese svarene sine for deg. Klikk på teksten og velg «Read Aloud» fra menyen, så leser en stemme svaret dit. Det fungerer også på norsk.

Musk saksøkte OpenAI. Verdens nest rikeste mann mener at OpenAI, blant annet gjennom samarbeidet med Microsoft, har brutt avtalen som ble inngått da selskapet ble startet. Da var planen at OpenAI skulle være et non-profit selskap, som skulle jobbe for en samfunnsnyttig AI-utvikling.

OpenAI har fortsatt et non-profit eierselskap, men det meste av virksomheten er nå i et kommersielt datterselskap, hvor blant annet Microsoft har investert milliarder.

Elon Musk var en av gründerne da OpenAI ble startet, men trakk seg etter hvert ut, etter uenigheter om hvilken retning selskapet skulle utvikle seg. I ettertid har han startet et konkurrerende selskap, xAI.

Den tidligere Twitter-ledelsen saksøker Elon Musk for 1,3 milliarder kroner. Den tidligere Twitter-sjefen Parag Agrawal og tre andre direktører, som alle fikk sparken samme dag som Elon Musk overtok selskapet, krever å få utbetalt sluttpakkene de hadde i sine kontrakter. Musk hevdet at de hadde brutt kontraktene sine, og nektet å utbetale pengene da han ga dem sparken.

Musk har gjort tilsvarende en rekke ganger tidligere. Denne gangen har han selv innrømmet at målet med å sparke de fire direktørene så fort var å unngå et de fikk aksjeopsjoner, som skulle utstedes dagen etter.

Torsdag utløp fristen techgigantene hadde for å tilpasse seg Digital Markets Act (DMA). DMA krever at de største plattformene åpner opp for bedre konkurranse, så det blir lettere for andre aktører å levere tjenester på plattformene. I praksis vil det for eksempel si at Google og Apple må åpne for andre betalingstjenester i sine app stores, at Apple må tillate andre nettlesere på iPhone og at Messenger må kommunisere med andre meldingstjenester.

Apple slipper inn Epic Games igjen. Spillgiganten Epic Games ble kastet ut av Apples app store da de ønsket å lage sin egen app store i Europa, i tråd med Digital Markets Act. Epic og Apple har vært i konflikt i flere år fordi Epic mener det er urimelig at Apple tar 30 prosent av inntektene deres på iPhone.

Etter at Epic klaget offentlig på Apples beslutning, og mente det var brudd på DMA, sa EU at de ville undersøke. Da kom Apple på bedre tanker, og slapp Epic inn igjen.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.