Hvem ser det du deler på Facebook?

Har du tenkt over hvem som ser det du poster på Facebook? Vi deler feriebildene av barna, frustrerte kommentarer i hverdagen og «på kanten»-vitser en sen fredag. Men visste du at du selv kan bestemme hvem som ser hver enkelt post?

La meg introdusere Publikumsvelgeren!

Publikumsvelgeren er den lille grå figuren ved siden av DEL/PUBLISER-knappen nede til høyre når du skriver en post eller deler et bilde. Klikker du på den, så åpnes en meny hvor du kan velge publikum for posten.

Valgene er (fra Facebook Hjelp):

  • Offentlig: Når du velger alternativet Offentlig for noe du deler, betyr dette at alle på Internett har tillatelse til å vise innholdet. Du bør bare bruke denne innstillingen for informasjon du er komfortabel med å gjøre offentlig tilgjengelig. Publikumet for disse innleggene kan inkludere personer som ikke er venner av deg på Facebook, og personer som ikke er i nettverkene dine for skole eller arbeid.
  • Venners venner: Dette alternativet er bare tilgjengelig for mindreårige og er det maksimale publikumet de kan dele ting med. Det gjør at mindreårige kan dele med vennene sine og deres venner.
  • Venner (og venner av alle som er tagget): Med dette alternativet kan du publisere ting til vennene dine på Facebook. Hvis noen andre blir tagget i innlegget, utvides publikumet til også å inkludere den taggede personen og vennene til vedkommende.
  • Kun meg: Med dette alternativet kan du publisere ting på tidslinjen din som bare er synlig for deg selv. Innlegg med publikummet Kun meg vises i nyhetsoppdateringen din, men ikke i venners nyhetsoppdateringer. Hvis du tagger noen i et innlegg som er satt til Kun meg, vil vedkommende kunne se innlegget.
  • Egendefinert: Når du velger Egendefinert, kan du velge bestemte personer du vil dele med, eller skjule innlegget fra bestemte personer. Hvis du har opprettet vennelister, kan du dele med noen av disse, for eksempel Familie eller Bestevenner, eller skjule innlegg fra listen Kollegaer. Med Egendefinert kan du også dele med grupper eller nettverk du tilhører. Du kan også gjøre innhold helt privat ved å publisere til Kun meg, slik at bare du kan se innlegget.
  • Lister: Nederst på menyen kan du velge blant listene dine.

Velger du Egendefinert kommer det opp et vindu hvor du kan definere i detalj hvem som skal se posten, og eventuelt hvem som ikke skal se den.

Facebook husker hva du valgte sist du postet noe, og vil foreslå det samme publikumet neste gang. Postet du for eksempel noe med innstillingen «Offentlig» sist, vil neste post også ha innstillingen «Offentlig» hvis du ikke endrer det.

Du kan endre publikum etter at du har postet noe på din egen tidlinje. Øverst på innlegget (under navnet ditt) finner du symbolet som viser publikummet for posten. Klikk på symbolet, så kan du endre det.

Publiserer du noe på andres tidslinje er det innstillingen på denne tidslinjen som bestemmer publikummet.

Vær oppmerksom på at andre kan dele din post videre uavhengig av hvilket publikum du har valgt. Selv om du har valgt innstillingen «Venner», kan altså dine venner dele posten videre med innstillingen «Offentlig». (Moralen er: Velg dine venner med omhu…)

Deler du noe fra mobiltelefon eller andre enheter som ikke har Publikumsvelger, vil posten deles med den standardinnstillingen du har valgt i dine Personverninnstillinger.

Oppdatering: Den nye iPhone-appen har visst også publikumsvelger, så da er det mobiltelefoner unntatt iPhone som bruker standardinnstillingen. (Takk til Ninja Lundby Nilsen.)

Du kan lese mer om Facebooks personverninnstillinger på Facebook Hjelp.

 

You may also like...

7 Responses

  1. Bra og opplysende post, Ståle! Tror det er mange som ikke er klar over at disse innstillingene finnes.
    «Deler du noe fra mobiltelefon eller andre enheter som ikke har Publikumsvelger, vil posten deles med den standardinnstillingen du har valgt i dine Personverninnstillinger.» – Vet ikke helt hvilke mobiler du sikter til her, men fra iPhone-appen fungerer det veldig fint å bytte mellom publikum/lister.

    • slindbla sier:

      Takk for hyggelig tilbakemelding, Ninja. Og takk for oppdatering om iPhone.
      At iPhone nå har publikumsvelger skyldes nok at Facebook nylig lanserte en helt ny versjon av iPhone-appen, som er skrevet om fra bunnen av.

      Jeg oppdaterer posten!

  2. Akkurat det med hvem ser hva hadde jeg et «problem» med her om dagen. En venn av meg delte et bilde på firmasiden til jobben min som (på en måte) omhandlet hva vår bedrift jobber med, men innstillinger på bilder han deler på Facebook gjorde at det bare var venner av han som kunne se det, og da var jo noe av poenget borte. Jeg har bedt han om å fjerne det og legge inn igjen med nye innstillinger så vi kan f brukt bildet for det det er verdt.

  3. Alexander Helle sier:

    Er det noen mulighet for å gjøre det samme dersom man skal lage en post på en page? Ser ikke hvor det kan gjøres

    • slindbla sier:

      Ja, det kan du!
      Under «Administrer tillatelser» har du følgende muligheter:

      Du kan begrense hvilke land som skal se innleggene dine, og du kan sette en aldersgrense.

      Du har også et valg som heter «Porting av personvern for innlegg». Krysser du av får den så dukker det opp et ekstra valg når du skriver et innlegg. Her kan du begrense hvilke land og språk som skal se det enkelte innlegget.

Skriv en kommentar