Nyheter om sosiale medier uke 21

Meta fikk stor bot, kjeft og pålegg om å kvitte seg med et selskap, Twitter-lansering ble fiasko, YouTube la ned et produkt ingen har hørt om og en advokat gikk på en skikkelig ChatGPT-blemme. Det er noen av nyhetene fra sosiale medier i uke 21.

Fortsetter etter videoen.

EU har gitt Meta en bot på 14 milliarder kroner. Meta beordres også til å stoppe all overføring av brukerdata fra Facebook mellom Europa og USA. Saken har pågått i 10 år, etter at personvern-aktivisten Max Schrems sendte inn en klage i 2013. Boten er den største EU noen gang har gitt for brudd på personvernlovene.

USA og EU er i forhandlinger om en ny avtale for dataoverføring, så det er ikke sikkert at avgjørelsen får så store konsekvenser for Meta. Boten vil nok heller ikke svi så mye for Mark Zuckerberg. 14 milliarder kroner er det Meta tjener på ca 3 uker.

WhatsApp lar deg nå redigere meldinger du har sendt. Få ting er mer irriterende enn å oppdage en skrivefeil eller forglemmelse sekundet etter at du har klikket på Send. Den irritasjonen slipper du nå på WhatsApp. I 15 minutter etter at du har sendt en melding, kan den redigeres. Du finner valget Edit/Rediger på menyen så lenge muligheten er tilgjengelig, og redigerte meldinger merkes så mottakeren kan se at den er rediger.

Funksjonen rulles ut til hele verden i disse dager.

Det ble fiasko da Ron DeSantis skulle annonsere sitt presidentkandidatur på Twitter Spaces. Forsinkelser, tekniske problemer, dårlig lyd og overbelastede servere preget eventet. På det meste var 600 000 brukere logget på samtidig.

YouTube legger ned Stories. Visste du ikke at YouTube hadde en Stories-funksjon? Da er du ikke alene. Den var kun tilgjengelig for noen utvalgte brukere, og var lite brukt. Nå forsvinner den altså.

Foto: Watchful Technologies

TikTok tester ut sin egen AI-chatbot Tako. Chatboten skal hjelpe brukerne å finne forslag til videoer. Til The Verge sier TikTok at Tako foreløpig er et eksperiment som testes ut i Filipinene.

Twitter vurderer å trekke seg fra en avtale med EU. Den frivillige avtalen, som de andre store plattformene fortsatt er med på, pålegger plattformene åpenhet om politisk annonsering og at de skal bekjempe desinformasjon. Avtalen kom i stand som en forberedelse til Digital Services Act, som stiller liknende krav til plattformene.

Twitter var de eneste plattformen som fikk kritikk av EU for å ikke overholde avtalen i en rapport som ble publisert etter første kvartal.

Meta selger Giphy, den populære GIF-plattformen. Salget ble tvunget frem av engelske konkurransemyndigheter. Meta kjøpte Giphy for $400 millioner i 2020, og selger nå selskapet for kun $53 millioner. Det må vel være verdens dyreste GIFer.

Meta har også lovet å slutte å bruke annonsørinformasjon til å fremme egne produkter. Det er igjen engelske konkurransemyndigheter som har gransket hvordan Meta har bruk informasjon fra annonser på plattformen til å fremme produkter fra Facebook Marketplace. Ifølge myndighetene gir Meta dermed Facebook Marketplace en urettferdig fordel ovenfor ordinære annonser på plattformen.

En advokat i USA måtte legge seg flat, og innrømme juks. Han brukte ChatGPT til å skrive teksten i et søksmål. ChatGPT beskrev seks tidligere saker i teksten, som ikke eksisterte. Advokaten sa til sitt forsvar at han hadde faktasjekket ved å spørre ChatGPT om den snakket sant. Den løgnaktige chatboten svarte selvfølgelig med en ny løgn – Ja.

Moralen er: Ikke stol på ChatGPT eller andre språkmodeller når det gjelder fakta. De vet ikke forskjellen på riktig og galt. De vil alltid forsøke å gi deg et svar, selv om svaret er galt. Derfor må du alltid faktasjekke informasjon du får fra ChatGPT med andre kilder. Og husk: Å spørre ChatGPT om den snakker sant er ikke å faktasjekke.


You may also like...

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.