Nyheter om sosiale medier uke 48

Google ga etter for press fra kanadiske myndigheter, forskere klarte å lure ChatGPT, Elon Musk la skylden på annonsørene, Pinterest lar deg filtrere på kroppstype, TikTok lanserte ny kontotype, Threads kommer endelig til Europa og TikTok overtok nytt datasenter på Hamar. Det er noen av nyhetene fra sosiale medier i uke 48.

Fortsetter etter videoen.

Både Europas forbrukermyndigheter og organisasjonen NOYB klaget inn Metas nye, betalte abonnement til EU. Klagene kommer etter at Meta lanserte betalte, reklamefrie abonnement som et alternativ til å få målrettede annonser på plattformene deres, basert å data som samles inn om brukerne. NOYB er organisasjonen til Metas personvern-nemesis Max Schrems.

Forbrukerrådet, som er en del av den europeiske klagen, begrunner klagen i en pressemelding:

— Informasjonen fra Meta er uklar, misvisende og gir forbrukerne en falsk følelse av kontroll over sitt eget personvernet. Selskapet stresser også brukerne til å velge før de får tilgang til kontoene sine, sier fagdirektør Finn Lützow-Holm Myrstad i Forbrukerrådet.

Amazon kaster seg inn i AI-kappløpet. På konferansen re:Invent presenterte de flere nye AI-produkter, rettet primært mot bedriftsmarkedet. Blant nyhetene var en ny bildemodell, en AI-drevet assistent de kaller Q og en modell som transkriberer lyd til tekst.

Forskere har klart å lure ChatGPT til å dele flere megabytes med treningsdata. Dataene inneholdt blant annet persondata, som adresser, telefonnummer og epost-adresse til enkeltpersoner. Forskerne ba ChatGPT om å gjenta ord uendelig mange ganger. Etter å ha gjentatt ordet mange ganger, begynte den å skrive tilfeldig tekst, som ble identifisert som tekst fra modellens treningsdata.

Sikkerhetshullet skal nå ha blitt tettet.

Google har inngått en avtale med canadiske myndigheter om å betale for nyheter. De vil dermed ikke blokkere lenker til canadiske nyhetsmedier i søkeresultatene sine. Selskapet sier at de gjennom avtalen har fått til endringer som adresserer de viktigste problemene med den nye loven.

Som et resultat av avtalen oppretter Google et fond på 800 millioner kroner per år, som nyhetsmediene skal få betalt fra.

Meta står imidlertid på sitt, og vil fortsette å blokkere lenker til canadiske nyhtemedier.

Elon Musk beklaget onsdag at han hyllet en antisemittisk tweet. Like etterpå ba han annonsører som boikotter X om å dra til helvete. Uttalelsene kom i et intervju med NY Times’ Andrew Ross Sorkin. Han hevdet i intervjuet at boikotten kan komme til å ta livet av plattformen, og at det i tilfelle vil være annonsenes skyld, ikke hans egen.

Antallet annonsører som har droppet X har nå passert 200, og flere av dem har sagt at de ikke vil gjenoppta annonseringen igjen.

Pinterest tester et filter basert på kroppstype. Selskapet sier hensikten å gjøre plattformen mer inkluderende. Pinterest bruker bildeanalyse til å kategorisere kroppene på bilder, og med filteret kan brukeren dermed få servert produkter tilpasset sin egen kroppstype ved søk etter klær.

Er du musiker kan du nå få en artistkonto på TikTok. Med artistkonto får du tilgang til verktøy som skal gjøre det lettere å nå nye lyttere med musikken din. Som artist får du en egen musikkfane, hvor du kan presentere musikken din for publikum. Ny musikk som lanseres på plattformen vil få ekstra synlighet. Lytterne kan også enkelt legge sangene dine til i musikkappen sin.

Du må markere deg selv som artist og laste opp minst fire låter for å kunne sette opp en artistkonto.

Threads blir tilgjengelig i Europa i desember. Det er Wall Street Journal som forteller det. Metas Twitter-konkurrent ble lansert i resten av verden i juli, men på grunn av Digital Services Act ble lanseringen i Europa utsatt. Nå slipper vi altså å vente lenger.

Ifølge Mark Zuckerberg har Theads i underkant av 100 millioner aktive brukere.

TikTok overtok sitt nye datasenter utenfor Hamar på torsdag. Datasenteret skal lagre informasjonen til 150 millioner europeiske TikTok-brukere, og vil være det største i Europa når det står ferdig i slutten av 2024.

Det norske datasenteret er, sammen med to datasenter i Irland, en del av Project Clover, et program for å lagre og sikre dataene til europeiske brukere. TikTok skal totalt investere 140 milliarder kroner i Project Clover.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.