I sommer har jeg logget av det analoge maset!

De ligger der på nattbordet som en evig påminnelse: D2, A-magasinet, Times og en haug med bøker. «Skal du ikke lese oss snart?» «Du er midt i et kapittel!» «Nå er jeg snart helt uaktuell…»

Jeg jobber med saken, Anita...

Jeg jobber med saken, Anita…

Hver eneste kveld ser jeg på haugen og tenker at «i morgen skal jeg legge meg litt tidligere og lese litt». Jeg burde kanskje kastet noen av de, men jeg har ikke samvittighet til det. Jeg digger blekk på papir, og det er mye interessant i haugen med magasiner. Så jeg lar de ligge.

I vinter bestemte jeg meg for å bli kvitt bunken. Jeg tok plasten av alle Times-magasinene, og puttet de i en bladholder. Så tok jeg alle D2’ene og puttet i en nattbordskuff. Nå er både bladholderen og nattbordskuffen fulle, og haugen på nattbordet er dobbelt så høy.

Få ting gir meg så dårlig samvittighet som alt jeg ikke rekker å lese. Folk snakker om at sosiale medier stresser oss i hverdagen, men de postene som glir forbi usett på Facebook og Twitter ofrer jeg ikke en tanke. De fem bøkene som venner av meg har gitt ut i vår, og som jeg har begynt å lese to av, de stresser meg.

I sommer har jeg logget av det analoge maset. Jeg har stoppet abonnementet på Dagens Næringsliv og Times. Jeg har lagt bort tre av de fem bøkene på nattbordet. Får jeg lyst til å lese en avis, så kjøper jeg den og leser den med glede. Fordi jeg vil, ikke fordi jeg føler jeg må.

Takke meg til et overfladisk og flyktig sosialt medium, som er der når jeg vil og er borte fra bevisstheten ellers. Som serverer meg interessante, faglige artikler en rolig søndag formiddag, og korte kommentarer når hverdagen bare tillater et halvt minutts pause.

I sommer skal jeg rydde opp i feeden. Den analoge feeden. Den som ligger på nattbordet og gir meg dårlig samvittighet. Slik at jeg til høsten igjen kan glede meg over blekk på papir. Fordi jeg vil, ikke fordi jeg føler jeg må.

God sommer!

You may also like...

1 Response

  1. 20. august 2014

    […] Digitalt er effektivt Mange påstår at digitale medier tar for mykje tid. Det kan det sjølvsagt gjere om du er på heile tida, men brukar du dei digitale mediene rett er det effektivt. Eg kjenner ein kar som framkaller alle sine bilder, tar dei med på besøk for å dele dei og set dei i album etterpå. Eg brukar Instagram til å dele bilder med dei eg ønskjer og lagrar ellers mine bilder digitalt. Eg kjenner folk som seier at dei ikkje har aning om kva Ola nabo styrer med for tida, eg veit kva han styrer med fordi eg har Facebook. Søstra mi oppdaga nyleg at det var mykje om meg ho ikkje visste etter å ha sett innom Facebook og Instagram. Eg kjenner folk som klipper ut avisartiklar og sender kopi i posten for å dele med andre. Eg deler relevant faglitteratur på Twitter. Kva tenker du er mest tidkrevande? Eg er ikkje i tvil. Boka som ligg på nattbordet, avisa som ligg i stova eller fagbladet som ligg på kontoret plagar meg like mykje at eg ikkje får lest, som å sjå om det er noko nytt i sosiale kanalar. Ståle Lindblad treff spikaren med sin blogg  om å logge av det analoge maset. […]

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.