Nyheter om sosiale medier uke 43

Elon Musk har tapt 300 milliarder kroner på et år, Word fyller 40 år, EU sliter med å bli enige med seg selv, X lanserte to nye abonnementer og milliardene renner inn for tech-gigantene. Det er noen av nyhetene fra sosiale medier i uken som gikk.

Fortsetter etter videoen.

EU sliter med å bli enige om regulering av kunstig intelligens. Ifølge Reuters er det flere temaer som er uavklart når EU-politikerne møtes denne uken til det fjerde forsøket på å fullføre teksten i reguleringen. Neste møte er planlagt i desember. Det gjør at målet om å vedta AI Act innen utgangen av året ryker.

Instagram tester en egen Verifisert-feed. Ifølge Instagram-sjef Adam Mosseri er hensikten å gjøre det enklere for bedrifte og innholdsskapere å bli oppdaget.

Bildemodellen DALL-E 3 er nå tilgjengelig gjennom ChatGPT. OpenAI, som står bak både DALL-E og ChatGPT har nå kombinert de to AI-modellene. ChatGPT tar instruksjonene dine og omformer dem til en prompt som gir et best mulig resultat fra DALL-E.

«Prompt engineering», det å gi AI-modellene gode instruksjoner, er et nytt yrke som har dukket opp det siste året. Nå har altså alle som betaler for ChatGPT sin egen AI-drevet prompt engineer.

TikTok tester å tillate 15 minutter lange videoer for noen utvalgte brukere. Video-appen hadde opprinnelig en grense på 15 sekunder, men denne har etter hvert økt til 10 minutter.

Lange videoer er en del av TikToks strategi for å konkurrere med YouTube. De har også begynt å tillate bredformat video.

42 stater i USA har saksøkt Meta. De mener at Meta på uærlig vis manipulerer barn og unge til å bruke plattformene sine. Statene krever at Meta ilegges bøter og nektes å bruke enkelte teknologiske funksjoner som bidrar til å holde barn og unge på plattformene.

Meta mener at beskyldningene er grunnløse, og ber retten om å avvise søksmålet.

Alphabet, Googles eierselskap, leverte gode resultater tirsdag. En omsetning på nesten 860 milliarder kroner i forrige kvartal ga et overskudd på 220 milliarder kroner, en økning på 42 prosent fra samme kvartal året før.

Til tross for de gode resultatene reagerte aksjemarkedet med skuffelse over at Google Cloud ikke leverer like gode resultater som konkurrentene Amazon Web Services og Microsoft Azure.

Microsoft leverte enda bedre resultater tirsdag. En omsetning på 632 milliarder kroner ga et overskudd på 250 milliarder kroner, en økning på 27 prosent fra et år tidligere.

Microsofts investering i kunstig intelligens bidro til å løfte resultatene til Microsofts sky-plattform Azure. Det likte aksjemarkedet, og sendte Microsoft-aksjen opp 4 prosent etter at resultatene ble kjent.

For å sette resultatene i perspektiv: Microsoft ligger an til et overskudd på omtrent 1 000 milliarder kroner i år. Den norske stat forventer å ha ca. 900 milliarder i oljeinntekter i år. Software er med andre ord mer lønnsomt enn olje.

Også Meta leverte bedre tall enn forventet. Omsetningen endte på 383 milliarder kroner, en økning på 23 prosent fra året før. Overskuddet i kvartalet ble på 130 milliarder kroner, mer enn tre ganger så mye som for et år siden.

Zuckerberg sa under presentasjonen at tiden brukerne er på Facebook har økt med 7%, mens Instagram-brukerne er 6% lenger på plattformen.

Onsdag var det 40 år siden Microsoft Word ble lansert. Da det ble lansert 25. oktober 1983 het programmet «Multi-Tool Word», og ble distribuert gratis med magasinet PC World. Det opprinnelige programmet ble utviklet av Richard Brodie og Charles Simonyi. I 1989 byttet tekstbehandlingsprogrammet navn til Word for Windows 1.0.

Twitter-klonen Pebble legges ned. Pebble, som tidligere het T2, er en av mange kloner som håpet å bli et alternativ til Twitter, etter at Elon Musk overtok plattformen og skiftet navnet til X. Pebble rakk å få 20 000 registrerte brukere, og hadde på det meste 3 000 aktive brukere.

– Konkurrent-landskapet utviklet seg fortere enn vi hadde forventet, sa Pebble-sjef Gabor Cselle i en kommentar til avviklingen.

Nå kan du ringe med X. De første brukerne har nå fått mulighet til å ha lyd- og videosamtaler i appen. Du kan velge hvem som har lov til å sette opp samtaler med deg: Kontakter i adresseboken din, brukere du følger eller verifiserte brukere.

Nå er de to nye Premium-abonnementene på X tilgjengelig i Norge. Basic gir deg tilgang til en del av Premium-funksjonene, som redigering og lange poster. Du får imidlertid ikke det blå verifiseringsmerket, og får like mange annonser i feeden som de som ikke betaler. Basic koster 31 kroner per måned.

Premium+ har de samme fordelene som det tradisjonelle Premium-abonnementet. I tillegg slipper du annonser i feeden, og svarpostene dine prioriteres av algoritmene, så de når ut til flere. Premium+ koster 166 kroner per måned.

Fredag var det et år siden Elon Musk overtok Twitter. I løpet av det året har han skrotet Twitter-navnet til fordel for X, redusert antall ansatte til mindre enn en firedel, sluppet inn igjen de fleste som var kastet ut av Twitter, redusert moderering til et minimum og lagt mange av funksjonene bak betalingsmur.

Musk betalt 44 milliarder dollar for Twitter. Det siste verdianslaget er ifølge Forbes 16,9 milliarder dollar. Det er et verdifall på over 300 milliarder kroner på et år. Verdifallet skyldes først og fremst at annonseinntektene er redusert med 55 prosent, mens abonnementsinntektene fra X Premium fortsatt er bittesmå.

You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.